Bank, tafel, fauteuil of kast: meubels spelen een belangrijke rol in het interieur. Hoewel je zonder nadenken gewoon het eerste, beste item in huis kunt halen, is het natuurlijk een beter idee om doordachte keuzes te maken. Waar let je allemaal op? Dit zijn handige, algemene tips.

Kleur

woonkamer-trap-veel-licht

Sta allereerst stil bij de kleur van het meubelstuk dat je op het oog hebt. Vaak heb je hier namelijk verschillende keuzes in te maken. Bij een meubel in een natuurlijke materiaalsoort niet altijd: hout kent immers doorgaans wel dezelfde kleurtoon. Maar toch kan hout geverfd zijn, wat weer meer mogelijk maakt. Een belangrijk onderscheid is een lichte of een donkere kleur. Wat spreekt je meer aan? Lichte kleuren laten een ruimte wat groter lijken: dit kan een belangrijke reden zijn om voor bijvoorbeeld een hoekbank beige te kiezen in de kamer. Dit past bij elk type kamer, of de woonkamer nu klein of groot is. Met donkere meubels maak je wat meer een statement, zoals een zwarte tafel of donkerblauwe kast. Het is maar net wat je voor ogen hebt in je interieur. Bepaal ook of je het liefst voor felle of juist rustige kleuren kiest. Beeld het je maar eens in: een knalgele kast staat toch wel heel anders dan een witte kast. Er is geen goed of fout, maar het is wel een kwestie van voorkeur.

Materiaal

industriele-woonkamer-bank

Meubels zijn er in allerlei materiaalsoorten te vinden. Ga ook hier weer na waar jouw voorkeuren liggen. Zo zijn er enerzijds zachte materialen, denk aan stoffen zoals katoen en linnen. Ook riet en rotan kennen een zacht karakter, evenals zeegras. Maar je kunt ook voor stoere materialen kiezen, als dit meer bij je stijl past. Denk maar aan een leren bank, als absolute eyecatcher in de woonkamer. Hout ziet er ook stoer uit, en kun je uiteraard veelvuldig terug laten komen in je woning. Dat geldt net zo goed voor metaal. Plaats bijvoorbeeld een stalen tafel in je woonkamer. Of laat het geheel samenkomen: ga voor leren stoelen, met stalen poten eronder. Wat een stoere vibe!

Grootte

woonkamer-terras

De grootte van de meubels telt ook mee. Dit is natuurlijk grotendeels afhankelijk van het type gebruik. Met hoeveel mensen wil je op de bank kunnen zitten, of aan de eettafel kunnen dineren? Op basis hiervan bepaal je het aantal plaatsen dat er nodig is. Bij een kast komt het weer neer op het aantal spullen dat je erin kwijt wilt: hoe groter de kast, hoe meer erin past. Maar houd ook rekening met de beschikbare ruimte in de kamer. Grote meubels maken een kamer immers al snel klein en krap: dit kan een reden zijn om toch voor wat kleinere, subtielere meubels te gaan. En onthoud! Meten is weten. Je kunt maar beter alle items die je op het oog hebt vooraf even opmeten, om zeker te zijn dat de boel past in de kamer. Op die manier kom je niet voor de onaangename verrassing te staan dat een meubel niet bruikbaar is in jouw woning.

Stijl

woonkamer-kast-vloerkleed-plant

Dan komen we aan bij het stukje stijl. Sommige meubelstukken hebben een duidelijke stijl, en passen op die manier perfect bij bepaalde interieurs. Denk aan een bank met witte linnen bekleding, passend bij een landelijk interieur. Of ga juist voor een strak aluminium bijzettafeltje, in een modern of industrieel interieur. Het is gelukkig goed mogelijk om meubels in verschillende stijlen te mixen en matchen. Dat maakt je interieur juist persoonlijk en speels. Maar wees je wel bewust van de verschillende stijlen – of je stijlen nu combineert of juist een enkele stijl aanhoudt, het is tekenend voor de looks van je woning.

 

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *