Smartphones zijn enorm handig in ons dagelijks leven, maar kunnen ook kwetsbaar zijn. Zonder goede bescherming hebben ze na een val al snel een barst in het scherm of krassen op de behuizing. Voor sommige mensen is dit reden genoeg om snel een nieuwe telefoon aan te schaffen. Ook houdt de batterij van je telefoon het steeds minder lang vol. Deze mankementen geven je het gevoel dat je telefoon gedateerd is en vervangen moet worden. Maar het tegendeel blijkt vaak realiteit, jouw telefoon kan met een nieuw scherm of nieuwe accu nog een flink aantal jaar mee.

Gelukkig is er ook een groeiende groep consumenten die liever eerst kijkt of reparatie nog mogelijk is. Dat is niet alleen prettiger voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Het laten repareren van je mobiele telefoon is belangrijker dan je denkt. En niet geheel onbelangrijk; ook nog eens makkelijker dan het aanschaffen van een nieuw toestel!

Schadelijke stoffen in je smartphone

telefoon-reparatie-man

Aan de buitenkant zie je het niet, maar je smartphone bevat heel wat schadelijke stoffen. Er zit bijvoorbeeld lood en zink in, en in de accu zit lithium. Bij het dagelijks gebruik komen we hier gelukkig niet mee aanraking, behalve wanneer de smartphone echt aan stukken is. Wanneer je jouw oude smartphone echter vervangt voor een nieuwe, is het een belangrijke vraag waar die oude telefoon dan blijft. Als je de telefoon niet op de juiste wijze weggooit, kunnen de schadelijke stoffen terechtkomen op de verkeerde plekken. De smartphone kan bijvoorbeeld terecht komen op een vuilstortplaats. Daar kunnen de gifstoffen vrijkomen en in de grond sijpelen. Uiteindelijk kan dit zelfs verregaande gevolgen hebben voor onze eigen gezondheid, doordat de gifstoffen via de grond in het grondwater of de lucht kunnen komen. Kortom; het is van belang dat je je oude smartphone op de juiste wijze weggooit. Dit kan in de inleverbak voor kleine elektrische apparaten die je bij veel supermarkten kunt vinden. Overigens zijn er ook veel instanties en goede doelen die staan te springen om je oude toestel. Maar kijk voordat je je oude telefoon wegdoet in de eerste plaats eens even of reparatie mogelijk is!

Reparatie is beter voor het milieu

telefoon-scherm-vervangen-reparatie

Gelukkig is het lang niet altijd nodig om je kapotte telefoon weg te gooien. Heel vaak is reparatie namelijk een betere Γ©n goedkopere oplossing. Een telefoon reparatie kan het milieu op verschillende manieren ten goede komen. Allereerst wordt er minder afval geproduceerd, wat het milieu beschermt tegen de schadelijke gevolgen van afval. Daarbij wordt er minder energie verbruikt en worden er minder grondstoffen gebruikt. Het maken van nieuwe producten kost vaak veel energie. Door spullen te laten repareren in plaats van vervangen wordt het energieverbruik verminderd. Ook vereist het maken van nieuwe producten nieuwe grondstoffen. Door te kiezen voor reparatie kan het gebruik van deze grondstoffen worden verminderd, wat bijdraagt aan de bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

Het laten repareren van je telefoon is tegenwoordig geen onmogelijke opgave meer. Waar men vroeger dacht dat alleen een iPhone of Samsung reparatie mogelijk was, zijn tegenwoordig reparaties van bijna alle merken mogelijk, zoals OnePlus, OPPO, Xiaomi, Huawei en nog veel meer!. Een reparateur kan je van tevoren vaak een goede indicatie geven van de kosten en repareert snel en vakkundig. Heb je schade aan je telefoon? Kijk dan eerst of reparatie nog mogelijk is. Je helpt niet alleen jezelf, maar ook het milieu.

Ook bij oudere toestellen is de kans steeds groter dat reparatie nog een optie is. De Europese Unie is namelijk bezig met nieuwe regelgeving op het gebied van smartphones. Ze willen fabrikanten onder meer verplichten om minimaal vijf jaar lang onderdelen van smartphones in productie te houden, zodat deze beschikbaar zijn als reparatie nodig is. Verder willen ze ook een energielabel voor smartphones in het leven roepen. Aan het label kun je dan zien wat de verwachte levensduur van het toestel is en hoe valbestendig het is. Daarmee kun je een inschatting maken hoe lang je met je telefoon kunt doen.

Kies voor reparatie!

Momenteel is het nog zo dat smartphones gemiddeld na ongeveer 18 tot 24 maanden worden vervangen voor een nieuw exemplaar. En dat is veel sneller dan nodig. Door de nieuwe regelgeving en meer bewustwording bij de smartphone eigenaars kunnen we deze gemiddelde levensduur flink verlengen. En is je telefoon kapot, traag of heeft deze een ander mankement? Ga dan eerst eens langs een gespecialiseerde reparateur om te laten onderzoeken of reparatie mogelijk is, bijvoorbeeld via ThePhoneLab in Utrecht. Vaak is een diagnose gratis en zo gedaan. Zo werken we met een paar simpele aanpassingen samen aan een duurzamer wereld!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *