Nu particulieren, bedrijven en zelfs hele steden ernaar streven milieuvriendelijker te worden, wordt groene landschapsarchitectuur een steeds populairdere manier om dit doel te bereiken.

Lees verder voor meer informatie over wat groene landschapsarchitectuur is!

Wat is groene landschapsarchitectuur?

green grass field with red yellow and pink flowers

Landschapsarchitectuur, ook bekend als duurzaam of eco-landschap, is een methode om je landschap te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden. Door deze aanpak kun je tijd, geld en energie besparen (naast vele andere zaken). Het omvat een breed scala aan activiteiten, van het ontwerpen en planten van tuinen tot het beheren van grotere parken en landgoederen. Er zijn zelfs banen in de groenvoorziening die hierbij aansluiten.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in de tuinarchitectuur, waarbij veel ontwerpers zoeken naar manieren om de gevolgen van hun werk voor het milieu te beperken.

Een benadering die aan populariteit heeft gewonnen is groene landschapsarchitectuur. Groene tuinarchitecten proberen inheemse planten en materialen te gebruiken die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Ze maken ook vaak gebruik van voorzieningen als regentuinen en waterdoorlatende bestrating, die de afvloeiing helpen verminderen en het effect van de ontwikkeling op het milieu minimaliseren.

Door het gebruik van deze en andere strategieën kunnen groene tuinarchitecten landschappen creëren die zowel mooi als duurzaam zijn.

De voordelen van groen landschapsarchitectuur

Groene landschapsarchitectuur heeft vele voordelen, zowel voor jou als voor het milieu. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Het biedt veel verschillende banen in het groen aan.
  • Bespaart grondstoffen: Groene landschapsarchitectuur bespaart water, energie en andere waardevolle hulpbronnen.
  • Verbetert de geestelijke en lichamelijke gezondheid: Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur je geestelijke gezondheid kan verbeteren. Groene landschappen bieden je een plek om te ontspannen en te ontstressen. Groene landschappen zijn ook goed voor je lichamelijke gezondheid. Het kan je helpen fit te blijven door mogelijkheden te bieden voor lichaamsbeweging, zoals wandelen.
  • Helpt bij stormwaterbeheer: Groene landschappen helpen om afvloeiing te verminderen en erosie te voorkomen door water terug te laten sijpelen in de grond.
  • Verlaagt de energiekosten: Een groen landschap kan helpen je energiekosten te verlagen door schaduw te bieden in de zomer en windschermen in de winter.
  • Vermindert vervuiling: Groene landschapsarchitectuur vermindert lucht-, water- en bodemverontreiniging door het gebruik van natuurlijke methoden om deze verontreinigende stoffen te filteren.
  • Biedt habitat voor wilde dieren: Groene landschappen bieden habitat voor veel verschillende soorten wilde dieren. Door een groen landschap aan te leggen, help je het plaatselijke ecosysteem te ondersteunen.

Zoals je ziet heeft groene landschapsarchitectuur veel voordelen. Het is belangrijk voor ons milieu, onze gezondheid, en een geweldige manier om een verschil te maken.

Hoe kan je groene landschapsarchitectuur bij je thuis toepassen?

binnentuin-grasveld-palm-planten

Groen toevoegen is een geweldige manier om je huis duurzamer te maken en je impact op het milieu te verminderen. Hier zijn een paar tips om te beginnen:

1. Evalueer je huidige landschap. Noteer de plekken die gedurende de dag de meeste zon en schaduw krijgen. Dit zal je helpen bepalen welke planten in elk gebied zullen gedijen.

2. Kies inheemse planten. Inheemse planten zijn beter aangepast aan het plaatselijke klimaat en de bodemgesteldheid. Ze hebben minder water, kunstmest en pesticiden nodig om te overleven, waardoor ze een duurzamere optie zijn.

3. Verwerk mulch in je landschap. Mulch helpt om vocht in de bodem vast te houden, vermindert de groei van onkruid en voorkomt bodemerosie. Het kan ook gebruikt worden als decoratief element in je landschap.

4. Overweeg het opvangen van regenwater. Het opvangen van regenwater kan helpen je waterrekening te verlagen en de hoeveelheid water die je gebruikt uit gemeentelijke bronnen te minimaliseren. Regenwater kan gebruikt worden om planten water te geven, auto’s te wassen, of zelfs zwembaden en jacuzzi’s te vullen.

5. Gebruik groene landschapsproducten en -praktijken. Zoek naar producten van gerecyclede materialen, zoals gerecyclede plastic landschapsranden of composiet vlonders van gerecycled plastic timmerhout. Vermijd het gebruik van pesticiden en herbiciden, kies voor organische meststoffen, en probeer alternatieve landschapsarchitectuur.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *