De Pixel 6 en Pixel 6 Pro markeerden een belangrijke mijlpaal in Google’s smartphonereis. Versterkt door een nieuw en opgefrist design naast een eigen Tensor-chip, brachten ze gebruikers het beste van Google’s softwaremogelijkheden.

Minder dan een jaar later heeft Google zijn budgetgerichte Pixel 6a geïntroduceerd, die alle beste functies van de Pixel 6 verpakt in een kleinere, meer betaalbare vorm. Dat betekent dat er veel coole nieuwe functies naar Google’s A-serie line-up komen.

Dit blog belicht een aantal tricks voor de Google Pixel 6a!

google pixel 6a

1. Snel tikken om een screenshot te maken

De standaard manier om een screenshot te maken op Android is altijd twee knoppen samen indrukken geweest. Afhankelijk van de indeling van de knoppen kan dat echter een beetje pietluttig zijn. Gelukkig introduceerde Google op de Pixel 6 de mogelijkheid om een screenshot te maken door op de achterkant van je telefoon te tikken. Dat gebaar is ook overgebracht naar de Pixel 6a.

Om het te gebruiken, volg je deze stappen:

 1. Navigeer naar Instellingen > Systeem.
 2. Tik op ‘Gebaren’.
 3. Selecteer ‘Snel tikken’.
 4. Schakel in het volgende scherm ‘Snel tikken gebruiken’ in. De eerste actie van het maken van een screenshot wordt standaard gekozen.
 5. Eenmaal ingesteld, maak je door twee keer op de achterkant van je telefoon te tikken een schermafbeelding.

Wil je liever een andere functie, zoals het afspelen/pauzeren van media of het starten van Google Assistant, kies dan de juiste optie. Als je per ongeluk de dubbele tikfunctie activeert, kun je ook de optie aanzetten dat je sterker moet tikken om je gekozen functie te laten werken.

2. Meertalig toetsenbord

Als je een talenmens bent die meerdere dialecten beheerst, stel dan een tweetalig of meertalig toetsenbord in. Hierdoor hoef je bij het voortdurend typen niet meer tussen talen te schakelen. Dit gaat als volgt:

 1. Navigeer naar Instellingen > Systeem.
 2. Tik op Talen & invoer.
 3. Tik op Schermtoetsenbord.
 4. Selecteer Gboard.
 5. Tik op Talen.
 6. Tik op Toetsenbord toevoegen.
 7. Kies een taal uit de lijst.
 8. Zorg ervoor dat Meertalig typen is ingeschakeld en voltooi de instelling.

Als je nu typt, detecteert het toetsenbord automatisch de invoertaal en voorspelt en corrigeert de spellingen ervoor zonder dat je handmatig hoeft over te schakelen.

3. Rotatie van het homescreen toestaan

Het lange, slanke scherm van een typische smartphone betekent dat we ze standaard in staande oriëntatie gebruiken, en alleen bij het gamen of het gebruik van de camera-app overschakelen naar liggend. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je er een bent om je telefoon te tabletteren door hem in landschapsoriëntatie te gebruiken, heeft de Pixel 6a de optie om het homescreen te draaien.

Druk lang op de achtergrond van het homescreen en tik op Home-instellingen. Schakel vervolgens de schakelaar naast Sta rotatie van het homescreen toe.

Het kleine roterende pictogram verschijnt als je je telefoon naar landschap draait terwijl je op het startscherm bent, zodat je je ding kunt doen. Maar als je wilt dat het automatisch gebeurt, schakel je Automatisch roteren in de schaduw van de snelle instellingen in.

4. Schakel ‘At a Glance’ uit

Google’s At a Glance-widget is een handige tool die automatisch weersomstandigheden, belangrijke agenda-evenementen, reisplannen en meer van je Gmail-account weergeeft. Het is standaard beschikbaar op Pixel-telefoons, maar je kunt het uitschakelen als je het een beetje opdringerig vindt.

Zo schakel je At a Glance uit:

 1. Druk lang op de widget en tik op Aanpassen.
 2. Selecteer At a Glance in de lijst.
 3. Tik op Uitschakelen.

Als je alleen wilt dat specifieke items niet in de widget verschijnen, tik dan op het tandwielpictogram naast de functie en pas de resultaten aan.

Merk op dat het uitschakelen van In één oogopslag geen ruimte vrijmaakt voor andere widgets of app-pictogrammen. Bovendien verdwijnt het van zowel je start- als vergrendelscherm.

5. Schakel de Google Discover-pagina uit

Als je op een Pixel-telefoon naar links veegt terwijl je op het homescreen staat, verschijnt de Google Discover-pagina, waarvan de feed wordt gevuld met trending nieuws en video’s over onderwerpen die je volgt. Maar het werkt niet altijd zoals verwacht. Als je vindt dat het algoritme verouderde en repetitieve inhoud laat zien, of het is gewoon niet je kopje thee, kun je het helemaal uitschakelen.

Druk lang op de achtergrond van het homescreen en selecteer Home-instellingen. Schakel vervolgens de schakelaar naast Swipe to access Google app uit.

6. Live Caption inschakelen

Of je het nu nodig hebt om toegankelijkheidsredenen of in een lawaaierige omgeving bent, Live Caption is handig om van media te genieten als je de audio niet kunt horen. De tool gebruikt Google’s AI chops en jarenlange studiegegevens om eenvoudig tekst te genereren voor alle media, waaronder video’s, podcasts, audioberichten en zelfs telefoongesprekken.

Op de Pixel 6a heb je toegang tot Live Caption via de volumewip. Tik op de fysieke knop om het volume te verhogen of te verlagen, en er verschijnt een klein belletje om de functie aan te zetten. Vanaf hier kun je hem gemakkelijk in- of uitschakelen als dat nodig is.

Als je het niet ziet als je op de volumetoetsen drukt of de functie wilt aanpassen, ga dan naar Instellingen > Toegankelijkheid, tik op Live Caption en schakel Gebruik Live Caption in.

7. Snel toegang tot microfoon of camera uitschakelen

Privacy is een enorm aspect geweest van Google’s laatste Android releases. Android 11 introduceerde tijdelijke toegang tot locatie, microfoon en camerafuncties met behulp van eenmalige machtigingen. Android 12 ging nog een stap verder, met pictogrammen die laten zien wanneer apps de camera of microfoon gebruiken.

Maar Google voegde ook snelle toggles toe om alle toegang tot de microfoon of camera met één tik af te sluiten. Als je dit moet gebruiken, laat dan de schaduw van de snelle instellingen vallen en tik op de respectievelijke tegels.

Als ze niet verschijnen, tik dan op het potloodpictogram en voeg ze toe aan de bestaande snelle-instellingstegels.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *