Zijn je woonwensen veranderd? Door de oververhitte woningmarkt zijn steeds meer mensen aangewezen op het verbouwen van hun huidige woning. Sommigen zullen echter schrikken van de kosten als ze nu offertes opvragen. De arbeidskosten en prijzen van bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Niet veel mensen zullen daarom snel genoeg geld hebben om de verbouwing uit eigen zak te betalen. Een persoonlijke lening is daarnaast financieel minder interessant bij een hoog leenbedrag. Blijft nog over: een verbouwing betalen met een tweede hypotheek. En laat dat nu juist vanwege de lage hypotheekrente een erg aantrekkelijke optie zijn!

De prijs van het realiseren van je woonwensen

Huis, Geld, Euro, Munt, Munten, Bankbiljetten

Het afgelopen jaar zijn we door onder andere de lockdowns veel meer thuis geweest. En breng je veel tijd thuis door, dan zullen er ook sneller dingen opvallen die je irriteren. Tijd dus om je woning aan te passen aan je huidige woonwensen. Wil je een nieuwe keuken of badkamer? Met een beetje luxe uitvoering moet je tegenwoordig al snel aan een bedrag van ongeveer 20.000 euro denken. Wil je meer ruimte creëren met een aan-, op- of uitbouw, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of voor een fijn thuiskantoor? Dan gaat het al snel om bedragen die het veelvuldige daarvan zijn.

Een tweede hypotheek om je verbouwing te financieren

accountant-financien

Mede door de lage hypotheekrente is een verbouwing financieren met een tweede hypotheek een goede optie. De rente is fiscaal aftrekbaar, zolang er binnen maximaal dertig jaar wordt afgelost en er minimaal sprake is van een annuïtaire aflossing.

Een tweede hypotheek wordt bij het afsluiten getoetst aan de huidige hypotheeknormen. Ten eerste geldt dat je niet meer kunt lenen dan je woningwaarde. Gezien de bizarre stijgingen van de woningwaardes zal dat echter niet snel een probleem opleveren.

Daarnaast is het vaak het meest aantrekkelijk een tweede hypotheek af te sluiten bij de hypotheekverstrekker waar ook de eerste (hoofd)hypotheek loopt. Let er hierbij op dat de hypotheek bij een hoger bedrag ten opzichte van de woningwaarde, in een hogere risicoklasse ingeschaald. Hoe meer je extra leent, hoe hoger de rente over de totale hypotheek. Banken hanteren verschillende risicoklassen en bijbehorende opslagen. Soms kan het daarom interessanter zijn je hypotheek over te sluiten.

Tot slot speelt qua hypotheeknormen ook nog mee dat de hypotheek moet passen bij je inkomen. Deze normen zijn behoorlijk aangescherpt om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Online kun je snel berekenen wat het maximale hypotheekbedrag bij jouw inkomen is.

Kosten die komen kijken bij het afsluiten van een tweede hypotheek

verbouwing-keuken

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek komen bepaalde kosten kijken. Is er een taxatie nodig, dan met je in ieder geval rekening houden met advieskosten. Daarnaast brengt de hypotheekverstrekker afsluitkosten in rekening. Heb je tot slot bij de aankoop van je woning niet gekozen voor een hogere inschrijving bij de notaris? Dan worden er ook door de notaris nog kosten in rekening gebracht. Al deze kosten kun je overigens wel weer aftrekken van je inkomstenbelasting, waardoor ze netto lager uitvallen. Meer over deze kosten lees je in het artikel ‘Hypotheek verhogen: kosten en mogelijkheden’.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *