Voordat we het gaan hebben over de invloeden van Web3 is het belangrijk om te weten wat dit precies inhoud. Het internet is de afgelopen jaren fors gegroeid en biedt nu veel verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Wikipedia en online internetbankieren. Naast het ‘normale’ internetbankieren kun je tegenwoordig ook cryptomunten kopen. Naast cash geld ontwikkeld de cryptovaluta in een snel tempo. Vervolgens vinden deze munten hun weg met deals op het internet. Voordat we hier verder op ingaan zullen we uitleggen wat er precies wordt bedoeld met Web3. Lees snel verder.

Wat wordt er bedoeld met Web3?

laptop-man

Voordat Web3 is ontstaan hadden we Web1 en Web2. Onder Web1 verstaan we het ‘read-only’ web. Informatie die op het internet is aangeboden kun je alleen lezen en bekijken, reageren is dus niet mogelijk. Onder Web2 wordt het interactieve web verstaan. Naast de informatie die je kunt lezen en bekijken, kun je ook informatie aanbieden. Je kan reageren op informatie en je kan zelf informatie aanbieden, dit wordt ook wel user-generated content genoemd. Wikipedia is hier een mooi voorbeeld van. We komen nu bij Web3, dit is een ontwikkeling waarbij toepassingen meer zijn geïntegreerd en op de behoefte van de individuele gebruiker zijn afgestemd. Het internet is nu een groot interactief netwerk. Informatie is makkelijk deelbaar en vindbaar. Daarnaast kun je makkelijk in contact komen met andere gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan een social web en social intranet. Je kunt nu makkelijk via het internet samenwerken, dit wordt ook wel virtual collaboration genoemd. Microsoft Teams is een mooi voorbeeld hiervan.

Cryptomunten

crypto-processor

Cryptomunten zijn denkbeeldige munten die bestaan uit een unieke reeks van cijfers en getallen. Je kunt op het internet de munten kopen. Inmiddels bestaan er verschillende cryptomunten, zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. Cryptocurrencies staan op een groot netwerk van computers dat constant rekensommen uitvoert, dit maakt de valuta onveranderlijk en veilig. Iedere valuta beschikt over een wachtwoord die alleen de eigenaar in bezit heeft. Met het wachtwoord kun je met je valuta betalen, geld overmaken of je kunt de valuta verzilveren. Web3 draagt hier aan bij, want door het internet en de ontwikkeling hiervan is dit allemaal mogelijk. Digitaal betalen wordt steeds vanzelfsprekender, tegenwoordig kan dit zelfs met je mobiele telefoon. Het nadeel hiervan is wel dat we steeds meer afhankelijk zijn van financiële instellingen.

Bitcoin

bitcoin-munten-crypto

De Bitcoin is op de moment de populairste valuta. Bitcoin is de naam van een type elektronisch geld. De Bitcoin kent geen munten of bankbiljetten maar bestaat alleen online, het is eigenlijk een virtuele munt. De Bitcoin heeft een wisselkoers waardoor de waarde van de valuta kan veranderen. De bedenker van Bitcoin vindt veel macht bij grote partijen een gevaarlijke ontwikkeling, vandaar dat de Bitcoin is bedacht. Dit betaalmiddel kan je gebruiken zonder tussenkomst van een derde partij. De transacties worden geverifieerd en uitgevoerd door een netwerk van computers. Dit netwerk zorg ervoor dat een munt nooit twee keer kan worden uitgegeven. Bitcoins kun je zoals iedere valuta online kopen en staan meestal binnen tien minuten in je ‘wallet’.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *