Op welke aspecten let jij, wanneer je solliciteert op een nieuwe baan? De krapte op de arbeidsmarkt geeft werkzoekenden relatief veel macht. Je zal al snel keuze hebben uit meerdere potentiële werkgevers. Het draait bij het solliciteren op een nieuwe baan niet alleen om de match die je hebt met deze functie. Minstens zo belangrijk zijn de (secundaire) arbeidsvoorwaarden die geboden worden, de mate waarin een werkgever bijdraagt aan een betere wereld, de omvang van het huidige personeelsbestand van een organisatie en de ambities die het bedrijf richting de toekomst heeft, enzovoorts. Naar welke van deze aspecten kijk jij als eerste?

Bij het bestuderen van de arbeidsvoorwaarden van een mogelijke nieuwe werkgever letten werkzoekenden steeds vaker op de mate waarin een bedrijf ziekte onder het personeel helpt te voorkomen. Je mag in de huidige tijd van een werkgever verwachten dat deze een steentje bijdraagt aan jouw gezonde levensstijl. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel. Wat doet jouw werkgever op dit moment al om het personeel gezond en vitaal te houden? Hoe zie je dit terug in de arbeidsvoorwaarden?

Organisaties hebben baat bij een laag ziekteverzuim

mensen-werken-strak-kantoor

Voor organisaties is het om verschillende redenen belangrijk om in te zetten op een laag ziekteverzuim. Denk aan de financiële gevolgen van een hoog ziekteverzuim: een bedrijf is verplicht het loon van uitgevallen medewerkers door te betalen. Daar komt bij dat organisaties verantwoordelijk zijn voor het faciliteren van het re-integratietraject van een zieke medewerker. Nu hebben veel organisaties hier een verzuimverzekering voor afgesloten. Deze verzekering dekt de financiële gevolgen van de loondoorbetalingsverplichting.

Er is echter nog een reden om als organisatie in te zetten op het terugdringen van het ziekteverzuim onder het personeel. De continuïteit van een organisatie kan in gevaar komen, wanneer het ziekteverzuim toeneemt. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel organisaties moeite om de door het hoge ziekteverzuim vrijgekomen posities in te vullen. Het maakt dat processen vertragen, wat de bedrijfsresultaten negatief beïnvloedt.

Gratis fruit of een complete lunch van je werkgever

grapefruit

Een van de regelingen die steeds vaker in de secundaire arbeidsvoorwaarden van organisaties opgenomen wordt: gratis fruit op kantoor. Neem een appel of een banaan als tussendoortje, in plaats van een Mars of Snicker. Naast het gratis fruit kan een werkgever nog een stap verder gaan, door zelfs een complete lunch aan te bieden in de bedrijfskantine. Het gaat hierbij niet om een bord patat met een frikandel of kroket, maar juist heel bewust om een gezonde lunch. Denk aan verschillende gezonde broodjes, diverse salades en bijvoorbeeld een rijstmaaltijd. Het aanbod zal van dag tot dag verschillen. Door de gezonde lunch gratis aan te bieden motiveert een werkgever haar personeel om gezond te eten gedurende de dag.

Vergoeding voor je abonnement bij de sportschool

sporten-sportschool

Niet alleen een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om het ziekteverzuim terug te dringen binnen organisaties. Ook voldoende beweging gedurende de dag is essentieel. Werkgevers bieden in veel gevallen een vergoeding aan voor je abonnement bij de sportschool, of bijvoorbeeld voor je lidmaatschap bij de tennis- of voetbalvereniging. Doordat je zelf niet meer voor je bezoeken aan de sportschool hoeft te betalen, wordt de drempel lager om dit eens te proberen.

Voldoende beweging kent verschillende vormen. Niet alleen is het belangrijk om een aantal keer per week te sporten. Denk ook aan de mogelijkheid om tijdens de lunch een korte wandeling te maken. Dit helpt je het hoofd leeg te maken, zodat je fris aan de meetings in de middag begint. Ook maakt een korte wandeling in de frisse lucht het makkelijker om je de hele dag te concentreren

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *