Als je je telefoon in water hebt laten vallen en je leest dit haastig, check dan even de samenvatting hieronder:

  1. Droog hem af met een papieren handdoek. Dit moet het water aan het oppervlak absorberen, zodat alleen het water overblijft dat in de telefoon is terechtgekomen.
  2. Zet de telefoon z.s.m. uit. Je kunt eventuele elektrische kortsluiting misschien voorkomen door je toestel uit te schakelen.
  3. Trek de batterij en de SIM kaart eruit. Door je telefoon uit elkaar te halen, kun je controleren of er water in gesijpeld kan zijn. Als je vocht ziet, droog het dan voorzichtig zo goed als je kunt, zonder de onderdelen te beschadigen.
  4. Raak het een tijdje niet aan. De lucht zal op natuurlijke wijze water verdampen dat in je telefoon is terechtgekomen, en zo helpen hem na verloop van tijd uit te drogen.

Voor de rest van de details die je nodig hebt, lees je verder:

Het is waarschijnlijk niet een kwestie van of, maar wanneer je te maken krijgt met waterschade aan je telefoon. Sterker nog, de kans is groot dat je dat al gedaan hebt.

Maar met alle mythes en verkeerde informatie die op het internet rondzwerft, is het moeilijk te weten aan wie je de veiligheid van je telefoon kunt toevertrouwen in tijden van nood.

Bekijk daarom onze tips over wat je moet doen als je water in je telefoon krijgt en hoe je waterschade in de eerste plaats kunt voorkomen.

Preventieve zorg

iphone-12-pro-max-water

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om je telefoon tegen waterschade te beschermen terwijl je dit zomerseizoen bij het zwembad of op het strand luiert.

EΓ©n daarvan is om in de eerste plaats een waterbestendige telefoon te kopen zoals de nieuwe iPhone 14 serie. De iPhone 14 modellen hebben een IP68 certificering. Je zou met dit model tot een maximale diepte van 6 meter kunnen filmen. Dit moet niet langer zijn dan 30 minuten onderwater. Het betekent ook dat de iPhone 14 veilig is tegen kleine hoeveelheden vloeistoffen, zoals per ongeluk morsen, spatten en regen.

Je kunt ook een waterbestendige hoes kopen, maar als je een van de poorten van de telefoon gebruikt, maakt dat de hoes vrijwel nutteloos.

Als je weet dat je bij het water zult zijn, kun je altijd een droogzak voor je telefoon kopen.

1. Haal je telefoon heel snel uit het water

iphone-in-het-water

Het hoeft niet herhaald te worden, maar ja, tijd is hier van het grootste belang. Een telefoon die een paar seconden onder water staat heeft veel meer overlevingskansen dan eentje die dertig seconden of langer een duik neemt.

2. Zet hem meteen uit

De eerste zorg hier is dat je geen kortsluiting krijgt. Dus als je telefoon niet uit staat, zet hem dan zo snel mogelijk uit. Als je een iPhone bezit, is dit het moment voor die harde reset.

Zet je telefoon niet snel weer aan. Als er water in de telefoon zit, kan hij nog steeds kortsluiting maken.

3. Als je kunt, trek je de batterij, de SIM, en de SD

De truc hier is om alles in de open lucht te halen zodat het toegang heeft tot meer luchtstroming. Bij de iPhone kun je alleen de SIM verwijderen, maar bij elk ander model trek je het achterpaneel eraf en wip je ook de batterij eruit. Haal de SD kaart eruit, en al het andere verwijderbare.

4. Droog hem af

iphone-13-licht-blauw

Dep je telefoon met een doek of papieren handdoek, kantel hem op en neer om water eruit te laten vallen, en als je er een hebt, gebruik dan een nat/droog stofzuiger om het water eruit te zuigen.

Wat je vooral niet moet doen is:

  • Blazen in de telefoon, want dat kan het water er alleen maar dieper in duwen.
  • Je telefoon in de magnetron leggen
  • Je telefoon drogen met een fΓΆhn. Apple zegt dat de iPhone een maximum temperatuur van 113 graden Fahrenheit heeft. Dat is niet erg heet.

Werkt het echt om je telefoon in rijst te leggen? Kort antwoord: Nee. Er wordt veel gepraat over droge rijst die vocht afvoert, maar studies hebben aangetoond dat in een relatief droog klimaat, de beste manier om je telefoon te drogen een goede ouderwetse luchtdroging is. In combinatie met een goede luchtcirculatie is deze methode eigenlijk het snelst.

5. Raak hem een tijdje niet aan

druppels-iphone-scherm

Deze is controversieel. Sommige mensen raden aan je telefoon minstens een paar dagen te laten liggen. Hun gedachtegang is dat het weliswaar moeilijk is om van de beste vriend van de mens weg te zijn, maar dat als er vocht in zit, de telefoon kortsluiting kan maken. Uiteindelijk is de enige beproefde methode om waterschade te verhelpen het toestel helemaal uit elkaar te halen, elke component schoon te maken met Alcohol met een zuiverheid van 91%, microsoldeerreparaties uit te voeren op gecorrodeerde componenten, en de batterij te vervangen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *