Als je een nieuwe website wilt bouwen of een bestaande site wilt bijwerken, is een van de eerste keuzes die je zult moeten maken of je het zelf doet of een professional inhuurt. Dankzij de opkomst van online hulpmiddelen zoals website tools. is het voor de niet-techneuten onder ons veel gemakkelijker geworden een meer-dan-deftige website te bouwen. Een eigen website maken is daardoor eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest. Maar omdat je het kunt, wil niet altijd zeggen dat je het ook moet doen. Het is een beslissing die het waard is zorgvuldig af te wegen, want voor sommige projecten kan een vakman niet door een hulpmiddel vervangen worden.

Hier zijn wat overwegingen die je kunnen helpen beslissen.

Makkelijk zelf een website in elkaar zetten zonder kennis

Squarespace website bouwen

Website bouwers – Squarespace, Weebly, en Wix zijn populaire keuzes — bieden enkele van de gemakkelijkste en goedkoopste paden om een aanwezigheid op het web te creëren. In het algemeen zijn website tools minder krachtig dan een systeem als WordPress, maar ze zijn gemakkelijker in het gebruik. Website bouwers hebben meestal visuele pagina-editors die het gemakkelijk maken om elementen van de website te bewerken. Anderzijds zijn ze niet erg flexibel, dus zijn ze het best voor kleinere sites. Website bouwers omvatten wel hosting en dekken soms de registratie van een domeinnaam, dus over die configuratie hoef je je geen zorgen te maken. Website bouwers prijzen hun diensten meestal voor minder dan €10 per maand.

WordPress is een inhoudsbeheersysteem dat erg krachtig is, maar ook abstracter. In tegenstelling tot website tools waarmee je kunt slepen en plaats, kunnen WordPress gebruikers een “thema” kiezen uit de duizenden die beschikbaar zijn en dan een interface gebruiken om inhoud toe te voegen en te bewerken. Gebruikers moeten ook af en toe een beetje code gebruiken om een thema of plugin in WordPress te bewerken, wat het beter geschikt maakt voor mensen met tenminste een beetje handigheid rond HTML. Hoewel het gratis is, vereist WordPress wel dat je een webhost vindt (die vaak minder dan €5/maand kost). Je moet ook €10 tot €20 per jaar betalen voor een domeinregistratie.

Tenslotte is er de optie om de hele site over te laten aan professionals. Dit is veruit de duurste optie – de kosten kunnen variëren van een paar duizend euro tot meer dan €100.000, afhankelijk van het bedrijf dat het werk doet en de omvang en aard van de site. De kosten bij deze optie zijn aanzienlijk, maar de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Wat voor soort site heb je nodig?

fashion-website-design-laptop

Om te beslissen welke optie voor jou het beste is, moet je bepalen wat voor soort site het beste bij je bedrijf past.

Een brochure site is de eenvoudigste site, en zoals de naam al zegt, is het een showcase van wat je bedrijf doet. Het voornaamste doel van een brochure site is een bedrijf een geloofwaardige aanwezigheid op het web te geven en wat basisinformatie aan potentiële klanten te verstrekken met tekst, plaatjes, en misschien een video. Het is een goede manier om je missie, prijzen, voorbeelden van wat je verkoopt en basis contactinformatie te laten zien.

Als je daarentegen financiële transacties gaat afhandelen, heb je een e-commerce site nodig. Een e-commerce site is iets ingewikkelder, want hij moet betalingen kunnen verwerken en je in staat stellen gemakkelijk producten en diensten toe te voegen, te verwijderen, of te bewerken.

Voor sommige bedrijven is de site zelf eigenlijk het bedrijf. Web toepassingen zoals project management tools, online fax diensten, of prijsvergelijkers zijn allemaal voorbeelden van web toepassingen. Hoewel brochure sites en zelfs e-commerce sites met een CMS of website bouwer gebouwd kunnen worden, is een toepassing iets dat je alleen aan een professionele website ontwikkelaar moet toevertrouwen. Als dit iets is dat je onderzoekt, wees dan bereid minstens €10.000 uit te geven voor een aangepaste app die opvalt en soepel functioneert.

Sommige websites combineren zowel e-commerce als een toepassingsfunctie. Tenzij je echt je weg kent in het ontwerpen van websites, moet een hybride site die veel aanvragen en informatie zal verwerken ook door een pro gebouwd worden.

Een andere manier om te bekijken wat voor site je nodig hebt is je af te vragen hoe belangrijk die voor je bedrijf zal zijn. Als je een consultant bent, bijvoorbeeld, wiens zaken hoofdzakelijk gebaseerd zijn op bestaande relaties, zul je waarschijnlijk niet op een website rekenen om een groot percentage van je zaken te genereren. Als je website minder dan 20 procent van je werk genereert, zou een eenvoudige brochure site aan je behoeften moeten voldoen.

Als je site een groter deel van je omzet genereert, misschien meer dan 60 procent, dan is het waarschijnlijk een site die meer eisen stelt aan de gebruiker en meerdere functies moet vervullen. Zelfs als je website eenvoudig is, als hij verantwoordelijk zal zijn voor het grootste deel van je business generatie, is het beter een professionele ontwikkelaar in te huren.

Jouw skills

website-programmeren

Als je een programmeur bent die een website vanaf nul kan bouwen, dan zijn de mogelijkheden oneindig. Voor de rest van ons zijn er opties beschikbaar voor bijna elk vaardigheidsniveau.

Website bouwers zijn het meest eenvoudige hulpmiddel en zoals hierboven besproken, ook het meest beperkte. Ze zijn echter uiterst gemakkelijk te gebruiken en je hoeft niets van coderen te weten om er meteen in te springen en een mooi uitziende site te bouwen. Als je PowerPoint kunt gebruiken, kun je een website tool ook gebruiken.

WordPress vereist een hoger comfortniveau met basis webhosting en HTML, maar is nog steeds een relatief gemakkelijk systeem om te gebruiken. Het is flexibeler en aanpasbaarder dan een website bouwer, maar je moet je op je gemak voelen bij het verkennen van de WordPress gemeenschap om de beste ontwerpsjablonen en plugins voor je behoeften te vinden.

Bedenk dat, of je nu een website bouwer of WordPress kiest, je zelf de inhoud en de creatieve elementen die het geheel doen opvallen in handen hebt.

Budget

supreme-geld-pistol

Afhankelijk van of je je eigen site bouwt of een professionele ontwikkelaar inhuurt, kan een brochure site overal kosten van vijftig euro per jaar tot meer dan €5.000. De meeste professionele ontwikkelaars zullen minstens €5.000 vragen om een mooi ontworpen, mobiel-vriendelijke website te bouwen.

Als je een e-commerce site bouwt, verwacht dan dat je iets meer uitgeeft, want ze zijn ingewikkelder. Een website bouwer pakket dat kwaliteits e-commerce functies bevat zal meestal ongeveer €250 per jaar kosten, terwijl een ontwikkelaar minstens €5000 zal kosten, maar de kosten kunnen aanzienlijk meer zijn als je nog iets ingewikkelder functies op de website hebt, zoals productcategorieën of real-time voorraadbeheer.

Evalueer je mogelijkheden

laptop-aantekeningen-maken-schrijven

Er zijn een paar categorieën ondernemers voor wie het inhuren van een professionele webontwikkelaar vrijwel zeker een must is: bedrijven die op maat gemaakte apps maken of erop vertrouwen; bedrijven die verwachten dat ze 100 procent van hun omzet uit de website zullen halen; en ondernemers die niet vertrouwd of comfortabel zijn met website bouwers. In deze gevallen heb je deskundige begeleiding nodig om je site optimaal voor je bedrijf te laten werken.

Wie verwacht minder dan 20 procent van zijn werk met zijn website te doen, en die vertrouwd is met basisprogramma’s als PowerPoint, is een website tool de beste keus. Je kunt een professioneel uitziende site krijgen zonder veel tijd of geld te besteden aan een al te gecompliceerd project.

Wat als je er tussenin zit? In dat geval heb je talloze mogelijkheden om uit te kiezen, waaronder het gebruik van het uiterst populaire WordPress platform, dat een grote kostenbesparing oplevert, maar dat voor enorm veel verschillende doeleinden geschikt gemaakt kan worden. In het algemeen geldt echter dat hoe hoger het percentage inkomsten is dat je met je website verwacht te genereren, hoe groter het potentiële rendement van een investering in je website.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *