Je zou bijna jouw auto als je beste vriend zien. Ze zijn er wanneer we ze het meest nodig hebben, we brengen er veel tijd mee door, investeren in ze en leren er alles over. Jammer genoeg echter hebben auto’s de neiging niet zo lang mee te gaan als mensen. Ze verouderen sneller en hun wonden helen niet. Na enkele jaren slijten ze zo erg dat het voor hen het einde van de weg is.

Nu wil je je vriend natuurlijk een waardig afscheid geven en je sloopauto verkopen. Dit betekent dat je hem niet op je voor- of achtertuin laat wegroesten, en hem ook niet verkoopt aan een of andere slonzige autoverkoper die je er bijna niets voor geeft. Misschien wil je op een betere manier afscheid nemen van je eens zo geliefde auto, of er gewoon wat geld voor in ruil verdienen – ondanks de onbruikbare staat. Als dat het geval is, dan zijn er enkele keuzes die gemakkelijker zijn en vaak zelfs financieel voordeliger voor je.

1. Opkopers van sloopauto’s

Verwar ze niet met autoverkopers. Deze mensen zijn autoprofessionals die hun vak kennen, hun auto’s kennen en er vaak niet op uit zijn je uit te buiten. Wat ze doen is dat ze op je verzoek naar je toe komen, de staat waarin je sloopauto verkeert onderzoeken, je er een realistische prijs voor geven en hem dezelfde dag nog wegslepen. Dit is mijn favoriete optie om twee redenen: je hoeft niet te betalen voor het wegslepen, dat prijzig kan zijn; en het is allemaal snel en eenvoudig, waarbij je betaald krijgt en je sloopauto weg is, allemaal op dezelfde dag. Ze nemen je sloopauto meestal in elke conditie mee. Met één telefoontje kun je in een mum van tijd een onbruikbaar voertuig vervangen met wat geld in je hand – een gemak dat veel andere opties je niet zullen bieden.

Dus, als je het gedoe met het internet wilt vermijden, maar toch wat echt geld in je hand wilt hebben, dan is dit de optie voor jou.

vintage brown car on green grass field during daytime

2. Verkoop hem op eigen kracht

Een goed spreekwoord zegt “Als je iets goed gedaan wilt hebben, doe het dan zelf”. Als je autoverkopers niet vertrouwt, (en wie doet dat wel?) kun je misschien proberen zelf je auto verkopen. Om dat te doen is het internet vaak je beste kans. Marktplaats of een soort online veiling… ze bieden allemaal veel exposure om je auto te verkopen. Als je op het internet verkoopt, moet je wel slim zijn. Doe je onderzoek, en bekijk andere aanbiedingen. Lees je in over hoe je je aanbieding het beste kunt schrijven, en krijg ook een goed gevoel voor vraagprijzen. Nu, als je hem zelf verkoopt, heb je hier twee mogelijkheden: je sloopauto verkopen zoals hij is, of onderdeel voor onderdeel.

3. Verkopen zoals hij is

Dit is een optie voor je als je auto nog in operationele of gedeeltelijk operationele staat is. Van vaders die graag met hun kinderen aan hun auto’s werken, tot autoliefhebbers die een heel specifieke smaak hebben (en een garage vol onderdelen om kapotte motoren weer op te bouwen), er zijn genoeg mensen die altijd op zoek zijn naar een kapotte auto om te restaureren of aan te werken. Bedenk dat verschillende auto’s op deze markt een verschillende mate van begeerlijkheid hebben, maar bijna elke auto zal wel enige waarde hebben. Of hij nu zeldzaam is (en dus een uniek project zou opleveren), of gewoon, met beschikbare en goedkope onderdelen, met de juiste toevoeging, een eerlijke prijs, en een beetje geduld zul je zeker een koper vinden.

4. De onderdelen verkopen

sloopauto-rood

Deze optie is meer een laatste redmiddel. Dit is de beste optie als je auto bij een auto-ongeluk beschadigd is geraakt. Een deel ervan is misschien total loss en niet meer te repareren, maar sommige onderdelen zijn veilig en nog net zo goed als op de dag dat je de auto kocht. Je bent misschien doodsbang geweest voor wat je met een beschadigde auto moet doen, maar hier is je uitweg: sloop hem, en verkoop de goede onderdelen, een voor een. Je zult misschien verbaasd zijn voor hoeveel sommige onderdelen weggaan.

Nu zijn beide opties goed als je een kenner van auto’s bent of er gewoon veel van weet. Heb je dat niet, dan weet je misschien niet wat de goede prijs is voor de staat waarin hij verkeert of zou je jezelf bij het uit elkaar halen kunnen bezeren, door gebrek aan deskundigheid.

5. Doneer de sloopauto

Er zijn veel organisaties die je beschadigde of versleten auto afnemen en het geld aan liefdadigheid schenken. Als je je emotioneel verbonden voelt met je auto is dit het beste afscheidscadeau. Je verkoopt hem niet weg, je geeft hem weg. Je doet een goede daad en helpt een arme daarbuiten een beter leven te hebben.

Ze zeggen dat geen goede daad ongestraft blijft, maar dat is gelukkig niet het geval. Als je dit doet, verdien je misschien niet snel geld, maar je houdt er wel een belastingaftrek aan over voor de waarde van je sloopauto. Dit kan je zelfs wat geld opleveren op je belastingaangifte, dus er is nog steeds een financiële stimulans.

Natuurlijk zullen veel mensen meer in de verleiding komen door wat geld te krijgen in ruil voor hun sloopauto – vooral omdat je waarschijnlijk in de markt bent voor een nieuwe auto. Als dat het geval is en je zit krap bij kas, dan ben je misschien beter af met een aantal van de volgende opties.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op wat het beste bij je past, afhankelijk van je vaardigheden en wat je uit je kapotte auto wilt halen. Houd deze tips echter in gedachten, en je weet zeker dat je het beste uit de ondergang van die oude vriend haalt en er een gepast afscheid van geeft.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *