Steeds meer mensen kopen een radiografisch bestuurbare auto of een drone. Gewoon voor de lol, om ermee te racen of – in het geval van drones – om bijvoorbeeld mooie foto’s of films te kunnen maken op plekken waar je gewoonlijk zelf niet kunt komen. Het stijgende gebruik van dergelijke voertuigen roept natuurlijk ook vragen op, met name in het kader van de wetgeving. Wat mag wel en wat mag niet. Heb je bijvoorbeeld een rijbewijs nodig om een Traxxas Rustler te mogen bedienen? Het ding kan immers snelheden tot boven de honderd kilometer per uur halen!

Veiligheid centraal

tesla-elektrische-auto

Om maar meteen met die vraag te beginnen: nee, hiervoor bestaan geen speciale rijbewijzen of licenties. Hoewel het voertuig een hoge snelheid kan bereiken, valt het wettelijk gezien onder het speelgoed. Je kunt er zelf ook niet in zitten, het gaat om een onbemand voertuig dat je radiografisch bestuurt. Daarbij komt wel een ander belangrijk aspect van de verkeerswet kijken, namelijk de veiligheid. Het besturen van een zogenoemde RC-auto moet altijd zodanig gebeuren dat je er geen enkele andere verkeersdeelnemer mee in gevaar kunt brengen.

Geschikte locatie

Om die reden is de openbare weg meestal geen goede plek om je Rustler te laten razen. Natuurlijk wel een ideale plek om te racen, maar gezien het feit dat je altijd te maken hebt met andere verkeersdeelnemers, valt op het gebied van veiligheid nog wel het een en ander af te dingen. Kies daarom bij voorkeur een verlaten gebied uit om jouw racemonster te laten rondrijden.

Vliegbewijs voor drones

witte-drone

Mensen die drones kopen, staan er wellicht niet direct bij stil, dat hiervoor wél een document benodigd is. Het hangt echter wel af van de vraag welk type drone aangeschaft wordt. Als de drone minder weegt dan 250 gram en niet is uitgerust met een camera, dan is ook geen vliegbewijs noodzakelijk. Voor drones boven de 250 gram geldt die verplichting wel. Voor sommige vluchten is bovendien aanvullend een vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen die voor het besturen van drones worden afgegeven, zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Waar kun je terecht?

Voor het behalen van een vliegbewijs voor een drone kun je terecht bij een van de hiervoor aangewezen vliegscholen. Ze zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. De vliegbewijzen zelf worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) uitgegeven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *