Er loert een stil gevaar over de bureaus en werkplekken van Nederland en het kost werkgevers elk jaar duizenden euros aan productiviteitsverlies. De boosdoener? Werkgerelateerde rugpijn.

Arbeidsletsels door een slechte werkhouding en ondermaatse ergonomische werkplekken kunnen gemakkelijk vermeden worden door opleiding en aangepaste uitrusting, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om het voortouw te nemen en deze essentiële schadebeperkende initiatieven uit te voeren. Je beschermt niet alleen je werknemers, maar je beschermt ook je bedrijf tegen productiviteitsverlies.

Goede houding vs slechte houding

Het verschil kennen tussen een goede en een slechte houding en de effecten die beide op ons lichamelijk welzijn kunnen hebben, is de eerste stap om te weten hoe we ons kunnen verbeteren.

Houding heeft betrekking op de algehele juiste uitlijning van ons lichaam en gaat dieper dan alleen je ruggengraat recht houden. Het is niet moeilijk om een slechte houding te herkennen bij mensen om ons heen. Ingezakte schouders, een hoofd dat naar voren of naar achteren leunt zijn allemaal weggevers die de meesten van ons gemakkelijk kunnen opmerken.

Hoewel deze symptomen onschuldig genoeg lijken, gaan de complicaties van een slechte houding veel verder dan het visuele. Chronische rugpijn, gewrichtsdegeneratie en een slecht functionerende wervelkolom kunnen slungelaars besluipen, waardoor hun spierkracht afneemt en ze vatbaar worden voor een hele reeks mogelijke kwetsuren.

Een goede houding daarentegen moet er natuurlijk uitzien. Begin met je schouders zachtjes naar achteren en naar beneden te trekken. De rug moet recht gehouden worden, met het hoofd omhoog en de kin ingestopt. Houd de buik lichtjes naar de ruggengraat gedrukt en balanceer je gewicht tussen beide voeten.

O, en vergeet niet te ademen en te ontspannen!

Here's How You Should Be Sitting at Your Desk (According to Ergonomics)

De voordelen van een goede houding

De voordelen van een goede houding verbeteren zowel je lichamelijk als je geestelijk welzijn. Ze omvatten:

 • Botten en gewrichten die levenslang gezond blijven
 • Productiviteit neemt toe door een optimale bloed- en zuurstofstroom in het lichaam
 • Verbeterde stemming en positievere vooruitzichten
 • Een vermindering van de druk op de wervels
 • De kans op verwondingen op de werkplek neemt aanzienlijk af

De gevaren van een slechte houding

De gevaren van een slechte houding kunnen je verrassen. Ze kunnen onder meer zijn:

 • Nek- en rugpijn
 • Verzwakte kernspieren
 • Hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Verminderde toevoer van zuurstof naar hart en hersenen
 • Vermoeidheid
 • Slechte spijsvertering
 • Moeite om zuurstof naar hart en longen te pompen, waardoor inwendige organen slecht werken

Nu we het belang kennen van een goede houding, is hier hoe werkgevers ervoor kunnen zorgen dat hun werkplek een omgeving bevordert voor een goede gezondheid van de wervelkolom en een goede houding.

1. Een staand bureau

sta-bureau-hout

De laatste jaren zijn er talrijke wetenschappelijke studies verschenen die de gezondheidsvoordelen op lange termijn van sta-bureaus aanprijzen: ze verhogen het energie- en concentratieniveau van de werknemers en verminderen tegelijk de kans op het ontwikkelen van ziekten door inactiviteit. Bovendien verdraait de hele dag zitten onze ruggengraat in een onnatuurlijke houding, want de meesten van ons zitten met een kromming in de rug die evolutionair onnatuurlijk is. Een werkdag lang in deze houding gebogen blijven staan, vormt een belasting voor onze nek- en rugspieren en leidt tot blessures. Door je kantooruitrusting uit te breiden met sta-bureaus of een zit-sta kruk krijgen werknemers de mogelijkheid een deel van de dag staand door te brengen, wat betekent dat de druk van nek en rug wordt weggenomen, wat beweging en een neutrale houding van de wervelkolom bevordert.

Om een sta-bureau goed te gebruiken, moet je streven naar de 20:8:2 regel; 20 minuten zitten, 8 minuten staan en 2 minuten beweging. Probeer op je telefoon herinneringen in te stellen voor elke 20 minuten om je houding te veranderen en te bewegen.

Ervoor zorgen dat je sta-bureau op de juiste hoogte staat, helpt ook om het risico op verwondingen te minimaliseren. Stel je bureau zo in dat de ellebogen een hoek van 90 graden maken als je comfortabel rechtop staat en recht vooruit kijkt. Je beeldscherm moet op ongeveer een armlengte afstand staan en de bovenkant van het scherm moet zich op ooghoogte of net daaronder bevinden.

Het geven van werkplektraining die werknemers helpt bij de overgang van een zittende naar een staande omgeving zal helpen om de opname en de juiste technieken te volgen.

2. Ergonomie

ergonomische-bureaustoel

In 2014 ontdekte de Universiteit van Sydney dat een derde van alle werkgerelateerde invaliditeit wereldwijd te maken heeft met lage rugpijn veroorzaakt door de werkomgeving en beval verbetering van de ergonomische omgeving aan als een belangrijk initiatief om deze aantallen tot een minimum te beperken. De eerste plaats om te beginnen is natuurlijk onze bureau-opstelling, die in belangrijke mate bijdraagt tot hoe we ons de hele dag opstellen en hoe groot onze kans is om een blessure op te lopen.

Goede, ergonomische stoelen van Spinalis die de wervelkolom ondersteunen zijn van cruciaal belang om een goede houding aan te moedigen en mogelijke blessures te voorkomen, maar er zijn ook andere eenvoudige veranderingen die in de bestaande omgeving kunnen worden doorgevoerd, zoals:

 • Het beeldscherm op ooghoogte of iets eronder houden
 • Polsen 90-120 graden gebogen houden
 • Zitten met de rug omhoog tegen de rugleuning
 • Voeten plat op de grond houden

De hulp inroepen van een specialist in ergonomische beoordelingen om je werkplek te beoordelen en de werknemers op te leiden in de juiste ergonomische technieken zal ervoor zorgen dat je werkplek bezig is met de beste voorzorgsmaatregelen voor gezondheid en veiligheid.

3. Houding van de nek

Hoe je je nek houdt is van doorslaggevend belang voor de gezondheid van je wervelkolom en je kansen op het ontstaan van een werkplekblessure. Je inspannen om een computermonitor te zien die te dichtbij of te ver weg is, of jongleren met twee schermen door vanuit je nek te draaien in plaats van de beweging van je draaistoel te gebruiken, brengt een goede houding in gevaar en kan je nek-, rug- en schouderspieren en gewrichten overbelasten.

 • Zet je stoel zo hoog dat je ogen op gelijke hoogte zijn met de bovenkant van het scherm
 • Vergroot de lettergrootte die je gebruikt om vooroverbuigingen te verminderen
 • Als je een laptop gebruikt, koppel dan aan een groter beeldscherm, maar kijk alleen tussen beeldschermen door je draaistoel te bewegen in plaats van je nek van links naar rechts te spannen
 • Als een laptop de enige optie is, overweeg dan een beeldschermverhoging aan te schaffen
 • Houd je vaak gebruikte hulpmiddelen zoals een koptelefoon of muis dicht bij je om reiken te voorkomen
 • Gebruik een documenthouder om te voorkomen dat je voortdurend op en neer moet kijken

4. Kom in beweging en vergeet niet te rekken

yoga-man

Een van de belangrijkste en gemakkelijkste manieren om je houding op het werk te verbeteren en zo de kans op werkletsel te verminderen is door beweging. Het invoeren van een bewegingsprogramma waarbij werknemers rek- en strekoefeningen moeten doen en regelmatig korte wandelingen moeten maken, zal niet alleen bestaande pijn helpen verminderen, maar is ook bewezen in het voorkomen van toekomstige blessures.

Als vuistregel zou iedereen minimaal 30 minuten per dag aan beweging moeten doen. Het goede nieuws is dat dit zo eenvoudig kan zijn als een wandeling maken tijdens je lunchpauze, de trap nemen in plaats van de roltrap of gedurende de dag regelmatig korte stretch pauzes nemen om je lichaam los te maken en je spieren in beweging te krijgen.

Waarom beweging zo belangrijk is

Langdurig zitten werkt niet alleen slungeligheid en de nadelige symptomen van een slechte houding in de hand. Het is ook bekend dat het een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaakt, van hartziekten tot zwaarlijvigheid. Verhoging van de lichamelijke activiteit gedurende de werkdag kan leiden tot:

 • Het voorkomen van hart- en vaatziekten
 • Hulp bij gewichtsbeheersing
 • Verbeterde stemming en geestelijke gezondheid
 • Sterkere botten, spieren en gewrichten

Het aanmoedigen van een gezonde kantooromgeving die lichaamsbeweging en een goede houding bevordert, moedigt werknemers aan om ook buiten het kantoor aan hun fysieke kracht te werken, wat op zijn beurt helpt het lichaam te beschermen tegen verwondingen op het werk. Overweeg lichaamsbeweging in te voeren in je teambuilding activiteiten, of werk samen met een plaatselijke sportschool of yogacentrum. Kies er ook voor om ter plaatse een gericht gezondheids- en welzijnsprogramma uit te voeren.

5. Geef ergonomie-opleidingen op de werkplek

mannen-kantoor-houding-overleg

Om je bedrijf en je werknemers te beschermen door de beste ergonomische initiatieven te nemen is meer nodig dan alleen aandacht voor een goede houding op de werkplek. Jezelf op succes voorbereiden begint met een gesprek met een bedrijfsgezondheidsdeskundige die je werkplek kan beoordelen en strategieën kan aanbevelen om je te helpen je verplichtingen als werkgever na te komen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *