Bij een fijn huis hoort ook een passend internetabonnement. Niets is anno 2021 immers irritanter dan traag of overbelast internet. Om te voorkomen dat je tegen die frustraties op loopt, bespreken we vijf overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een internetabonnement.

Maximaal haalbare snelheid bij DSL-internet

laptop-werken

Wil je goedkoop internet, dan kom je al snel uit bij DSL-internet: internet via de telefoonlijn. Daar zit echter een belangrijk addertje bij onder het gras. De afstand van jouw woning tot de wijkcentrale is namelijk bepalend voor de maximale downloadsnelheid die daadwerkelijk haalbaar is bij jou thuis. Deze kan erg laag zijn. Daar kom je achter door online met je postcode een snelheidscheck te doen. Een abonnement voor DSL-internet afsluiten met een hogere downloadsnelheid is dan weggegooid geld. Is de maximaal haalbare downloadsnelheid via de telefoonlijn lager dan 25 à 30 Mb/s, dan kun je beter voor een ander type internetverbinding gaan om frustraties te voorkomen. Tenzij goedkoop echt belangrijker voor je is dan kwaliteit.

Wel of geen TV

Heb jij nog behoefte aan een televisieabonnement of kijk je eigenlijk nooit meer naar lineaire televisie zoals volgens de programmering? Het is anno 2021 niets raars meer om afscheid te nemen van een traditioneel televisieabonnement. Streamingsdiensten krijgen immers steeds meer de overhand en met een abonnement op NLZIET kun je alsnog online naar live televisie kijken als je dat mocht willen. Wil je geen televisieabonnement, dan kun je aanbiedingen voor kabelinternet overslaan. Wegens het monopolie van de kabelbeheerder daarop word je bij kabelinternet helaas verplicht om ook een televisieabonnement af te sluiten. Wil je toch snel internet en is glasvezel geen optie? Ga dan voor kabelinternet met Online TV in plaats van een mediabox. Dat is goedkoper. Een abonnement op NLZIET is dan ook eigenlijk overbodig.

Online gamen

playstation-gamen-warzone

Wil je thuis online gamen? Wees je er dan bewust van dat dit – afhankelijk van de game – veel kan vragen van je internetverbinding. Goedkoop is zeker duurkoop in dit geval. Voor zware online games is een minimale downloadsnelheid van 100 Mb/s zeker geen overbodige luxe. Je komt dan al snel uit bij kabelinternet of internet via glasvezel.

Grootte huishouden

De grootte van je huishouden is een belangrijke factor in het maken van de keuze voor het juiste internetabonnement. In je eentje is een downloadsnelheid van 30 Mb/s wel voldoende als je geen zware online games speelt. Maar wil je met meer mensen tegelijkertijd van het internet gebruik kunnen maken en bijvoorbeeld op twee verschillende apparaten tegelijkertijd streamen, dan is het verstandig om er voor elke extra bewoner 20 Mb/s bij op te tellen.

Toekomstige glasvezelaansluiting

hacker-laptop

Is glasvezel internet nog niet mogelijk op jouw adres, maar wil je er wel zo snel mogelijk naar kunnen overstappen wanneer het wel eindelijk zo ver is? Dan is het zaak om niet aan een lange verbintenis voor een internetabonnement vast te zitten. Controleer of en wanneer het aansluiten van jouw wijk op het glasvezelnetwerk in de planning zit en stem je maximale contractduur bij je overbruggende internetabonnement daarop af. Neem een abonnement met een kortere looptijd, want als de looptijd verstreken blijft het doorlopen maar kun je wel maandelijks opzeggen. Zo kun je alsnog snel overstappen op glasvezelinternet.

Op basis van deze overwegingen zou je de juiste keuze moeten kunnen maken. Zo voorzie je jezelf van een passend internetabonnement voor je (nieuwe) woning en voorkom je onnodige frustraties over traag internet in huis.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *