Er zijn tal van supplementen en producten die beweren te helpen de immuniteit te verhogen. Maar het ondersteunen van een gezond immuunsysteem is complexer dan dat.

Je immuunsysteem werkt in een zeer delicaat evenwicht. Het moet sterk en geavanceerd genoeg zijn om allerlei ziekten en infecties te bestrijden, maar niet zo sterk dat het onnodig overdreven reageert.

Om dit te bereiken wordt het heel strak gestuurd door vele inputs en in reactie op wat er in je lichaam gebeurt.

Zoals we al zeiden: complex.

Van het bestrijden van een verkoudheid tot griep en COVID-19, er zijn echter dingen die je kunt doen om je immuunsysteem te geven wat het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Hier zijn zes wetenschappelijk onderbouwde manieren om een sterk, gezond immuunsysteem op te bouwen en te onderhouden:

1. Handhaaf een gezond dieet

gezond-eten

Zoals met de meeste dingen in je lichaam is een gezond dieet de sleutel tot een sterk immuunsysteem. Dit betekent ervoor zorgen dat je veel groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten eet.

Als je lichaam voldoende hoeveelheden heeft van de micronutriënten die in deze voedingsmiddelen voorkomen, helpt dat om je immuunsysteem homeostase te houden.

Deze micronutriënten omvatten:

  • Vitamine B6, te vinden in kip, zalm, tonijn, bananen, groene groenten en aardappelen (met de schil).
  • Vitamine C, te vinden in citrusvruchten, waaronder sinaasappels en aardbeien, en in tomaten, broccoli en spinazie.
  • Vitamine E, te vinden in amandelen, zonnebloem- en saffloerolie, zonnebloempitten, pindakaas en spinazie
  • Zink, te vinden in oesters, rood vlees, gevogelte, bonen, zuivelproducten
  • Magnesium, te vinden in volkoren producten, noten, zaden

Omdat deskundigen geloven dat je lichaam vitaminen efficiënter opneemt uit voedingsbronnen dan uit supplementen, is de beste manier om je immuunsysteem te ondersteunen een evenwichtige voeding. Uiteraard kan een multivitamine een goede ondersteuning bieden wanneer je een boost nodig hebt of wat zwakker bent dan normaal.

2. Beweeg regelmatig

man-hardlopen-fit-buiten

Lichaamsbeweging is niet alleen om spieren op te bouwen en jezelf te helpen ontstressen – het is ook een belangrijk onderdeel van gezond zijn en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Ashwagandha kopen kan ook helpen om stress tegen te gaan en weer in balans te komen. Ashwagandha is een adaptogeen, een kruid dat zijn functie kan aanpassen naar de behoeften van het lichaam. Het wordt ingezet als ondersteuning in stressvolle situaties en brengt het lichaam in balans.

Matig intensieve lichaamsbeweging mobiliseert immuuncellen buiten het bot in de bloedbaan. Het helpt ook om immuuncellen die zich al in de bloedbaan bevinden naar de weefsels te verplaatsen. Op deze manier verbetert het de immuunsurveillance.

Je kunt immuunsurveillance zien als een controleproces van je immuunsysteem, waarbij lichaamsbeweging de immuuncellen helpt efficiënter te zijn in het opsporen van en reageren op infecties.

Dit betekent dat het belangrijk is om je te richten op actief blijven en regelmatig bewegen.

3. Hydrateer

glas-water

Water speelt vele belangrijke rollen in je lichaam, waaronder het ondersteunen van je immuunsysteem.

Water is belangrijk omdat ons bloed en lymfe, waar immuuncellen in zitten, water nodig hebben om door ons lichaam te kunnen stromen en circuleren.

Zelfs als je niet sport of zweet, verlies je voortdurend water door je ademhaling, maar ook door je urine en stoelgang. Om je immuunsysteem te helpen ondersteunen, moet je ervoor zorgen dat je het water dat je verliest vervangt door water dat je kunt gebruiken – en dat begint met te weten wat je dagelijkse waterinname zou moeten zijn.

4. Blijf op de hoogte van de aanbevolen vaccins

Een sterk immuunsysteem betekent gebruik maken van het beste middel dat we hebben om ons te beschermen tegen schadelijke ziekten: vaccins.

Je immuunsysteem is slim, maar vaccins trainen het om nog slimmer te worden – ze helpen het om bepaalde ziektes te herkennen en te bestrijden. Het is veel veiliger voor je immuunsysteem om te leren via vaccinatie dan door besmetting met deze schadelijke ziektekiemen.

Het is altijd belangrijk om up-to-date te zijn met de aanbevolen vaccinaties, vooral je COVID-19 vaccin of booster en je jaarlijkse griepprik.

5. Slaap voldoende

man-slapen-bed-handen-achter-hoofd

Slaap voelt zeker niet als een actief proces, maar er gebeuren genoeg belangrijke dingen in je lichaam als je niet wakker bent.

Slaap is belangrijk voor de immuunfunctie en de homeostase van het immuunsysteem.

Om je immuunsysteem de beste kans te geven om infecties en ziekten te bestrijden, is het belangrijk te weten hoeveel slaap je elke nacht zou moeten krijgen, en welke stappen je moet nemen als je slaap eronder lijdt.

6. Minimaliseer stress

Of het nu snel opkomt of zich na verloop van tijd opbouwt, het is belangrijk om te begrijpen hoe chronische stress je gezondheid beïnvloedt.

Stress kan mogelijk een secundaire invloed hebben op hoe goed je immuunsysteem functioneert als het leidt tot slaapstoornissen, de neiging om minder gezond te eten, een verminderde waterinname, minder vaak sporten en meer.

Stress is voor iedereen anders, en hoe we het verlichten ook. Gezien het effect dat het op je gezondheid kan hebben, is het belangrijk om te weten hoe je stress kunt herkennen. Of het nu diepe ademhaling, meditatie, gebed of lichaamsbeweging is, je moet ook vertrouwd raken met de activiteiten die je helpen stress te verminderen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *