Als jij of een familielid te maken krijgt met een ziekte, een verwonding of ouderdomskwaaltjes, dan is het belangrijk om je huis te transformeren in een ruimte, die zowel comfort als onafhankelijkheid biedt. Als mobiliteitsproblemen jou of een geliefde in een rolstoel hebben geplaatst, zijn er manieren om je bestaande huis rolstoelvriendelijk te maken. Door je huis aan te passen om het toegankelijker te maken, maak je het mogelijk om comfortabel in je eigen huis te blijven wonen en met je eigen herinneringen met pensioen te gaan in plaats van de uitdagingen, die gepaard gaan met het verhuizen naar een verpleeghuis of een begeleid woonzorgcentrum.

1. Installeer een drempelhulp

Een drempelhulp kopen en installeren is de eerste stap om je huis rolstoelvriendelijk te maken. Houd tijdens je eerste planning rekening met de plaatselijke bouwvoorschriften, de ruimtebeperkingen waarbinnen je moet werken en de helling, die nodig is om de hoogte van de ingang van je huis te bereiken. Een terugloop helling is een goede optie als de ruimte beperkt is. De rolstoelhelling moet tussen de leuningen minimaal 80cm breed zijn.

Houd er bij het kiezen van het materiaal rekening mee dat rolstoelhellingen van beton of aluminium zeer wenselijk zijn omdat ze lang meegaan en geen onderhoud vergen. Beton kan worden afgewerkt met een ruwe textuur om extra grip voor de wielen te bieden. Hout is een andere optie, maar houten hellingen hebben wel onderhoud nodig om de schade door blootstelling aan weersinvloeden te beperken. Hout kan ook erg glad worden als het nat is, dus overweeg om antislip griptape aan te brengen of de rolstoelhelling met een antislipverf met korrelige additieven te verven. Een andere optie om het probleem van gladde en gevaarlijke houten rolstoelhellingen op te lossen, is om ze te bedekken met dakasfalt.

2. Deuropeningssystemen

deurklink-zilver-deur

Voor mensen, die niet zelf een deur kunnen openen, zijn de automatische deuropeningssystemen een uitkomst. Met één druk op de knop open en sluit je eenvoudig deuren. Dit kan via de afstandsbediening of zelfs via een smartphone. Koppel dit voor extra veiligheid aan een draadloos intercomsysteem en je kunt ook horen wie er voor je deur staat voordat je ze binnenlaat.

3. Pas de badkamer aan

badkamer-kast-wit

Een badkamer aanpassen of renoveren is belangrijk om verwondingen te voorkomen en tegelijkertijd aan rolstoelgebruikers onafhankelijkheid en privacy te bieden. De eerste stap is het vergroten van de deuropening. De meeste standaard badkamerdeuren zijn 50cm breed. Om een binnendeur met een rolstoel of met een begeleider te kunnen passeren, moet de deuropening minstens 90cm breed zijn. Als je badkamer zich in een kleine gang bevindt, dan heb je eigenlijk een 100cm deur nodig om de rolstoel te kunnen draaien. Daarnaast kunnen er offset deurscharnieren worden gekocht omdat die ook extra centimeters speling toevoegen. Afhankelijk van de indeling van je badkamer, moet je mogelijk ook de lichtschakelaar verplaatsen nadat je het deurkozijn hebt verbreed.

De wastafel is een ander gebied dat moet worden aangepast om rolstoelvriendelijk te zijn. Als je badkamer een wastafelmeubel onder de wastafel heeft, kan dat kastje worden verwijderd om ruimte voor een rolstoel te maken. Als je het kastje onder de wastafel verwijdert, zorg er dan voor dat je de afvoerleidingen in een inbouw-aansluitbox wegwerkt of deze met isolatie afdekt om contact met scherpe randen of leidingen, die warm aanvoelen, te voorkomen. Een andere optie is het vervangen van de bestaande wastafel door een eenvoudige wastafel aan de muur. De bovenkant van de wastafel moet zich op ongeveer 80cm van de vloer bevinden en er moet 60cm ruimte onder de wastafel zijn.

Als je badkamer momenteel een bad heeft, kun je deze vervangen door een douchecabine. De cabine moet minimaal 140cm breed en 80cm diep zijn. Het moet beschikken over een randloze douchevloer of een rubberen rand waar een rolstoel overheen kan rollen. De douche kan een ingebouwde zitting hebben of je kunt een douchestoel met vergrendelbare zwenkwielen kopen. Nogmaals, handgrepen zijn noodzakelijk om de veiligheid te behouden.

4. Trapliften

Gelijkvloerse woningen zijn de ideale optie voor rolstoelgebruikers. Het hebben van alle kamers op hetzelfde niveau maakt het leven zoveel gemakkelijker. Maar als je trappen hebt, wees dan maar niet ongerust. Er zijn een paar opties, die je kunt overwegen, zoals een platform- of een traplift als je vanuit je rolstoel kunt overstappen. Het maakt niet uit welke vorm of grootte je trap heeft, er zal altijd een railsysteem zijn dat bij je trap past en je kunt ook een traplift voor een gebogen trap krijgen.

5. Transformeer je keuken

keuken-marmer-luxe

Om je keuken functioneel en efficiënt voor iemand in een rolstoel te maken, zijn er veel aanpassingen die je kunt maken. De indeling van je keuken moet een diameter van ten minste 1,5 meter open ruimte bieden, zodat een rolstoel voldoende ruimte heeft om te kunnen draaien. De aanrechtbladen in de keuken kunnen worden verlaagd van de standaardhoogte van 90cm naar 75cm, waardoor rolstoelgebruikers meer comfort krijgen bij het gebruik van de werkruimte. Door de kastjes onder het aanrecht te verwijderen, kun je een vrije ruimte creëren om de rolstoel toegang tot de gootsteen of het aanrecht te verlenen. Er kunnen ook voor extra toegankelijke werkruimte neerklapbare of uittrekbare planken worden geïnstalleerd. Roterende plateau’s in de keukenkastjes kunnen worden geplaatst om items binnen handbereik te houden.

Stopcontacten en schakelaars voor afzuigventilatoren en afvalverwijdering kunnen ook naar gebieden binnen handbereik worden verplaatst. Apparaten zoals magnetrons kunnen op een lager niveau worden geïnstalleerd, terwijl vaatwassers enkele centimeters van de vloer kunnen worden verhoogd. Ovendeuren met zijscharnieren zijn beschikbaar om gemakkelijker toegang tot de oven te krijgen.

Door deze aanpassingen in je huis door te voeren, kun jij ervoor zorgen dat jij of jouw geliefde zelfvoorzienend en comfortabel kunnen blijven. Een rolstoelvriendelijke woning kan, dankzij een innovatieve technologie en design, voor alle gezinsleden functioneel zijn. Het kan met een breed scala aan toegankelijke opties, die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, ook stijlvol zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *