In de film The Matrix was iedereen geïntrigeerd door het vermogen dat Neo en zijn vrienden bezaten om binnen enkele seconden nieuwe vaardigheden te kunnen leren. Met die ongelooflijke opkomst van technologische ontwikkelingen, wordt het sneller leren uit de film veel meer realiteit dan je denkt.

De huidige generatie heeft toegang tot meer kennis en informatie dan ooit tevoren. Via het internet hebben we toegang tot allerlei kennis om bijna elke denkbare vraag te beantwoorden. Om slimmer te worden, gaat het meer om het vermogen om sneller te kunnen leren dan om een geboren genie te zijn.

Hier zijn 17 manieren om jouw leerervaring in Matrix-stijl in korte tijd een kickstart te geven.

1. Deconstructie en reverse engineering

agenda-werk-laptop

Verdeel de vaardigheid, die je wilt leren, in kleine stukjes en leer technieken om een afzonderlijk deel onder de knie te krijgen. De kleine stukjes zullen samenkomen om de hele vaardigheid te vormen.

Als je bijvoorbeeld gitaar leert spelen, leer dan eerst hoe je een akkoord patroon met je vingers indrukt zonder zelfs ook maar te proberen om het akkoord te tokkelen. Als je eenmaal in staat bent om tussen een paar akkoord patronen te wisselen, voeg dan pas het tokkelen toe.

2. Gebruik het Pareto-principe

Maak gebruik van het Pareto-principe, ook wel bekend als de 80/20-regel. Identificeer de 20% van het werk dat je 80% van de resultaten zal opleveren.

Neem bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal. Het duurt niet lang voordat je je realiseert dat sommige woorden elke keer weer opduiken terwijl je aan het leren bent. Je kunt bijvoorbeeld snel zoeken naar de ‘meest gebruikte Franse woorden’ en deze eerst leren voordat je de rest toevoegt.

3. Waag een gokje

Stel een soort straf vast voor het niet leren van de vaardigheid waarnaar je op zoek bent. Er zijn sites beschikbaar waarmee je een donatie aan een goed doel, dat je absoluut haat, kunt doen als je je doelen niet bereikt. Of je kunt een gokje wagen met een vriend om je aan de gang te krijgen.

Houd er echter wel rekening mee dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat beloningen over het algemeen motiverender zijn dan straf.

4. Neem jezelf op

camera-canon

Jezelf op video zien, is een geweldige manier om van je fouten te leren en gebieden te identificeren, die je moet verbeteren. Dit is met name effectief voor muzikanten, acteurs, sprekers, artiesten en dansers.

5. Word lid van een groep

Er zijn enorme voordelen verbonden aan het leren in een groep. Je kunt niet alleen van anderen leren, maar je wordt ook aangemoedigd om samen vooruitgang te boeken. Of het nu een schaakclub, een mastermind-groep of een online meetup groep is, maak contact met andere gelijkgestemde individuen.

6. Tijdreizen

Bezoek de bibliotheek. Hoewel alles steeds meer online beweegt, bestaat er nog steeds zoiets als een bibliotheek.

Of het nu gaat om een gemeentelijke bibliotheek of om jouw universiteitsbibliotheek, je zult versteld staan van de boeken die daar beschikbaar zijn en die niet online toegankelijk zijn. Zoek in het bijzonder in echt oude boeken naar de verborgen schatten en wijsheden.

7. Wees een kameleon

Als je nieuwe vaardigheden wilt leren, imiteer dan je grootste idool. Bekijk een video en leer door iemand anders het te zien doen.

Visueel leren is een geweldige manier om het leerproces te versnellen. YouTube heeft duizenden video’s over bijna elk onderwerp beschikbaar.

8. Focus

laptop-werken

Volg een cursus tot succes! Het is gemakkelijk om afgeleid te worden, de handdoek in de ring te gooien of geïnteresseerd in het volgende geweldige te raken en te vergeten wat je aanvankelijk van plan was te doen.

Laat het hele idee van multitasking achterwege, want er is aangetoond dat het schadelijk en onproductief is. Concentreer je gewoon op die ene nieuwe vaardigheid die voorhanden is totdat je het voor elkaar hebt.

9. Visualiseer

De geest heeft grote moeite om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat wordt ingebeeld. Dat is de reden waarom atleten mentaal oefenen om hun succes te zien voordat ze het echte werk proberen.

Visualiseer dat jij jouw nieuwe vaardigheid bereikt en elke stap die je moet zetten om resultaten te zien. Dit is een belangrijke vaardigheid om te helpen wanneer je de basis leert of een slechte gewoonte doorbreekt.

10. Zoek een mentor

Succes laat aanwijzingen achter. De beste manier om een expert te worden, is door een expert te vinden en niet de fouten te maken, die zij al hebben gemaakt.

Als je van een expert te weten komt wat je vooral NIET moet doen, wordt jouw leerproces versneld wanneer je nieuwe vaardigheden wilt leren. Het is een enorme overwinning om ze persoonlijk te laten zien wat er moet gebeuren. Neem contact op en stuur een e-mail naar hen.

11. Slaap er een nachtje over

slapen-koppel

Oefen jouw nieuwe vaardigheid binnen vier uur nadat je bent gaan slapen.

Josh Kaufman, auteur van The Personal MBA is een bekende expert op het gebied van snel leren. Hij zegt dat elke oefening, die binnen dit tijdsbestek wordt gedaan, ervoor zorgt dat je hersenen het leren sneller in hun neurale paden insluiten. Je geheugen en de motorische mechanica zijn dan op een sneller niveau ingebakken.

12. Gebruik de 20-uurregel

Samen met die tip, stelt Kaufman ook 20 als het magische aantal uren voor dat moet worden besteed aan het leren van de nieuwe vaardigheid.

Zijn redenering is dat iedereen al vroeg in de snelle leerfase tegen een muur zal op lopen en dat ‘vooraf vastleggen’ tot 20 uur een zekere manier is om door die muur te doorbreken en je nieuwe vaardigheid te verwerven.

13. Leren door te doen

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het lezen en het verzamelen van informatie over hoe je nieuwe vaardigheden kunt leren en nooit echt aan die vaardigheden toe kunt komen. De beste manier om te leren, is door te doen.

Zorg ervoor dat je voortdurend lichamelijk bezig bent, ongeacht hoe onvoorbereid je je voelt. Blijf onderzoek en praktijk afwisselen.

14. Voltooi korte stukjes

werk-laptop-lijstje

In plaats van jezelf te dwingen tot urenlange toewijding, moet je in korte blokjes van ongeveer 20-30 minuten werken en dan gaan staan, je uitrekken of een korte wandeling maken. De aandachtsspanne van je hersenen werkt het beste met korte pauzes dus zorg ervoor dat je hem die kleine rust geeft, die hij nodig heeft.

Uit een onderzoek tussen twee groepen studenten bleek dat de studenten, die tijdens het studeren twee korte pauzes namen, beter presteerden dan degenen die geen pauzes namen.

15. Laat afleidingen achterwege

Zorg ervoor dat de omgeving, waarin je je bevindt, perfect is voor jouw snelle leervoortgang. Dat betekent dat je geen social media meer hoeft te gebruiken en de verleiding moet weerstaan om e-mail te checken. Zoals het gezegde luidt: “Uit het oog, uit het hart.”

Voordat je gaat zitten om nieuwe vaardigheden te gaan leren, moet je ervoor zorgen dat mogelijke afleidingen ver uit het zicht zijn.

16. Gebruik noötropica

Deze cognitieve boosters, ook wel hersenversterkers genoemd, zijn verkrijgbaar in natuurlijke vormen en in kruidensupplementen.

Veel studenten zullen zweren bij de verhoogde focus, die de noötropica zullen bieden, vooral als ze echt moeten gaan blokken. Natuurlijke kruiden-noötropica worden al duizenden jaren in de Ayurvedische tradities gebruikt om de geest en het leren te verbeteren.

17. Vier het

vrienden-lachen

Elke kleine overwinning, die je tijdens het leerproces ervaart, moet je vieren. Je hersenen zullen endorfine en serotonine afgeven als je je handen opheft voor de overwinning en een vuist maakt. Neem een stukje chocolade en geef jezelf een schouderklopje. Deze positieve bekrachtiging zal je helpen om vooruit te blijven gaan terwijl je nieuwe vaardigheden leert.

Conclusie

Het leren van een nieuwe vaardigheid moet spannend en leuk zijn. Of je nu online cursussen, ervaringen uit de echte wereld, YouTube-video’s of gratis online bronnen gebruikt, neem de tijd om op de lange termijn te leren. Blijf de vreugde van het bereiken van het einddoel en een betere versie van jezelf zijn als voortdurende motivatie voorstellen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *