Het runnen van een restaurant vereist, naast een nauwgezette planning en strategie, ook veel hard werk om die plannen uit te kunnen voeren. Kijkend naar de trends in de horecasector, gaat ongeveer 50% van de restaurants in het eerste jaar failliet en sluit 70% hun deuren in de eerste vijf jaar. Lees hier meer over de redenen waarom restaurants falen. In dit artikel zullen we je vertellen wat de belangrijkste fouten in het restaurantbeheer zijn, die je tijdens het runnen van een restaurant niet mag maken.

Fouten die je tijdens het runnen van een restaurant niet mag maken

Er zijn veel factoren, die kunnen bijdragen aan het mislukken van een restaurant. Het runnen van een restaurant is absoluut een uitdaging en daarom hebben wij een lijst met fouten opgesteld, die je tijdens het runnen van een restaurant echt moet vermijden.

1. De locatie negeren

restaurant-bangkok-thailand

De locatie van een restaurant is een cruciale factor bij het bepalen van het succes van een restaurant. Klanten dineren het liefst op plaatsen, die voor hen goed bereikbaar zijn. Alleen als het restaurant voor de klanten goed zichtbaar is, zijn ze ook geneigd om binnen te komen. Het eten en de service komen eigenlijk op de tweede plaats. Daarom moet je de selectiecriteria voor restaurants heel duidelijk voor ogen houden voordat je in een plaats investeert.

Bij het bepalen van de locatie moet rekening worden gehouden met het concept en het thema van het restaurant. Er moet, voordat je gaat beginnen, een zorgvuldige marktanalyse worden uitgevoerd. Maak bijvoorbeeld niet de fout om een haute cuisine restaurant in een universiteitsgebied te openen, aangezien dat niet zal werken. Als er geen chique gastronomische restaurants in een studentgericht gebied zijn, komt dat omdat er daar geen markt voor dat soort eetgelegenheden is. Snelle servicerestaurants en fastfoodrestaurants hebben in dergelijke gebieden meer kans op een hoog slagingspercentage.

2. Slechte uitvoering van het concept

Een geweldig idee kan echt verloren gaan als het niet goed wordt uitgevoerd. De meeste restauranthouders falen op dit gebied. Ze duiken met een geweldig idee en concept de restaurant business in, maar het resultaat is niet helemaal als wat ze ervan hebben verwacht. Het belangrijkste is om gedetailleerd te plannen voordat je aan de uitvoering begint. Plan alles, van de financiën tot het personeelsbeheer. Doe goed marktonderzoek en analyseer de sector om er zeker van te zijn dat jouw restaurantconcept ook zal werken. Als je een beginnend restaurateur bent, kun je beter een adviseur inhuren om je door het proces te begeleiden.

3. Geen grootse opening hebben

drankjes-alcohol

Het niet hebben van een grootse opening is een grote fout, die een ondernemende restauranthouder begaat. Je krijgt maar één opening, zorg er dus voor dat het wordt opgemerkt. Het is je eerste kans om indruk te maken en mensen te laten weten dat jij op de markt bent gekomen. Een goede eerste indruk kan ook wonderen voor jouw bedrijf verrichten. Organiseer een open dag en lok je klanten door ze uit te nodigen om jouw eten gratis te komen proeven. Als ze het lekker vinden, komen ze echt wel terug.

In tegenstelling tot een grootse opening – de dag dat de deuren voor het publiek opengaan – kun je ook in de dagen of de weken ervoor een opening voor een geselecteerd publiek plannen. Zo kun je een aantal mensen uitnodigen voor de opening en hun reactie zien en om feedback vragen. Zodra je de wijzigingen hebt doorgevoerd, kun je voor een grootse opening gaan waar je de media, food bloggers, beroemdheden, vrienden en familie voor uitnodigt.

4. Volledig afhankelijk van de restaurantmanager zijn

Als restauranteigenaar mag je voor het runnen van een restaurantbedrijf nooit volledig op de restaurantmanager bouwen. Je moet altijd op de hoogte zijn van wat er in je restaurant gebeurt. Houd het bedrijf goed in de gaten door de dagelijkse rapporten te analyseren. Voor restaurantmanagement hoef je niet altijd fysiek in het restaurant aanwezig te zijn. Je kunt CRM-software gebruiken die je alle rapporten van de verkoopgegevens tot de voorraadrapporten rechtstreeks naar je telefoon stuurt.

5. Geen inspanningen doen in de backend

restaurant-keuken

Heel vaak richten restaurateurs zich zo veel op het interieur, de locatie en de marketing, dat de back-end wordt genegeerd. De back-end is alles achter de schermen: van het personeel en de keukenapparatuur zoals een professionele koffiemachine tot de inventaris en voorraadmaterialen. Als je op zoek bent naar ander apparatuur dan raden wij Maxima horeca apparatuur aan. Een sterke back-end resulteert in een soepele en correcte restaurantoperatie en mag niet worden verwaarloosd bij het runnen van een restaurant. Er moet ook een goede coördinatie tussen het restaurantgedeelte en de keuken van het restaurant zijn.

6. Restaurantkosten niet goed beheren

De meeste restauranthouders maken de fout om niet te plannen en binnen de eerste zes maanden failliet te gaan omdat ze geen geld meer hebben. Wanneer ze in de restaurantbusiness gaan, vergeten mensen meestal de overheadkosten. Zo mag de huur van het restaurant nooit meer dan 30% van de vaste kosten bedragen. De restaurantkosten kunnen worden gecontroleerd door een zorgvuldige planning en een slimme uitvoering.

7. Slechte menuprijs strategie

menu-kaart

Een slimme prijsstrategie is een echte must voor elk restaurant. Het maakt niet uit hoezeer jouw restaurant een succes is en hoeveel gasten je ziet, als je een item ter waarde van 100 cent voor 80 cent verkoopt, lijdt jouw restaurant verlies. Idealiter zou de verkoopprijs van een artikel drie keer zo hoog moeten zijn als de voedselkosten. Je verkoopt namelijk niet alleen een gerecht, maar je verkoopt ook een dienst. Daarom moet je bij het bepalen van de menuprijs van een item eraan denken om de voedselkosten, de overheadkosten en de winst op te nemen.

8. De verkeerde mensen inhuren

Het personeel in je restaurant is de ruggengraat van de hele structuur. Het kiezen van de juiste chef-kok is als het kiezen van een soulpartner voor je restaurant. De identiteit van het restaurant wordt bepaald door het eten dat door de chef wordt bereid. Evenzo kan vriendelijk personeel alleen al door hun vriendelijke houding en service klanten aantrekken. Elke persoon in het restaurant speelt een essentiële rol in het functioneren van het restaurant en moet, voordat hij wordt aangenomen, zorgvuldig worden geëvalueerd.

9. De training met voorbereidende activiteiten negeren

De training met voorbereidende activiteiten is een ander belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij het runnen van een restaurant. Meestal zijn restauranthouders enthousiast en hebben ze haast om het restaurant op te zetten en te laten functioneren. In die haast begaan ze de blunder om het personeel niet goed op te leiden. Voordat je de deuren opent, moet je een trainingsperiode voor het personeel inplannen, waarin al de details van het restaurant worden uitgelegd.

10. Inconsistent zijn

Een andere blunder, die restaurants vaak begaan en die tot hun mislukking leidt, is het niet handhaven van consistentie. Je moet elke dag hetzelfde prestatieniveau leveren. Klanten komen alleen naar het restaurant terug als het eten, evenals de service, elke keer goed is. Als de prestaties afnemen, zouden de klanten in plaats daarvan snel naar jouw concurrentie kunnen gaan. Hoewel er tijdens het bedienen van de gasten fouten kunnen optreden, moet je ze proberen te sussen door een compensatie in de vorm van een gratis gerecht of een korting voor toekomstige maaltijden aan te bieden. Zorg er altijd voor dat jouw klant zich gewaardeerd voelt. Ontdek hier hoe je de consistentie in jouw restaurantactiviteiten kunt behouden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *