Dus, je weet inmiddels of je een nieuwe auto of een tweedehands auto koopt. Met een occasion kan je zo de hele wereld rondtrekken zonder dat gigantische prijskaartje van een nieuwe auto. Maar, hoe weet je of de advertentie heeft gelogen over de tweedehands auto?

De checklist hieronder vertelt je precies waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar een tweedehands auto via een privé verkoper of een dealer, zodat je met een gerust hart je nieuwe wagen kan halen en uiteraard de goedkoopste autoverzekering.

1. Autogeschiedenis

corvette-geel-auto

Vraag om zoveel mogelijk informatie van de huidige eigenaar en doe daarna ook nog je eigen research. Als je het kenteken door een aantal betaalde websites heen gooit kom je er binnen no-time achter of de auto in een ongeluk is geweest, of er claims op liggen en of dit specifieke model is teruggeroepen door de fabriek.

2. Roest of lakschade

Loop eens om de auto heen en zoek naar roestplekken of stukjes lak die loskomen. Kleine roestplekken zijn niet perse een dealbreaker, aangezien ze makkelijk kunnen worden gerepareerd. Als er plekken zijn waar het metaal helemaal door is verroest, moet je misschien nog even nadenken voordat je het geld neerlegt.

3. Chassis problemen

Als je toch al om de tweedehands auto heen loopt, kijk dan ook gelijk naar problemen aan het chassis. Zit je op de grond in de auto? Hangt er iets onder het onderstel? Let goed op de bumper en kijk eens even in de achterbak en motorkap of er nieuwe schroeven of onderdelen inzitten, die kunnen wijzen op een ongeluk.

4. Onder de motorkap

red and black engine bay

De motor is het meest belangrijke deel van elk voertuig. Doe de motorkap eens open, terwijl de auto uit staat, en controleer de motor op: lekkages, roest en gescheurde slangen en buizen. Kijk naar de olie- en transmissiepeilstokken of er verkleuring is – olie moet lichtbruin zijn, transmissievloeistof roze of rood.

5. Bandenstatus

De banden zouden overal ongeveer evenveel moeten zijn gesleten. Niet-gelijke slijtage of extra slijtage op 1 band wijst op slechte uitlijning van de auto, wat een symptoom kan zijn van problemen met sturen, vering en het chassis. Een slecht uitgelijnde auto kan naar rechts of links neigen tijdens het rijden.

6. Kilometerstand

auto-dashboard

De gemiddelde auto rijdt ongeveer 20.000 km per jaar. Om erachter te komen of de auto die je op het ook hebt veel of weinig kilometer heeft gereden, deel je de kilometerstand door de leeftijd van de auto. Een auto met een hoge kilometerstand zal meer versleten zijn aan zijn mechanische onderdelen dan eentje met een lage kilometerstand. Leer meer over waarom een hoge kilometerstand uitmaakt wanneer je een occasion koopt.

7. Interieur elektronica

Keihard je favoriete liedje op de radio aanzetten is een van de vele pleziertjes die bij het hebben van een auto hoort. Druk op een aantal knoppen en kom erachter of de stereo en de andere elektronische componenten het nog goed doen. Doe de airco en de verwarming ook gelijk even aan.

8. Bekleding

auto-interieur-zwart-bruin

Stoelen en interieurstoffen krijgen flink wat te verduren in een auto. Let op slijtage, vlekken en scheuren in het leer op de stoelen en achterbank – bekleding kan al snel best veel gaan kosten.

9. Testritje

Het testritje is misschien wel het belangrijkste moment als je opzoek bent naar een tweedehands auto. Plan je route van te voren uit, zodat je de auto kan testen op wendbaarheid, versnelling, remmen en vering. Neem hem mee naar de snelweg en, als het kan, probeer gelijk om te fileparkeren om te kijken of er nog dode hoeken zijn waar je niet van wist.

10. Garage-inspectie

Als je denkt dat de occasion die je hebt gevonden de auto van je dromen is, neem hem dan mee naar een vertrouwde garage voor inspectie. Een monteur kan zien of er nog onderliggende problemen of probleemplekken zijn die later voor moeilijk kunnen zorgen. Het is niet gratis, maar kan je wel redden van het kopen van een schroothoop op wielen.

11. Koop een betrouwbare occasion

Koop je een occasion? Dan koop je natuurlijk een gebruikte auto welke vaker onderhoud behoeven dan een nieuwe model. Dan helpt het als je bij je keuze voor een occasion kiest voor betrouwbaar model met zo min mogelijk onderhoudskosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Toyota occasion of een ander Japans merk. Deze kenmerken zicht door minder onderhoud en lagere onderhoudskosten.

Top 10 meest betrouwbaren occasions

10. Citroën C3 occasion (2013-2016)
9. Hyundai i10 occasion (2013-heden)
8. Suzuki SX4 occasion (2006-2014)
7. Mitsubishi ASX occasion (2010–heden)
6. Honda Insight occasion (2009–2014)
5. Opel Corsa occasion (2015-heden)
4. Toyota Auris occasion (2013-2018)
3. Mazda 2 occasion (2009-2014)
2. Toyota Yaris occasion (2009-2014)
1. Toyota Verso-S occasion (2009-2016)

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *