De badkamer met een douche en een toilet is tegenwoordig één van de belangrijkste ruimtes van een huis. Maar tot de komst van de riolering beschikten de meeste huishoudens over slechts een emmer die door alle gezinsleden werd gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt het uitzoeken van een nieuw toilet eenvoudig, maar als het om toiletpotten gaat, is het kopen van de juiste belangrijker dan je in eerste instantie denkt.

Als je je badkamer gaat renoveren, raden wij je ten zeerste aan om door te lezen. Misschien leer je een paar nieuwe dingen over dit kleine meubelstuk, dat we maar al te vaak als vanzelfsprekend beschouwen.

1. Tweedelig toilet

tweedelig-toilet-wit

Het tweedelig toilet is het meest voorkomende toilet, dat je in de winkels zult tegenkomen. Het bestaat, je raadt het al, uit twee afzonderlijke delen: de wc-pot en het waterreservoir.

Dit toilet heeft veel voordelen: het is meestal de goedkoopste optie en de onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervoerd. Handig als je het toilet een trap op moet dragen!

Deze toiletten zijn gemaakt om de onderdelen in elkaar te laten passen. Maar er is, waar de twee delen samenkomen, wel een naad waar zich gemakkelijk vuil ophoopt. Hoewel er maar weinig mensen zijn, die een wc-pot van dichtbij bekijken, kan het een probleem zijn als de hygiène belangrijk voor je is.

2. Eendelig toilet

eendelig-toilet

Het toilet dat uit een stuk bestaat, is modern en strak. Een tweedelig toilet heeft vaak een klassiek ontwerp. Het is over het algemeen een beetje duurder en ook zwaarder om te dragen, maar wel gemakkelijker om te installeren en om schoon te maken.

Er zijn op de markt meerdere modellen toiletten, die uit één stuk bestaan. Sommige hebben waterreservoirs met een laag profiel, terwijl andere modellen eigenlijk heel veel lijken op de tweedelige modellen met een hoger waterreservoir. Dus als je de klassieke uitstraling van een tweedelig toilet wilt, maar zonder de eventuele schoonmaakproblemen, moet je misschien een toilet uit één stuk eens bekijken.

Over het algemeen is het eendelige toilet het meest aanbevolen type toilet. Als je budget het toelaat, moet je zeker voor dit model kiezen.

Toiletten, die uit één stuk bestaan, passen beter bij de hedendaagse en moderne stijlen, maar aangezien er verschillende modellen bestaan, kun je zelfs zonder het aparte waterreservoir ook voor een meer traditionele uitstraling kiezen.

3. Toilet met een hooghangend reservoir

Functioneel gezien werken toiletten met een hooghangend waterreservoir op dezelfde manier als de tweedelige toiletten. Het verschil is alleen dat het waterreservoir veel hoger op de muur is geplaatst, waardoor de leidingen tussen de pot en het reservoir zichtbaar worden.

Toiletten met een hooghangend waterreservoir zijn retro en schilderachtig, hebben een zekere ouderwetse charme en je kunt de kleur van het sanitair ook als decorelement gebruiken. De modellen met een trekkoord zijn bijzonder retro en er zijn mensen, die dit geweldig cool zullen vinden. (Wanneer heb jij voor het laatst een toilet met een trekkoord om door te trekken gebruikt?)

Deze modellen zijn vanwege hun ontwerp iets duurder dan de bovenstaande twee toiletten. Ze zijn vaak moeilijker verkrijgbaar en dat merk je aan de prijs. Als je op zoek bent naar die retrostijl, maken deze modellen echt het verschil in de inrichting van je badkamer.

4. Inbouwtoilet

inbouw-toilet-muur

Inbouwtoiletten geven je badkamer een strak, minimalistisch uiterlijk. Of het waterreservoir nu in de muur zit of dat het een toilet zonder waterreservoir is, het grote, omvangrijke deel zit verborgen in de muur. Hierdoor kun je vooral in kleine of smalle badkamers wat ruimte besparen. Deze toiletten zijn duurder en vereisen wel enige voorkennis van hoe de leidingen in de muur lopen. Voordat je dit type toilet koopt, moet je je muur al hebben opengebroken of moet je in ieder geval zeker weten dat dit sanitair geschikt is.

Het installeren van dit type toilet kun je het beste aan professionals overlaten, wat natuurlijk ook de prijs opdrijft. Als een strakke, moderne en minimalistische look is wat je zoekt, past dit model zeker bij je interieurstijl.

5. Geïntegreerd basistoilet

white ceramic sink with stainless steel faucet

Een geïntegreerde basis is zowel bij de eendelige toiletten als de tweedelige toiletten te vinden. Een geïntegreerde basis betekent dat de bodem van het toilet een vol, vlak stuk is, zonder hoekjes en gaatjes zoals bij de typische tweedelige toiletten.

Een geïntegreerde basis is wel iets duurder, maar het is om twee redenen een mooie upgrade: het is gemakkelijker schoon te maken en de gladde, ronde stijl ziet er in de meeste badkamers, maar vooral in de moderne ruimtes, goed uit.

6. Soorten doortrekkers

Je hebt nu waarschijnlijk het soort toilet gevonden met de juiste basis en het juiste waterreservoir, dat bij je past. Een andere keuze, die je nu nog moet maken, is of je een gewoon doorspoelmechanisme wilt of iets bijzonders.

Drukondersteunde spoelmechanismen zijn in de muur geplaatst (dus je moet eerst de muur openbreken om te bekijken of je toilet daar geschikt voor is) en geven het water een beetje extra druk, zodat het sneller door de pot gaat en deze schoner blijft.

Het is iets duurder maar als je het goed hebt aangelegd en je het budget ervoor hebt, kan het je schoonmaaktijd besparen.

7. Zithoogte

Een andere keuze, die je moet maken, is de zithoogte. De standaard zithoogte is 45 centimeter, want dat is wat je in de meeste huizen, appartementen en openbare toiletten ziet.

Je kunt ook voor een toilethoogte van 50 centimeter kiezen, wat ook wel de ‘comforthoogte’ wordt genoemd. Over het algemeen kun je deze optie negeren als je geen problemen hebt met het gebruik van een typisch toilet en het is ook niet bij alle modellen een optie.

Voor toiletgebruikers die lang zijn of moeite hebben om in en uit een zitpositie te komen, zal de zithoogte van 50 centimeter waarschijnlijk goed van pas komen. Houd bij het nemen van deze beslissing rekening met de huidige en de toekomstige gebruikers van het toilet: wat als je van plan bent om je bejaarde ouders in huis te nemen?

8. Plaatsing

Om het toilet comfortabel te kunnen gebruiken, moet een toilet minstens 35 centimeter van elk object eromheen, zoals bijvoorbeeld een bad, een muur of een wastafel, verwijderd zijn. Je meet dit vanaf de middellijn van het toilet. Als je naar maximaal comfort streeft, is een goede afstand 40 centimeter,.

9. Knoppen en hendels

Een andere optie voor je toilet is het gebruik van een traditionele hendel of de modernere drukknoppen. De meeste nieuwe toiletten worden tegenwoordig geleverd met twee knoppen: één die een volledige spoeling geeft en één, die iets minder water verbruikt.

Als je waterbewust bent, is de optie met twee knoppen de beste keuze. Het toilet is over het algemeen een beetje duurder (niet zo heel veel), maar de waterbesparing is het zeker waard.

10. Kleuren

Een wit toilet is standaard en dat zie je dus ook in de meeste winkels. Het is ook neutraal en geliefd, wat handig is als je je huis uiteindelijk wilt verkopen. Maar gekleurde toiletten kunnen, als je ze goed gebruikt, een grote impact op je ontwerp hebben.

Je moet de gekleurde toiletten wel zorgvuldig gebruiken: je moet ofwel hun ontwerp laten opvallen (zoals bijvoorbeeld een zwart toilet tegen een witte muur) of ze juist laten opgaan in de achtergrond.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij de aanschaf van mijn nieuwe toilet. Omdat onze riolering verouderd is, moeten wij deze eerst aanpakken. Ik kijk uit naar een opgeknapte wc en badkamer die uitgerust is met moderne materialen. http://www.boschriolering.nl/

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *