Elk jaar viert de wereld de liefde, genegenheid en vriendschap op 14 februari op tal van verschillende manieren. Deze dag heet Valentijnsdag: een speciale dag om je gevoelens over een ander uit te drukken. De oorsprong van deze viering is nog niet duidelijk, maar veel bronnen zeggen dat het komt van het verhaal van Sint Valentijn, een priester die gemarteld rond 14 februari, 270 na christus.

In de klassieke ceremonie warden de namen van meisjes in een doos gestopt en trokken jongens hier een naam uit. Dit werden de koppels voor een heel jaar.

Later veranderde deze viering in een dag waarop mensen elkaar kaartjes, berichten, chocola en teddy beren gaven. Maar, niet alle landen doen aan deze zoete traditie om de dag van Sint Valentijn en de dag van de liefde tegelijk te vieren. Andere landen hebben hun eigen beschermheilige van de liefde en relaties. Verrassend genoeg hebben sommige landen zelfs een speciale feestdag in het leven geroepen voor de liefdelozen, ook wel bekend als singles.

valentijn-ballonnen-hartjes

10 landen die valentijnsdag anders vieren:

10. Denemarken

Valentijnsdag is een relatief nieuwe feestdag in Denemarken. Hij wordt pas sinds het begin van de jaren ’90 hier gevierd, volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Denemarken. Een van de meest populaire Deense manieren om deze traditie te vieren is het uitwisselen van de Geliefden Kaart. Vroeger waren dit transparante kaarten die een foto van de gever van de kaart lieten zien, die de geliefde een cadeau gaven.

Op dezelfde dag gaven Deense mannen vrouwen ook een “gaekkebrev”, of in het Nederlands een “grapbrief”. Dit zijn romantische liefdesgedichten op speciale papieren. De verstuurder is anoniem. De schrijver schrijft zijn naam niet op, maar laat wel het goede aantal stippen (dat overeen komt met het aantal letters van zijn naam) achter. Volgens de Deense traditie krijgt een vrouw die de naam van de verstuurder goed raadt een Paasei datzelfde jaar.

9. China

shanghai

China heeft al eeuwen zijn eigen “Dag van de Liefde” gevierd. Het is het equivalent van Valentijnsdag, maar ze noemen het het “Qixi Festival”, wat grofweg “De nacht van Zeven” betekent. Het wordt op elke zevende dag van de zevende maanmaand gevierd, meestal aan het begin van Augustus. De traditie stamt af van het verhaal dat al generaties wordt doorgegeven. Het is een liefdestragedie van twee sterren in de Melkweg. Een van hen is een fee genaamd Zhinu, die getrouwd is met een sterfelijke man, genaamd Niulang. Hun huwelijk werd verhinderd door de Godin van de Hemel, die uiteindelijk zelfs de Melkweg had geschept om hen uit elkaar te houden. Men denkt dat deze geliefden elkaar maar 1x per jaar kunnen zien – tijdens de viering van Qixi. Tijdens deze feestdag offeren Chinese meisjes voedsel aan Zhinu, de klassieke godin van de liefde en relaties, om hun wens voor het vinden van de perfecte partner uit te laten komen.

8. Japan

Het draait hier helemaal om chocolade! Tijdens Valentijnsdag delen Japanse meisjes twee soorten chocolade uit, Giri-choco en Honmei-choco.

Giri-choco is een chocolaatje waar geen romantische betekenis achter schuil gaat. Op die dag worden vrouwen verplicht dit chocolaatje aan vrienden, mannelijke klasgenoten of collega’s te geven.

Honmei-choco is handgemaakte chocolade, gemaakt met liefde. Meisjes maken deze chocolade om ze aan een speciaal iemand te geven en zo hun gevoelens over diegene uit te drukken.

Op 14 maart geven de mannen die een chocolaatje hebben ontvangen witgekleurd snoep aan de vrouwen. Dit wordt dan ook de “Witte Dag” genoemd. Japan viert dit al sinds 1978.

7. Brazilië

In Brazilië wordt de dag van de liefde iets anders gevierd. Op 12 juni hebben ze een enorm Carnavalfeest. Deze dag wordt de Dia dos Namorados, of in het Nederlands de Dag van de Geliefden genoemd. Net als in het westen, vieren zij de liefde door kaarten, bloemen en chocolaatjes te geven. Zij wijden deze dag niet aan Sint Valentijn, maar aan Sint Antonius. De heilige wordt gezien als de beschermheilige van het koppelen en het huwelijk. Hij was een Portugese Katholieke priester, die bekend stond om zijn talent om koppels te helpen met hun relatie.

6. Wales

Wales-strand

Net als de Brazilianen, wijden de Welsen hun feestdag niet aan Sint Valentijn, maar aan Sint Dwynwen. Hij is de Welse patroonheilige voor geliefden. Hij wordt geëerd op 25 januari.

De Welse traditie lijkt niet bepaald op die van andere westerse landen (bloemen en chocola geven): de Welsen geven elkaar een liefdeslepel. Deze traditie begon al vroeg in de 17de eeuw. Welse mannen sneden lepels uit hout om hun partners als token van hun liefde te geven. Speciale patronen en symbolen warden er in gekerfd, allemaal met verschillende betekenissen. Een paar van die symbolen zijn wielen voor support; hoefijzers voor geluk; sleutels die ook functioneerde als de sleutels naar een man zijn hart.

5. Engeland

Vrouwen in Engeland hebben een ander gebruik. Op de avond van Valentijnsdag leggen zij vijf laurierbladeren onder hun kussen. Ze maken de bladeren nat met wat rozenwater om ze te plaatsen in elke hoek van het kussen en eentje in het midden. Hierdoor zouden zij dromen over hun toekomstige echtgenoten.

In Norfolk wordt de dag van de liefde al helemaal op een bijzondere wijze gevierd, door middel van de legende van Jack Valentine. Hij doet zich voor als een soort Kerstman op de nacht voor Valentijnsdag. Kinderen wachten op een klop op hun deuren, waarna hij snoep en kleine cadeautjes achterlaat zonder te worden gezien.

In Sussex is dit een vogelbruiloftdag. De populaire Engelse dichter Geoffrey Chaucer noemde deze feestdag een dag waarop vogels hun eigen match kiezen. Sindsdien wordt de dag van de liefde ook gevierd door vogels.

4. Frankrijk

Valentijnsdag of La Saint Valentin wordt in Frankrijk ook op 14 februari gevierd. Ook zij wisselen cadeautjes en kaarten uit.

Vroeger hadden de Fransen ook een andere Valentijnsdag traditie, genaamd “une loterie d’amour” ofwel “een loterij voor de liefde”. Dit is wanneer singles buiten hun huizen gaan staan en om andere singles vragen om mee te worden gekoppeld. Aan het eind van de dag verzamelen alle vrouwen die geen man hebben gevonden zich rond een groot kampvuur en verbranden foto’s van degene die hen hebben achtergelaten. Maar het ding is wel dat deze traditie al is verboden door de Franse regering.

3. Filipijnen

el-nido

De Filipijnen vieren Valentijnsdag vol met liefde door middel van grote bruiloften. Honderden koppels verzamelen zich op dezelfde plek om allemaal tegelijk hun Ja-woord te kunnen zeggen. Deze koppels genieten allemaal van de voordelen van zo’n massabruiloft: gratis bruidstaarten, catering, bloemen, locatie, banket en zelfs gratis ringen.

Massa bruiloften worden in verschillende provincies in de Filipijnen gehouden tijdens de dag van de liefde. Deze ceremonie wordt door de gemeente gehouden, vooral om koppels die het financieel moeilijk hebben te helpen toch een geweldige dag te kunnen hebben.

2. Spanje

Ook al wordt Valentijnsdag niet echt gezien als een Spaanse feestdag, wordt het toch gevierd door de uitwisseling van hartjes, cadeaus, bloemen en chocolade.

Op 23 april wordt de liefde uitgeroepen in Barcelona en Catalonië. Dit is dezelfde dag waarom het land Sint George’s dag of La Diada de Sant Jordi – Catalonië’s nationale feestdag – viert. Het staat ook bekend als El Dia de la Rose (De Dag van de Roos) of El Dia del Llibre (De dag van het Boek), waarbij het Catalaanse gezegde “Een roos voor de liefde en een boek voor altijd” de hoofdrol speelt: rozen en boeken worden aan geliefden gegeven.

Aan de andere kant hebben we de mensen uit Valencia, die 9 oktober zien als de perfecte mogelijkheid om de romantiek te vieren. Dit is op dezelfde dag als de Dag van de Valenciaanse Gemeenschap en de Dag van Sint Dionysius, de lokale patroonheilige van de geliefden. Volgens traditie bieden de mannen de vrouwen Mocadora (Mocaorà) aan. Dit zijn zakdoek gevuld met snoepjes van marsepein, wat met een hele ceremonie wordt gegeven aan echtgenotes, moeders en partners als een teken van liefde en waardering.

Een andere Italiaanse traditie voor op Valentijnsdag is dat jonge, ongetrouwde vrouwen voor zonsopkomst op staan om hun toekomstige echtgenoten te vinden. Ze geloven dat de eerste man die zij zien op die dag ook de man zal zijn met wie zij trouwen. Of nou ja, zij lijken in ieder geval op de man waar zij uiteindelijk mee zullen trouwen.

1. Zuid-Korea

zuid-korea

Hier draait het allemaal om de man. In Zuid-Korea, in tegenstelling tot veel andere landen, hoeven de mannen zich niet naar de winkel te haasten om cadeaus te kopen en liefdesbrieven te schrijven voor hun partners op Valentijnsdag. Je zal juist de Koreaanse vrouw in de rij zien staan voor de beste chocolaterieën of zelf de perfecte chocolade maken voor de man van hun dromen.

Net als in Japan, viert Korea een maand later de Witte Dag. Koreaanse mannen die chocolade hebben ontvangen op Valentijnsdag, geven de vrouwen nu wit snoepgoed.

Maar wacht, Korea viert niet alleen relaties. Valentijnsdag en Witte Dag zijn voor geliefden, maar 14 april draait helemaal om singles. Ze noemen het de Zwarte Dag. Het is een traditie waarbij singles die geen cadeau hebben gekregen hun verdriet en eenzaamheid kunnen verwerken boven een kom zwarte noedels, ook wel “jjajyangmyeon”, in een lokaal Chinees restaurant.

Door de jaren heen zijn er verschillende tradities ontstaan om de dag van de liefde te vieren en ieders patroonheilige van de liefde te eren. Dit kan van alles zijn: van grandioos daten tot het geven van dure cadeaus. Het kan ook op traditionele wijze worden gevierd door middle van carnavals, ceremonies, kostuums of belangrijke cadeaus. Maar, het kan natuurlijk ook worden gevierd door je gevoelens voor een ander duidelijk te maken door bepaalde handelingen en woorden. Het maakt niet uit hoe je het viert, liefde voor anderen kan over echtgenoten, partners, familie en vrienden gaan en het wordt elke dag onthouden met behulp van simpele lieve dingen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *