Bij de aanschaf van een nieuwe schoen moet je met veel dingen rekening houden: type, stijl, kwaliteit, hoe vaak je ze zult dragen en, misschien wel het belangrijkst, comfort.

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat schoenen kopen bij Van Arendonk leuk is, maar schoenen inlopen is dat beslist niet.

Schoenen inlopen kan veel tijd in beslag nemen, maar trap niet in trucjes die je schoenen kunnen beschadigen, zoals je nieuwe aankoop in de wasmachine of de magnetron gooien (ja, dat bestaat). Deze tips hebben enig succes gehad in de doe-het-zelf-wereld, maar ze zijn zeker niet de beste optie als je wilt dat je nieuwe paar lang meegaat.

In plaats daarvan zijn hier enkele manieren om het inloopproces te versnellen zonder de integriteit van je schoenen op te offeren, zodat je die nieuwe schoenen kunt rocken zonder al die blaren en blauwe plekken.

1. Emmer met water

water drop on bucket photo

Als een schoen zich niet naar je voet lijkt te vormen en je elk uur een nieuwe pleister moet plakken, dan is dit een tip voor jou.

Trek die nieuwe sandalen aan en dompel je voeten in een emmer water, schoenen en al. Zorg ervoor dat je de schoenen afdroogt om verkleuring te voorkomen, maar laat ze een beetje vochtig voor de volgende stap. Loop vervolgens een uur of twee rond in je natte schoenen. Het water maakt het materiaal zachter en zorgt ervoor dat de schoenen zich meer naar je voeten vormen dan wanneer ze droog zijn. Nogmaals, deze tip is het beste voor leer en we raden je aan een plekje op je schoenen te testen met een klein beetje water voordat je ze onderdompelt, om er zeker van te zijn dat het water de kleur niet beschadigt.

2. Grove sokken

Als je blaren aanhouden, is het misschien tijd om te werken aan het uitrekken van de schoenen in plaats van het beschermen van je voeten. Doe je dikste sokken over een schoenveter en stop ze ’s nachts in je schoenen om ze zachtjes uit te rekken. Als je geen schoenveter hebt, gebruik dan een aardappel! Als je in de knel zit of op je werk doodgaat, draag dan superdikke sokken in je schoenen tijdens je vrije tijd of stiekem onder je bureau op kantoor. In plaats van rond te lopen en blaren te krijgen, rek je langzaam het schoenmateriaal uit met de volumineusheid van je sokken.

3. De ijszak

teal textile on white textile

Als warmte niet lijkt te werken, of als je schoenen niet van leer zijn, is er een geweldige manier om je schoenen ’s nachts op te rekken. Vul twee plastic diepvrieszakjes met water en stop ze in de teen van elke schoen. Leg je schoenen vervolgens een nacht in de vriezer. Het water zal bevriezen en uitzetten om de teen uit te rekken. Deze methode vergt wat vallen en opstaan, want je wilt de schoenen niet te ver uitrekken, maar je moet ze ook met genoeg water vullen om een verschil te maken. Haal ze ’s ochtends uit de vriezer en je zou goed passende, ijskoude schoenen moeten hebben voor de warme zomerdag!

4. Bescherm de hete plekken.

Schoenen inlopen is altijd een beetje hard voor je voeten, maar sommige van de gebruikelijke blaren kunnen worden voorkomen als je weet waar je moet kijken. Je hielen zijn een voor de hand liggende plek, maar andere veel voorkomende hotspots zijn de zijkanten en de bovenkant van je tenen. Als je niet zeker weet waar je probleemplekken zullen zijn, loop dan een uurtje rond in je huis op je nieuwe schoenen en je zult er zeker achter komen.

Blaren worden veroorzaakt door wrijving tussen je voet en de schoen. Om wrijving te verminderen, is vocht de sleutel – een droge huid schuurt veel meer dan een gehydrateerde huid. Houd je huid gehydrateerd met lotion, en gebruik vaseline op de ergste plekken om de wrijving nog meer te verminderen.

Er zijn echter ook wat onconventionelere manieren om wrijving en blaren te voorkomen. Antiperspirant is een bekende optie, vooral in de zomermaanden. In tegenstelling tot deodorant, vermindert antiperspirant het zweten, dus als je het product rechtstreeks op je voeten aanbrengt, voorkom je dat je voeten gaan zweten, wat je blaar situatie een stuk erger kan maken.

5. Föhnen

fohn-zwart-mannen

Je hoeft nieuwe schoenen niet lang te dragen om te weten dat het soort schoen belangrijk is als je ze probeert in te lopen. Deze truc werkt het best voor leer – en zorg er zeker voor dat het leer is, zodat je geen synthetische materialen beschadigt.

Als je het op een bepaalde plek benauwd krijgt, bijvoorbeeld bij het gewricht van je grote teen, pak dan je haardroger en die dikke sokken waar we het eerder over hadden. Doe de nieuwe schoenen aan je voeten (dikke sokken en al) en föhn 20 tot 30 seconden lang over de krappe plek, ver genoeg weg zodat je je voeten niet verbrandt. Wandel dan snel door de kamer om het schoenmateriaal los te maken terwijl het nog warm en flexibel is. Als je denkt dat ze genoeg zijn uitgerekt, trek je die dikke sokken uit en test je ze uit!

Hoewel het tijdrovend en onaangenaam kan zijn, kan het goed en grondig inlopen van je schoenen een groot verschil maken bij het vinden van dat nieuwe paar Mason Garments. Er gaat niets boven blaarvrij in je nieuwe kicks te lopen!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *