Het herfstweer is misschien nog een beetje temperamentvol, maar het is de moeite waard om een feestje in de achtertuin te trotseren – en dat geldt zelfs als je alleen met je directe familie bij elkaar komt. Iedereen houdt van een tuinfeestje, dus wij helpen je een handje op weg hoe je er zelf eentje het beste kan organiseren.

Maak het je gasten comfortabel

photo of gazebo with curtain and string lights

Elke goede feestplanner zal je vertellen dat het comfort van je gasten je hoogste prioriteit moet zijn. Als je feestje overdag is, zorg dan voor schaduwrijke plekken en voorzie je gasten van zonnebrandcrème. Als het ’s avonds is, zijn citronella kaarsen en insectenspray een must. Overweeg, afhankelijk van het weer, handventilatoren, paraplu’s, sjaals of verwarmingslampen aan te bieden. Je gasten moeten ontspannen zijn en zich niet ongemakkelijk voelen bij het klimaat. Zorg dat er voldoende toegang is tot toiletten, water en andere benodigdheden. Mocht de weersverwachting omslaan, dan kan je altijd nog een easy-up tent aanschaffen. In maar liefst 30 seconden zet je deze tent al op. Super handig dus!

Tafel decor

eten-buiten-tuin

Wat decoraties betreft is een mooie spreiding van eten en een decor in de openlucht vaak al wat je nodig hebt. Het eten maakt de tafel tot een caleidoscoop van kleuren en patronen, afgezet tegen een eenvoudig wit tafelkleed. Als je het een beetje wilt opleuken zijn bloemen altijd een goed idee, maar zorg ervoor dat ze stevig genoeg zijn om tegen hitte en wind te kunnen, zoals tuinnevelrozen, dahlia’s of iets tropisch. Leg heldere knikkers of kiezels op de bodem van de vazen zodat ze niet verwaaien, of ga voor potplanten of vetplanten. Overigens moet elk decor verzwaard worden en het is beter om geen papierwaren te gebruiken, tenzij ze stevig en zwaar zijn.

Overweeg open zitplaatsen

tuin-stoelen-veranda

Richt huiskamer- en cocktailruimten zo in dat mensen het gezellig met elkaar krijgen, elkaar bezoeken en niet beperkt zijn tot een enkele tafel. Als het feestje ongedwongen genoeg is, is open zitgelegenheid de manier. Dit geeft de gasten de mogelijkheid om in de volle zon of in de schaduw te zitten en zich te mengen. Als je feest op een grasveld is, doe er dan je voordeel mee en leg gewoon dekens en kussens neer. Zet gewoon een klaptafel neer voor het eten. Of beter nog, neem picknickmanden mee en hou je hele feest op het gras!

Drankjes

woman sitting near people while drinking

Laat je inspireren door het seizoen. Het is altijd leuk om het feest te beginnen met een drankje gemaakt met gemodderd seizoensfruit of een zomerse limonade met verse takjes munt of lavendel. Ook zomerse ambachtelijke bieren zullen dit seizoen razend populair zijn. Wat eten betreft is seizoensgebonden en plaatselijk inkopen doen ideaal. Lekker eten hoeft niet duur of deftig te zijn. Als de ingrediënten vers en seizoensgebonden zijn, wil je ze gewoon laten schitteren. Ga langs bij je plaatselijke boerenmarkt en vraag de verkopers wat lekker is en hoe ze de dingen graag klaarmaken. Ze delen graag de verhalen over wat ze verbouwen. Of het nu een nieuw ingrediënt is of een nieuwe manier om iets te bereiden.

Spelletjes in de tuin

Een achtertuinfeest is het perfecte moment om je innerlijke kind naar buiten te laten. Ook al is het een kindervrije aangelegenheid, zet toch wat bellenblaas of hoelahoepen klaar waar je gasten zich mee kunnen amuseren. Je zou nog verbaasd kunnen staan over wie er mee gaat doen. Als je geen zin hebt in een hele spellenset, is het net zo leuk om wat ballen uit te stallen om rond te gooien als je de ruimte hebt en ze het eten niet in de weg zitten.

Houd de boel onder controle

tuin-terras-gezellig

Muziek is een must! Maar controleer wel je plaatselijke geluidsvoorschriften om het volume en het energieniveau van de muziek die je speelt te helpen bepalen en hoe laat je het aanhoudt. Wat het opruimen betreft, wees er zeker van dat je het niet allemaal tot het eind van de avond bewaart. Als je feest thuis is, zet dan voldoende vuilnisbakken neer en ruim de boel gedurende de avond op. Als je in een park of een andere buitenruimte bent, zorg dan dat je voldoende vuilniszakken klaarzet.

Zorg voor een reserveplan

We hopen dat het een mooie zonnige dag is voor je buitenfeestje, maar het is altijd goed om een noodplan te hebben. Je kunt nooit te goed voorbereid zijn op regen, dus zorg dat je een heleboel paraplu’s hebt klaarstaan, een stevige partytent of een alternatieve binnenplaats bij de hand hebt. Denk eraan, zomerstormen kunnen gevaarlijk zijn – riskeer het niet. Ook, als het een snikhete dag is, plan je evenement dan voor de avond, wanneer het wat afkoelt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *