We weten allemaal dat plastic niet geweldig is en dat houten speelgoed een zekere visuele aantrekkingskracht heeft; de meesten van ons kunnen getuigen van een houten stuk speelgoed dat generaties lang in de familie werd doorgegeven – maar wat is het dat duurzaam, houten speelgoed zoveel specialer maakt dan de nieuwste educatieve technologie?

Hout is beter voor de gezondheid

Het slechte nieuws is dat hoe meer contact we met plastic hebben, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen zoals astma. Dankzij het uitlogen van giftige chemicaliën, ftalaten genaamd, lopen kinderen die de neiging hebben overal op te sabbelen een groter risico als ze op schadelijke materialen kauwen.

Zoek altijd naar BPA en ftalaten vrij plastic als dat mogelijk is, of probeer wat natuurlijk ‘plastic’ babyspeelgoed dat van natuurlijke cellulose gemaakt is.

Hout is gewoon van betere kwaliteit

houten-speelgoed-set

Hout is een echt duurzaam materiaal voor speelgoed – het gaat niet kapot na verloop van tijd, het versplintert niet, het slijt gewoon heel langzaam over een lange periode. Ook is het meeste houten speelgoed met de hand gemaakt en het kwaliteits vakmanschap garandeert dat het eindproduct van de hoogste kwaliteit is Het meeste houten speelgoed gaat langer mee dan plastic speelgoed.

Hout ziet er gewoon beter uit

Klassiek modern educatief speelgoed van hout is een materieel symbool van tijdloosheid, authenticiteit en verfijning. Er schuilt een duidelijke visuele aantrekkingskracht in het gewone minimalisme van de vormgeving van brokkelig houten speelgoed, dat in elk huis goed staat. Een paar houten blokken die op het kleed in de zitkamer liggen tegenover de rommelige kleuren van plastic, piepend, toeterend, knipperend speelgoed – nou je snapt ons punt wel. Wij vinden het in ieder geval een ideaal kerstcadeau voor de kids!

Hout is beter voor de veiligheid

kind-houten-speelgoed

Per ongeluk op de favoriete plastic vrachtwagen van je kind stappen en hem breken is ongetwijfeld nogal pijnlijk en kan verwondingen veroorzaken door het scherpe gebroken plastic en andere kleine onderdelen. Om nog maar te zwijgen van de scheuren en de eventuele reis naar de speelgoedwinkel voor een vervanging. Bij hout heb je dit soort problemen niet!

Hout heeft betere vibraties

Speelgoed van hout, een vertrouwde en bijna poëtische substantie, geeft een kind een grotere tactiele ervaring, die de verbinding met de wereld om hen heen bevordert. Het is een aardende ervaring en biedt kinderen in een stedelijke omgeving de gelegenheid om via spel contact te maken met de natuur en die te begrijpen.

Hout is beter voor de hersenen

Eenvoudig houten educatief speelgoed is nog steeds de allerbeste keuze boven elke educatieve iPad app die gemaakt wordt. Omdat dit speelgoed een meer open einde heeft en organisch is, inspireert het kinderen om zich de talloze mogelijkheden voor dat speelgoed voor te stellen.

Als kinderen speelgoed krijgen met elementen die ze zelf kunnen manipuleren, omdat het speelgoed – zoals houten blokken – de mogelijkheid heeft om veranderd te worden, breng je kinderen een gevoel van controle en meesterschap over hun eigen omgeving bij.

Hout is beter voor emoties

brown wooden blocks on black wooden table

De waarheid over die high-tech speeltjes en apps is dat ze je kind alleen maar eenvoudige oorzaak en gevolg leren, terwijl ze kleine hersentjes overprikkelen, waarvan de meeste ouders zullen beamen dat ze een aantal zeer ongelukkige emoties veroorzaken. Creatief, interactief spelen met rustiger, meer uitnodigend houten speelgoed werkt juist kalmerend en zorgt voor gelukkiger kinderen. Het is al moeilijk genoeg voor een klein kind om met dagelijkse prikkels om te gaan zonder gebombardeerd te worden door speciale effecten, knipperende lichtjes en geautomatiseerde instructies van luidruchtig, veeleisend speelgoed.

Hout is beter voor de aarde

Als je ethische producten koopt die gemaakt zijn van duurzaam gewonnen hout en meer natuurlijke, milieuvriendelijke materialen, krijg je niet alleen een langer houdbaar, minder afvalprodukt, maar je steunt ook duurzame hulpbronnen. Deze ethische bedrijven gebruiken vaak niet-toxische verf en gerecycleerde verpakking, waarmee de cirkel rond is.

Hout heeft een betere ethiek

Stemmen met je portemonnee voor genoemde ethische bedrijven maakt groei mogelijk, niet alleen voor dat bedrijf en zijn leveranciers, maar voor de hele industrie en duurzame productie en fabricage als geheel. Er zouden weinig dingen beter zijn voor onze thuisplaneet op dit moment dan dat duurzame praktijken met dit soort rimpeleffect succes hebben.

Hout heeft een beter effect op je portemonnee

supreme-geld-pistol

Houten speelgoed is eigenlijk goedkoper – echt waar. Hoewel hun aanvankelijke aankoopprijs hoger kan zijn, wegen de kwaliteit en levensduur van houten speelgoed op de lange duur veel zwaarder dan de voordelen van goedkoper plastic speelgoed. Van houten speelgoed heb je niet alleen langer plezier dankzij hun duurzaamheid, maar je kunt het ook doorgeven aan jongere familieleden, vrienden of bewaren voor volgende generaties of zelfs weggeven aan iemand in nood.

Als je een krap budget hebt, kan houten speelgoed van hoge kwaliteit in goede staat tweedehands verkocht worden als je kind er uit gegroeid is.

Hout maakt betere herinneringen

Houten speelgoed brengt een zekere mate van nostalgie met zich mee, en wie houdt er niet van om die bijzondere herinneringen met zijn eigen kinderen te delen. Als het om klassiek houten speelgoed gaat, heb je er misschien nog wel een paar om aan je kinderen door te geven uit je kindertijd.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *