Apple introduceerde op dinsdag 14 september 2021 de nieuwe iPhone 13 generatie, naast de nieuwe Apple Watch Series 7, de nieuwe iPad 9 en een nieuwe iPad mini. Natuurlijk zijn er dit jaar een handvol argumenten die voor en tegen het kopen van toestellen uit de nieuwe iPhone 13 serie spreken. In dit artikel geven we je 5 redenen om te upgraden.

Maar in dit artikel zijn we vooral geïnteresseerd in de redenen waarom je een iPhone 13, mini, Pro of Max zou moeten kopen, dus lees verder om te ontdekken wat de belangrijkste factoren zijn die in het voordeel spreken.

Blauwe en roze iPhones zijn nu werkelijkheid

roze-iphone-13

Sinds Apple met de iPhone XR weer leuke kleuren bracht, is een van de dingen waar veel mensen naar uitkijken bij een nieuwe iPhone is de kleurveranderingen. Dit jaar heeft Apple niet alleen de iPhone 13 Pro genailed met het nieuwe Sierra Blue, maar ook de iPhone 13 met een gloednieuwe roze optie.

Voor de gewone modellen kun je nog steeds Midnight, Starlight, Blue, en Red krijgen, terwijl er voor de Pro versie Graphite, Silver, en Gold zijn.

Hoewel je niet alleen voor de kleur zou moeten upgraden, vinden veel mensen het leuk om op basis van de kleur te laten zien dat ze een nieuwe telefoon hebben. Kun je het ze kwalijk nemen?

Opslagruimte

Bij de iPhone 13 begint elk model bij 128 GB, terwijl ook 256 GB en 512 GB mogelijk zijn. Er is ook een 1 TB optie voor de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Ter vergelijking: de iPhone 12 modellen begonnen met 64GB, met opties voor 128GB en 256GB. De iPhone 12 Pro modellen boden 128GB, 256GB en 512GB.

Helderder beeldschermen

De gewone iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben een nieuw OLED beeldscherm dat de prestaties van de iPhone 12 Pro van vorig jaar evenaart. De helderheid stijgt tot 800 nits (van 625 nits in de iPhone 12) en voor HDR inhoud kun je 1200 nits verwachten (zoals voorheen). Apple zegt dat het verbeterde energiegebruik van deze nieuwe beeldschermen betekent dat ze langer meegaan bij piekhelderheid.

Op de iPhone 13 Pro en Pro Max neemt de standaard helderheid van het beeldscherm toe tot maximaal 1.000 nits (tegen 800 nits op de iPhone 12 Pro). De Pro modellen van de iPhone 13 ondersteunen nu ook ProMotion, net als de iPad Pro, en bieden variabele beeldsnelheden van 10 tot 120Hz.

Langere levensduur van de batterij

Apple maakt de precieze batterijcapaciteit voor de iPhone niet bekend, dus tot iemand presteert hebben we hier geen vergelijkende waarden. Maar Apple zei tijdens de keynote dat alle iPhone modellen nieuwe, grotere batterijen hebben en dat de A15 Bionic energiezuiniger is.

Als gevolg daarvan beweert Apple dat de iPhone 13 mini en iPhone 13 Pro op een doorsnee dag gemiddeld 1,5 uur meer batterijduur halen dan de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro. Terwijl de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max nog beter presteren, met een vermeende verbetering van 2,5 uur meer gebruiksduur van de batterij.

  • iPhone 13 mini: 17 uur (in plaats van 15)
  • iPhone 13: 19 uur (voorheen 17)
  • iPhone 13 Pro: 22 uur (in plaats van 17)
  • iPhone 13 Pro Max: 28 uur (in plaats van 20)

Verbeterde camera

iphone-13-pro-max-camera

De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben nu de grotere breedbeeld camerasensor, die ook al in de iPhone 12 Pro Max van vorig jaar aanwezig was. Dit betekent dat de camera 47 procent meer licht opvangt en dat dus de fotokwaliteit bij weinig licht aanzienlijk verbeterd moet zijn.

De Ultra Wide camera heeft soortgelijke specificaties als het model van vorig jaar, maar volgens Apple is ook deze herzien. De nieuwe A15 chip is onder andere ook verantwoordelijk voor betere beeldverwerking. Daartoe introduceert Apple een nieuwe Cinematic mode voor video-opnamen. Deze neemt op in Dolby HDR en maakt een verfijnde nieuwe automatische (of handmatige) rekfocusstand mogelijk, waarmee je ook na de opname de scherpstelling nog kunt veranderen.

Met een nieuwe functie Fotografische stijlen kun je een van de vier verschillende stijlen kiezen en aanpassen, die je tijdens de beeldbewerking kunt toepassen in plaats van met een nabewerkingsfilter.

De iPhone 13 Pro en Pro Max hebben nog meer verbeteringen. De nieuwe telefoto camera heeft 3x optische zoom (77 mm) en ondersteunt nu de Nachtstand. De Ultra Wide camera heeft een diafragma van f/1.8 en autofocus, wat volgens Apple de prestaties bij weinig licht met 92% verbetert. De standaard 12MP groothoekcamera is nog groter en heeft een diafragma van f/1.5, wat volgens Apple leidt tot een 2,2-voudige verbetering bij weinig licht. De nieuwe ultragroothoeklens stelt scherp tot op 2 cm, wat aanzienlijk verbeterde macro-fotografie mogelijk maakt.

Bovendien introduceert Apple later dit jaar de ProRes opname op de iPhone 13 Pro, die mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe hardwareversnelde codering in de A15 Bionic chip. Je zult ProRes video’s kunnen opnemen tot 4K bij 30 beelden per seconde.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *