Waarom lijken sommige mensen voortdurend vooruitgang te boeken in hun professionele en persoonlijke leven, terwijl anderen dezelfde fouten blijven herhalen?

Ik denk dat een deel van het antwoord is hoe ze problemen benaderen. Het komt neer op mentaliteit.

Na verloop van tijd presteert de persoon die het leven benadert met een openheid om het mis te hebben en een bereidheid om te leren beter dan de persoon die dat niet doet.

Hoe reageer je op veranderingen?

man-pet-kijkt-in-zon

Hoe je reageert op verandering is een goede indicator van je ruimdenkendheid.

Anomalieën zijn als een glitch in de matrix. Je kunt deze momenten herkennen als je iets verrassends, missends of vreemds vindt.

Anomalieën geven aan dat de wereld niet werkt zoals je dacht. Deze momenten kunnen goud waard zijn als je er aandacht aan besteedt.

Closed minded mensen hebben de neiging om afwijkingen te negeren of te verdoezelen. Open-minded mensen willen erin duiken en het begrijpen. Natuurlijk is het moeilijk om erin te duiken, omdat je dan je ideeën en overtuigingen overboord moet gooien.

1. Uitdagende ideeën

Closed minded mensen willen niet dat hun ideeën worden uitgedaagd. Ze zijn meestal gefrustreerd omdat ze de ander niet zover kunnen krijgen dat hij het met hen eens is, in plaats van nieuwsgierig te zijn waarom de ander het er niet mee eens is.

Closed minded mensen stellen hun ego boven het resultaat. Zij onthouden zich van onderzoek en richten zich in plaats daarvan op het weerleggen van anderen zonder te proberen hun perspectief te begrijpen. Ze hebben de neiging gefrustreerd te raken als ze ondervraagd worden en beschouwen degenen die opheldering zoeken als belemmeringen voor vooruitgang. Ze worden gemakkelijk boos op mensen die het er niet mee eens zijn.

Kortom, ze staan aan de verkeerde kant van het gelijk.

Open minded mensen zijn nieuwsgieriger naar waarom er onenigheid is. … Ze begrijpen dat er altijd de mogelijkheid is dat ze het mis hebben en dat het de moeite waard is om het beetje tijd dat het kost om de standpunten van de ander te overwegen….

Open minded mensen vinden in alles een leerproces. Zij zien onenigheid als een doordacht middel om hun kennis uit te breiden. Ze worden niet boos of boos op vragen; ze willen eerder vaststellen waar de onenigheid ligt, zodat ze hun misvattingen kunnen corrigeren. Ze beseffen dat gelijk hebben betekent dat ze van gedachten moeten veranderen als iemand anders iets weet wat zij niet weten.

2. Verklaringen versus vragen

Closed minded mensen zijn eerder geneigd verklaringen af te leggen dan vragen te stellen.

Closed minded mensen luisteren om te winnen, niet om te begrijpen. Ze zitten in vergaderingen en zijn meer dan bereid om hun mening te geven, maar vragen andere mensen nooit om hun ideeën uit te breiden of toe te lichten. Closed minded mensen denken eerder aan hoe ze de ander zouden kunnen weerleggen dan dat ze proberen te begrijpen wat ze misschien missen.

Open minded mensen geloven oprecht dat ze het mis kunnen hebben; de vragen die ze stellen zijn oprecht.

Ruimdenkende mensen weten dat zij weliswaar een mening hebben over een onderwerp, maar dat die minder zwaar kan tellen dan die van iemand anders. Misschien vallen ze buiten hun cirkel van competentie of misschien zijn het experts. Hoe dan ook, ze zijn altijd nieuwsgierig naar hoe mensen dingen anders zien en wegen hun mening dienovereenkomstig.

3. Inzicht

Closed minded mensen richten zich veel meer op begrepen worden dan op het begrijpen van anderen.

Het standaardgedrag van mensen biedt een snelle aanwijzing. Als je het met iemand oneens bent, wat is dan hun reactie? Als ze snel herformuleren wat ze net zeiden of, nog erger, herhalen, zonder vragen te stellen, dan nemen ze aan dat je hen niet begrijpt in plaats van dat je het met hen oneens bent.

Open minded mensen voelen zich gedwongen om de dingen door de ogen van anderen te zien.

Als je het oneens bent met een open minded persoon, zullen ze snel aannemen dat ze iets misschien niet begrijpen en je vragen om hen te vertellen waar hun begrip onvolledig is.

4. Ik kan het mis hebben, maar….

Closed minded mensen zeggen dingen als “Ik kan het mis hebben … maar dit is mijn mening”. Dit is een klassieke opmerking die ik voortdurend hoor. Het is vaak een oppervlakkig gebaar waarmee mensen hun eigen mening kunnen vasthouden, terwijl ze zichzelf ervan overtuigen dat ze ruimdenkend zijn. Als je uitspraak begint met “Ik kan het mis hebben”…, moet je die waarschijnlijk volgen met een vraag en niet met een bewering.

Open minded mensen weten wanneer ze uitspraken moeten doen en wanneer ze vragen moeten stellen.

5. Hou gewoon je mond

Closed minded mensen blokkeren anderen om te spreken.

Closed minded mensen hebben geen tijd om iets te herhalen waar al over gesproken is. Ze willen niemands stem horen behalve die van henzelf.

Open minded mensen zijn altijd meer geïnteresseerd in luisteren dan in spreken.

Meer dan dat zeggen ze dingen als: “Jan, ik merk dat je stil bent geweest. Zou je je gedachten aan de groep willen aanbieden?”

6. Hoeveel gedachtes laat je toe?!

Closed minded mensen hebben moeite om twee gedachten tegelijk in hun hoofd te houden.

De menselijke geest lijkt veel op het menselijk ei, en het menselijk ei heeft een uitschakelapparaat. Als er één zaadcel in komt, wordt die afgesloten zodat de volgende er niet in kan. Het ligt in onze aard om onze gedachten af te sluiten rond onze favoriete ideeën, maar dit is niet de ideale manier om te denken en te leren.

Open minded mensen kunnen de gedachten van anderen in zich opnemen zonder hun vermogen om goed te denken te verliezen – ze kunnen twee of meer tegenstrijdige concepten in hun hoofd houden en daartussen heen en weer gaan om hun relatieve verdiensten te beoordelen.

7. Gebrek aan nederigheid

Closed minded mensen missen een diep gevoel van nederigheid.

Waar haalt men nederigheid vandaan? Meestal van een mislukking – een crash zo verschrikkelijk dat ze die niet willen herhalen. Ik herinner me dat een hedgefonds waar ik in het bestuur zat een vreselijke investeringsbeslissing nam. We hebben ons er achteraf flink in gewreven om te voorkomen dat we dezelfde fout zouden herhalen. Al doende leerden we veel over wat we niet wisten.

Open minded mensen benaderen alles met een diepgewortelde angst dat ze het mis kunnen hebben.

Als je bij jezelf enkele gesloten gedragspatronen herkent, dan ben je niet alleen. We zitten allemaal ergens op het continuüm tussen ruimdenkend en ruimdenkend. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat het per dag en taak verschilt.

Open minded zijn vereist veel werk en het gebeurt niet per ongeluk.

Conclusie

Als je gesloten neigingen opmerkt, erken dan wat er gebeurt, maar geef jezelf niet de schuld. Denk in plaats daarvan na over wat er op een dieper niveau aan de hand is. Misschien heb je het gevoel dat de wereld anders zou moeten werken dan hij doet. Of misschien is het iets anders. Hoe dan ook, het is een kans om meer te leren over jezelf en de wereld.

Ruimdenkend zijn betekent niet dat je buitensporig veel tijd besteedt aan het overwegen van overduidelijk slechte ideeën of slordig denken.

Als iemand je een gratis lunch aanbiedt, is het OK om sceptisch te zijn. Als iemand je aanbiedt een perpetuum mobile te bouwen, stel ik voor hem te negeren, want hij overtreedt de wetten van de thermodynamica. Als iemand aanbiedt je te helpen de overheid te bedriegen en suggereert dat “niemand het zal weten”, stel ik voor dat je onmiddellijk wegloopt. Er zit wijsheid in geslotenheid over bepaalde zaken.

Ken je iemand die geen blinde vlekken heeft? Ik betwijfel het sterk. Waarom zou jij dan anders zijn?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *