Het is een belangrijk onderdeel van het aanmaken van een website: een domeinnaam bedenken. Loop je hierin vast? Dat is helemaal begrijpelijk: het is best moeilijk om de ideale naam zomaar even paraat te hebben. Gelukkig hebben we slimme tips voor je, die het net even wat eenvoudiger maken om de juiste domeinnaam te kiezen.

Eigen (bedrijfs)naam

fashion-website-design-laptop

Het is een voor de hand liggende keuze, maar daarom zeker niet minder verkeerd: gebruik je eigen naam als domeinnaam. Daarbij kun je een onderscheid maken tussen je persoonlijke naam en je bedrijfsnaam. Met een domeinnaam kopen die gelijk is aan je bedrijfsnaam, maak je een professionele keuze. Het is tevens een logische en begrijpelijke keuze, aangezien men jouw bedrijf ook onder deze naam kent. Met je eigen naam maak je de domeinnaam weer een stukje persoonlijker. Dit kan wenselijk zijn, of juist niet. Op die manier kun je deze afweging maken.

Passend bij de branche

Bedenk of je de domeinnaam kunt laten aansluiten op de branche waarin je actief bent als ondernemer. Ben je bijvoorbeeld webdesigner? Dan is het slim om de term ‘webdesigner’ in de domeinnaam te verwerken, in combinatie met je eigen naam of je bedrijfsnaam. Dit maakt het direct een stukje duidelijker wat jouw professie is. Ook kan het je vindbaarheid in zoekmachines zoals Google verbeteren. Pas bij een samenvoeging echter wel weer op dat je domeinnaam niet ineens enorm lang wordt – dit wil je dan weer voorkomen.

Inspiratie opdoen

Er is niets mis met een beetje afkijken! Ga eens na welke domeinnamen je concurrenten hanteren. Hier kun je immers weer inspiratie uit opdoen voor de naam die jij gebruikt. Let er uiteraard wel op dat je een naam niet vrijwel letterlijk overneemt, maar gebruik je creativiteit om iets unieks te bedenken.

Grapje of opvallend kenmerk

website-laptop

Een domeinnaam wordt beter onthouden als er een grapje in zit, of een opvallend kenmerk zoals een woordspeling. Ga hiernaar op zoek. Bekijk bekende gezegdes en spreekwoorden, om te zien of je hier een variatie op kunt maken. Een alliteratie is tevens een optie, als je meerdere toepasselijke woorden kunt vinden die met dezelfde letter beginnen. Of wat dacht je van rijm? Het is allemaal mogelijk.

Brainstorm houden

Blijf je maar malen over de ideale domeinnaam? Door er gestructureerd over na te denken, kan het juist zo zijn dat je vastloopt. Wellicht kan een andere manier van bedenken je uit de brand helpen. Organiseer een brainstorm! Met een paar anderen ga je op actieve wijze aan de slag met het bedenken van mogelijke namen. Roep alle termen die in je opkomen, en inspireer elkaar door dit samen te doen. Er mogen ook stomme ideeën tussen zitten, want dat is bij een brainstorm geen punt. Eén ding kunnen we je verzekeren: op deze manier zijn er al een heleboel goede domeinnamen verzonnen!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *