Een kleine woonkamer hoeft er niet benauwd uit te zien. Evenmin hoeft het aan stijl te ontbreken. Als je woonruimte aan de kleine kant is, zijn er een reeks slimme interieur tips die je kunt toepassen om het beste uit je kostbare vierkante ruimte te halen.

Bekend als het hart van het huis, is de woonkamer de ruimte in ons huis waar velen van ons de meeste tijd doorbrengen. Het is een van de belangrijkste kamers waar de inrichting en stijl de waarde van je woning kunnen beïnvloeden. Als je met een kleine woonkamer werkt, is niet alles verloren. Er zijn tal van manieren om de kamer open te maken en de illusie van ruimte toe te voegen door je inrichtingskeuzes.

Van doordachte plaatsing van meubels in Utrecht tot geniale opberg ideeën die je ruimte groter laten lijken dan ze in werkelijkheid is. Hier zie je hoe je een kleine woonkamer groter kunt laten lijken.

Hoe laat je de woonkamer groter lijken?

1. Verf de vijfde muur in dezelfde kleur

wit-plafond-muren

Een likje verf doet wonderen. Behalve dat je elke vermoeide ruimte een welgekomen opfrisbeurt geeft, kan het verven van je muren, plinten en plafond in dezelfde kleur je kamer verlengen.

Schilder je muren, plafond en plinten allemaal in dezelfde kleur, zo wordt je oog niet naar de hoeken van de kamer getrokken en ontstaat het gevoel van ruimte.

Wat je keuze van kleur ideeën voor de woonkamer betreft, komt dit natuurlijk neer op je eigen persoonlijke voorkeur. Maar je zult ook moeten nadenken over het aspect van je kamer, om ervoor te zorgen dat je je kleine woonruimte groter laat lijken – niet kleiner.

2. Maak gebruik van spiegels

grote-ronde-spiegel-woonkamer

Het is misschien de oudste truc als het gaat om kleine woonkamers groter te laten lijken, maar het slim plaatsen van spiegels kan elke ruimte groter laten lijken dan ze in werkelijkheid is.

Dat komt omdat spiegels de illusie van meer vierkante meters kunnen wekken door je binnenruimte te verdubbelen en het licht te weerkaatsen. Hoe groter de spiegel, hoe beter!

3. Kies neutrale tinten

Kies voor lichte kleuren in je kleine woonkamer inrichting. Waarom? Lichte tinten hebben de neiging kleine ruimtes open te maken, vooral in kamers met beperkte natuurlijke lichtbronnen. Maar wit is misschien niet voor elk huis praktisch. Als dat het geval is, hou je dan vast aan neutrale woonkamer tinten of bleke tinten, zoals crèmekleuren, grijstinten of pasteltinten.

Wat kleuren betreft zijn roze tinten een heerlijk zacht alternatief voor een neutrale kleur.

4. Gebruik lichte jaloezieën

jaloezieen

Kleine woonkamers hoeven niet onpraktisch te zijn. Maar ze moeten wel slim zijn – en daarmee bedoelen we dat het belangrijk is om met de ruimte die je hebt te werken zonder te veel rommel te maken. Een woord van voorzichtigheid? Verdrink je ramen niet in stof. Kies in plaats daarvan voor een paar lichte rolgordijnen of gordijnen.

Je wilt ervoor zorgen dat de kamer zo veel mogelijk licht krijgt. Vermijd dus zware gordijnen aan weerszijden van het raam en ga voor rolgordijnen.

5. Verf de vloer in dezelfde kleur

vloer-wit-verven

Als je gezegend bent met veel natuurlijk licht, speel dan in op de voordelen van je kameraspect en kijk naar wit, maar vermijd stralend wit ten gunste van iets met een zachte ondertoon. Gebruik de ene kleur in de passende afwerking op alles, muren, plafond, houtwerk, zelfs je vloer als dat mogelijk is – deze techniek zal een schone, heldere ruimte scheppen zonder afleiding.

6. Omlijst je muren

Het is tijd om je ruimte voor je te laten werken. Dat kun je doen door je muren in te lijsten. Deze interieur truc is ideaal voor wie ornamenten, foto’s, of boeken te huisvesten heeft.

Door een donkere houtwerkkleur te gebruiken kun je je muren ‘omlijsten’. In wezen accentueert deze techniek het grootste oppervlak (de muren) om de illusie van meer ruimte te wekken.

7. Ga voor donkerder

wanddecoratie-industrieel-woonkamer

We weten dat we het hadden over dingen neutraal houden in kleine ruimtes om het licht te weerkaatsen en de woonkamer groter te laten aanvoelen. Maar er zit eigenlijk zoveel waarde in het verkennen van donkere woonkamer ideeën door je muren een diepe en rijke kleur te schilderen om de randen van de kamer te helpen vervagen.

Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar donkere muren trekken zich terug en geven een gevoel van diepte aan een ruimte, en is vaak een oplossing voor slecht verlichte kamers, zoals op het noorden gelegen ruimtes.

8. Denk goed na over de bank

grijze-lage-bank

Grote meubels in de woonkamer kunnen je kleine en compacte ruimte overheersen. Daarom moet je slim zijn met de keuze van meubels die je in je kleine woonkamer zet.

Door specifieke kleur- of stofkeuzes te maken en de vorm van je bank te overwegen, kun je illusies van meer ruimte wekken en een kleinere woonkamer groter laten aanvoelen. Hoewel diepe tinten er rijk en luxueus uitzien, kan het bij grote hoekbanken goed zijn om lichte kleuren te kopen die het licht weerkaatsen, waardoor de kamer groter aanvoelt. Banken met slanke onderstellen en hogere poten laten het licht van onderen verspreiden. Ook zal, door binnen hetzelfde kleurenpalet te blijven, de ruimte groter en samenhangender aanvoelen, waardoor ze minder onsamenhangend aanvoelt.

9. Denk multifunctioneel met je meubelaankopen

De beste ideeën voor kleine woonkamers zijn leuk en functioneel, en passen tegelijk bij je interieurstijl. Terwijl de beste manier om je kleine woonkamer groter te laten lijken integreer je meubelstukken die voor andere doeleinden kunnen dienen. Bijvoorbeeld een bank die een slaapbank wordt, een voetenbankje dat opbergruimte heeft of een tafel die opklapt als je ermee klaar bent.

Je kunt meer uit je ruimte halen door je woonkamer multifunctioneel te maken. Het is belangrijk om kleinere ruimtes vrij te houden van rommel, die op zijn beurt je woonkamer groter kan laten aanvoelen. Probeer te investeren in dingen als rekken en meubels die als opbergruimte dienen. Een bank met verborgen opbergruimte is geweldig om extra kleedjes, kussens of ongewenste rommel te verbergen zonder extra vloerruimte in te nemen.

10. Speel met de ruimte

lichte-woonkamer-beige

Maar voor je je grote huisraad begint in te ruilen voor kleine woonkamer meubels, is het mogelijk om groot te wonen in kleine ruimtes, je moet alleen weten hoe.

Creëer een achtergrond met een opvallende muurschildering, een eenvoudig ontwerp zorgt ervoor dat het patroon de kamer vult zonder het geheel te overheersen.

Maak je verlichtingsoplossingen groter, een grote hanglamp of tafellamp geeft de ruimte een luxueuzer gevoel en zorgt tegelijk voor een ruime hoeveelheid licht. Tenslotte denken veel mensen dat ze klein moeten winkelen als ze een meubelstuk zoeken, neem de sofa als voorbeeld, een groter formaat sofa kan de ruimte juist gezelliger en groter doen aanvoelen.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Ik geloof ook dat lichte kleuren een kamer sowieso groter laten lijken. Zelf hebben we ons systeemplafond ook een lichtere kleur geverfd. Alle meubels komen zo ook beter tot hun recht. https://te-el.nl/systeemplafonds/plaatsen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *