Je huis de hele winter verwarmen kan snel oplopen, wanneer je bijvoorbeeld geen zuinige elektrische kachel gebruikt. Maar het is ook een noodzakelijk onderdeel om te overleven tot eind maart. Dus om je verwarmingsrekening in de hand te houden en tegelijk knus en warm te blijven, probeer je deze slimme manieren:

Controleer je dak op mogelijke lekken

zonnepanelen-dak

Als je boven een dakpan mist, betaal je daar beneden voor. Regen, sneeuw en puin kunnen je beschoeiing beschadigen. Om te zorgen dat er geen koude lucht je huis binnendringt kun je de hulp van een vakman inroepen om de nodige reparaties uit te voeren.

Draai de richting van je plafondventilator om

Als je denkt dat je plafondventilator alleen voor warme, vochtige dagen is, heb je het mis. Door de motor in de winter om te draaien, zodat hij met de klok mee draait, creëert de ventilator een opwaartse luchtstroom die warme lucht bij het plafond in feite weer naar beneden duwt. Door deze truc voel je je langer warmer, wat betekent dat je je thermostaat lager kunt zetten en geld kunt besparen.

Sluit kamers die je niet vaak gebruikt af

Als de enige mensen die tijd doorbrengen in je logeerkamer gasten zijn, geef dan niet de hele winter geld uit aan het verwarmen ervan – sluit in plaats daarvan de ventilatieroosters en de deur zo snel mogelijk.

Installeer een programmeerbare thermostaat

white and gray thermostat at 19 5

De meeste mensen denken dat je energie bespaart door je verwarming helemaal laag te zetten als je niet thuis bent, en dan te verhogen als je terugkomt. Maar het blijkt dat de energie die nodig is om zo’n drastische verandering te compenseren het doel van de lagere stand teniet wordt gedaan. Slimme programmeerbare apparaten helpen je je huis efficiënter te verwarmen door de temperatuur slechts een paar graden te verlagen als je niet thuis bent.

Laat je gordijnen harder werken

Als de zon schijnt hou je je gordijnen open zodat de warmte op het glas kan schijnen en een licht verwarmend effect op je woning kan geven, maar ’s nachts doe je ze dicht om extra isolatie tegen de kou toe te voegen. Je kunt ook verduisterende gordijnen met een thermische voering gebruiken om energie te helpen besparen.

Gebruik tochtstoppers op je deuren

Laat geen koude lucht door de kier onder je deur sluipen als een vreemde in de nacht. Alles wat je nodig hebt om de kille bries af te sluiten is een deurstopper. Je kunt er zelf een maken die superleuk is en bij je woninginrichting past.

Bedek je vloeren met vloerkleden

vloerkleed-kleurvol

Wist je dat warmte door vloerplanken kan ontsnappen? Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van stof die isolatie biedt, zoals wol, om de warmte binnen te helpen houden. Bovendien voelen vloerkleden lekker knus aan je voeten.

Voorkom tocht rond elektrische stopcontacten

Als je ooit een lichte kilte hebt opgemerkt als je je smartphone in het stopcontact wilt steken, verbeeld je dat niet. Om die lucht buiten te houden, koop je een stopcontact isolator bij je plaatselijke bouwmarkt. Het zijn eigenlijk schuimplaten die je achter de afdekplaat legt om eventuele koude temperaturen tegen te houden.

Maak kieren in je raamkozijn dicht

Zelfs een heel klein kiertje kan een ton warmte laten ontsnappen – en kille wind binnenlaten. Het is aan te raden een zaklamp of kaars te gebruiken om te controleren of er tocht is. Laat ’s avonds iemand aan de andere kant van je lichtbron gaan staan en als je het kunt zien, moet je de plek dichtkitten om de kier te dichten.

Investeer in de beste dekens

donzen-dekbed-wit-telefoon

Om behaaglijk warm te blijven terwijl je slaapt (maar je warmte laag te houden om geld te besparen) zorg je dat je beddengoed in orde is. Met dons gevulde dekens warmte vasthouden en een vulkracht van 600-plus (kijk op het etiket van de deken) is aan te raden voor de warmste optie. Een elektrische deken doet het ook altijd goed – zolang je hem maar veilig gebruikt.

Bedenk alleen dat dekens niet voldoende zijn om je de hele tijd warm te houden. Het textiel helpt de warmte op te vangen, maar er moet in de eerste plaats warmte zijn om op te vangen! Dus met dekens kun je langer doorgaan voor je de thermostaat aanraakt, maar je komt er niet mee weg om de verwarming de hele tijd uit te laten staan.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *