Voor het filterbassin in de vijver is een goede bodembedekking gewenst, van een materiaal dat bijdraagt aan de zuiverende werking van het filter. Hiervoor raden we lavasteen aan. Dit bijzonder materiaal zorgt voor een goede effectiviteit van je filter; zo houd je de vijver proper! Ga je filterlava kopen, lees dan zeker onze tips, zodat je goed weet waar op te letten bij de aanschaf van lavasteen voor de vijver.

Het filter bassin in de vijver

kleine-vijver-tuin

De vijver is een klein ecosysteem in de tuin. Als tuinliefhebber heb je liefst een heldere vijver, met gezonde leefomstandigheden voor vissen en andere waterdieren. Je hebt natuurlijk niet graag voor dat de vijver dichtgroeit met algen, iets dat je kunt voorkomen met de aanplant van zuurstofplanten, die CO2 omzetten in zuurstof. Deze planten groeien volledig onder water. Verder is het aangeraden om het water mineraalrijk te houden („hard water”). Een filter tenslotte zorgt voor een goede bacteriecultuur in het vijverwater.

Een vijverfilter is zeer effectief, maar wel indien ook aan andere voorwaarden is voldaan. Om een goede waterkwaliteit te behouden bevelen we als gezegd filterlava aan, dat de bodem in de nabijheid van het filter bedekt. Deze lavasteen zorgt er enerzijds voor dat de directe nabijheid van het filter niet gaat dichtgroeien, anderzijds zorgt het ervoor dat het water in de vijver de gewenste hardheid heeft. Lavasteen verbetert zo bezien de werking van het filter en zorgt voor een gezond, proper filterbassin. Zo behoudt je vijver helder water.

Lavasteen voor filter bassin kiezen

nat-lavasteen

Filterlava of lavasteen heeft zijn naam niet gestolen, het gaat effectief om vulkanisch gesteente. Wanneer lavasteen in ons land wordt aangeboden, zal dat normaal gezien lavasteen uit de Eifel zijn. De Eifel ligt in het verlengde van onze Ardennen, het is het dichtstbijgelegen vulkanisch gebied – overigens zonder nog werkende vulkanen. Veel Belgen hebben dit gebergte al wel eens bezocht, het vormt een aantrekkelijk vakantiegebied. De vulkanische bodem wordt vooral in het zuidoosten van de Eifel aangetroffen, hier komt dan ook de filterlava dat in Belgische tuinen wordt toegepast vandaan. Het materiaal komen doorgaans met een binnenvaartschip naar België.

Lavasteen houdt onkruid tegen, om die reden is het in heel wat tuinen al aanwezig als bodembedekker. Rondom het filter in de vijver is het natuurlijk ook wenselijk dat er niks groeit, bijgevolg wordt lavasteen daar heel dikwijls toegepast. Lavasteen is ook gegeerd omdat het een zuiverende werking op het water heeft (en ook op de bodem indien als bodembedekker toegepast). De lavastenen geven mineralen af en zorgen zo dus voor harder water. De meest geschikte variant is de zogenoemde filterlava, waarvan de structuur goed aansluit op wat voor de vijver aangewezen is. Deze lava laat wel mineralen, maar zo min mogelijk stof los, doordat het materiaal dubbel gezeefd is.

Lavasteen onderhoud

De lavastenen leveren een bijdrage aan het proper en helder houden van het water in de vijver. Het komt wel voor dat ze wat gruis loslaten en zo het water net minder helder maken, maar dat is een effect dat niet langdurig is. De goede werking van filterlava kun je eenvoudig aflezen aan de helderheid van het water. Zolang de vijver gezond is, moet je je over je filterzone met lavasteen geen zorgen maken.

Het is de bedoeling dat je filter en het filterbassin proper zijn. Met lavasteen zal dit ook lange tijd zo blijven, het duurt vaak enkele jaren vooraleer tuinbezitters gaan ingrijpen om te voorkomen dat het bassin dichtslibt. Vervuiling gaat meestal wel tijdig worden opgemerkt, omdat je het water in de vijver regelmatig zult controleren.

tuin-vijver

Indien je de stenen wilt reinigen, bedenk dan wel dat de bacteriën uit het filter, die net zo belangrijk zijn voor de tuin, niet moeten verwijderd worden; verder wil je de waterhardheid van de vijver behouden. De stenen met gewoon kraantjeswater spoelen is dan ook geen goed idee. Als je filterbassin voorzien is van een laag kwalitatieve filterlava en bovendien voldoende waterplanten bevat voor de reiniging van de lava zelf, dan kan je zone gemakkelijk tot 10 jaar meegaan. Is deze na een lange periode toch verzadigd geraakt, dan kan je beter je filterlava vervangen. Dit is een karwei, maar het zal er wel voor zorgen dat je vijver opnieuw voor lange tijd gevuld is met helder water.

Filterlava: onze tips

vijver-waterval

Lava is een natuurproduct, dus de precieze vorm en ook de kwaliteit ervan is variabel. Wanneer je filterlava koopt, kies je best voor een professionele aanbieder die een goede kwaliteitscontrole heeft doorgevoerd. Dan ben je tenminste zeker. Als gezegd vinden wij filterlava, zoals dat in de markt genoemd wordt, wel de beste lava voor in de vijver, ook omdat deze lavasteen niet te veel stof loslaat.

Lavasteen kun je in verschillende hoeveelheden kopen, normaal gezien wordt het geleverd in grote zakken („big bags”). Moest je de lavasteen ook elders in je tuin willen toepassen, als bodembedekker of als verbeteraar in combinatie met ander materiaal, dan kan het voordelig zijn om een grotere hoeveelheid ineens te bestellen. Bij een materiaal dat zo zwaar is, en dus niet gemakkelijk zelf te vervoeren, gaat meestal voor een levering aan huis gekozen worden, ook dan is veel ineens het meest aangewezen. Lava is veelzijdig, dus zeker een goede koop!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *