Open minded is het vermogen om minder te oordelen en meer onderzoekend, introspectief en bedachtzaam te zijn. Open-minded mensen kunnen gezien worden als eerlijker en betrouwbaarder, omdat ze geneigd zijn meerdere perspectieven te overwegen voordat ze tot een beslissing komen. In dit artikel bespreken we wat het betekent om open minded te zijn, de voordelen van een open instelling en hoe je kunt werken aan het opbouwen van dit vermogen.

Wat is open minded?

Open minded zijn betekent dat je bereid bent andere perspectieven te zoeken en daarover na te denken. Een open houding is een overtuiging dat andere mensen vrij moeten zijn om hun overtuigingen en argumenten te uiten, zelfs als je het niet eens bent met die opvattingen. Open minded wordt vaak gebruikt als synoniem voor tolerant en niet bevooroordeeld zijn.

Open-minded mensen kunnen ervaringen, overtuigingen, emoties, doelen of argumenten die misschien niet op één lijn liggen met die van henzelf eerlijk waarderen. Open minded mensen zijn meestal goede luisteraars die ernaar streven te begrijpen hoe anderen situaties zien. Zij zien afwijkende meningen als waardevol en gedijen goed in diverse omgevingen waar zij kunnen omgaan met mensen met unieke ideeën en achtergronden.

Kenmerken van open minded zijn:

Mensen die open minded zijn delen verschillende kenmerken zoals:

 • Bereid zijn om hun ideeën uitgedaagd te zien
 • Rustig blijven als ze het mis hebben
 • Empathie voelen voor andere mensen
 • Nadenken over wat anderen denken
 • Nederig zijn over hun kennis en deskundigheid
 • Willen horen wat anderen te zeggen hebben
 • Geloven dat iedereen het recht heeft om zijn overtuigingen en gedachten te delen

Voordelen van open minded zijn:

Open minded zijn biedt mentale en emotionele voordelen zoals:

 • Meer inzicht krijgen in verschillende overtuigingen, levensstijlen en culturen in de wereld
 • Empathie krijgen voor andere mensen, zelfs als je weinig gemeen hebt
 • Ontwikkeling van het vermogen tot zelfreflectie en zorgvuldiger nadenken over je eigen ervaringen, gedachten en beslissingen.
 • Je vertrouwen in je eigen overtuigingen en ideeën vergroten
 • Het opbouwen van mentale kracht en redeneervermogen
 • Het verbeteren van je vermogen om realistischer of optimistischer te zijn
 • Eerlijker zijn over je emoties met anderen en met jezelf.

Hoe kun je meer open minded worden

vrouw-geniet-buitenlucht


Open minded worden kost tijd, omdat het veranderen van de manier waarop je geest werkt een uitdaging kan zijn. Hier zijn 10 manieren om je te helpen je te ontwikkelen tot een meer open minded persoon:

1. Ervaar verschillende media

Het overwegen van andere perspectieven kan gemakkelijker worden als we meer weten over de mensen die deze perspectieven zouden kunnen hebben. Boeken lezen, films kijken, naar podcasts luisteren of andere soorten media en kunst ervaren kunnen ons allemaal helpen om ons andere gezichtspunten voor te stellen of ermee te sympathiseren.

Zoek naar media en kunst gemaakt door of over mensen met andere standpunten of ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld een boek lezen dat geschreven is door iemand met een andere godsdienst of een televisieprogramma bekijken over mensen uit een ander land.

2. Overweeg het tegenovergestelde standpunt

Open minded zijn houdt in dat je niet alleen anderen, maar ook jezelf in twijfel kunt trekken. Denk na over onderwerpen waar je een sterke mening over hebt en stel je dan het perspectief voor van iemand aan de andere kant van het argument. Probeer minstens drie redenen te bedenken waarom iemand dit tegengestelde standpunt zou kunnen innemen. Je kunt ook overwegen een nieuwsartikel of boek te lezen van of over iemand die dit tegengestelde standpunt gelooft.

Je het perspectief van een andere kant kunnen voorstellen, ook al blijf je bij je eerdere opvattingen, helpt je om het onderwerp genuanceerder te zien en ruimdenkender te worden bij het overwegen van andere onderwerpen.

3. Stel vragen

Open-minded mensen hebben de neiging om vragen te stellen in plaats van hun eigen mening te geven of ruzie te maken. Je kunt oefenen om meer vragen te stellen tijdens bijna elk gesprek. Bijvoorbeeld, als een collega het heeft over een hobby die je nog nooit geprobeerd hebt, vraag hem dan om meer details over hoe het gaat en wat hij er leuk aan vindt.

Ook over meer emotioneel beladen onderwerpen kun je meer vragen stellen. Als een collega begint te praten over een politiek onderwerp waar je een andere mening over hebt, stel dan vragen over zijn mening in plaats van erover te debatteren. Probeer te leren in plaats van meteen defensief te worden over je eigen mening. Als je op een later tijdstip besluit met de collega te debatteren, kunnen jullie beiden een complexer gesprek over het onderwerp voeren in plaats van alleen maar ruzie te maken.

4. Denk na over het neutrale standpunt

Probeer te brainstormen over de mogelijke redenen voor een neutraal standpunt over een controversieel onderwerp. Je zou ook een vriend kunnen vragen of je over dit onderwerp kunt praten terwijl hij/zij gewoon luistert en samenvat wat je zegt. Deze techniek om iemand anders je woorden terug te laten herhalen kan je helpen om een situatie objectiever te zien.

5. Beoefen ruimhartige interpretatie

man-zit-op-weg

Ruimhartige interpretatie is het proces van aannemen dat mensen goede bedoelingen hebben. Het gaat verder dan het simpelweg overwegen van andermans standpunt en zoekt actief naar positieve rechtvaardigingen voor hun acties.

Bijvoorbeeld, als een collega iets doet dat je van streek maakt, denk dan na over de situatie vanuit hun perspectief. Bedenk wat hun motivatie zou kunnen zijn of wat er nog meer in hun leven gebeurt dat hun actie beïnvloedt. De meest ruimhartige interpretatie zou zijn dat de collega het goed bedoelde of met andere dingen bezig was, ook al waren zijn acties verontrustend. Het is OK om toch je negatieve gevoelens te erkennen vanwege de acties van deze collega, terwijl je probeert sympathie voor hem of haar te oefenen.

6. Word lid van een nieuwe groep

Veranderen hoe je geest werkt kan gemakkelijker zijn als je een steunsysteem hebt. Een manier om dit steunsysteem te creëren is om betrokken te raken bij een open minded groep of organisatie.

Je zou je kunnen aansluiten bij een leesgroep in je plaatselijke bibliotheek of boekhandel. Er is misschien een onpartijdige organisatie waar mensen met verschillende politieke opvattingen samen kunnen komen om te praten, zich te organiseren en anderen te helpen geïnformeerd te raken over onderwerpen als stemrecht. Als je leidinggevende het goedkeurt, zou je zelfs een groep op je werkplek kunnen beginnen.

7. Maak nieuwe verbindingen

Contact maken met mensen die verschillende perspectieven op het leven hebben is een goede manier om open minded te worden. Zoek verbindingen met mensen die je misschien niet vaak tegenkomt of waar je niet langdurig mee omgaat. Je kunt bijvoorbeeld een collega uitnodigen voor de lunch omdat je buiten het werk nog nooit tijd met hem of haar hebt doorgebracht. Zelfs als je heel weinig gemeen hebt, maak van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over hun interesses en persoonlijkheid.

8. Reframe negatieve gedachten

Open-minded mensen zijn doorgaans realistischer of optimistischer in hun vooruitzichten. Probeer je ervan bewust te zijn wanneer je geest onmiddellijk tot een negatieve beslissing of conclusie komt. Kijk of je die negatieve gedachte kunt veranderen en een situatie neutraler kunt benaderen.

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat een werktaak onmogelijk is, probeer de taak dan te zien als een uitdaging. Denk aan andere obstakels die je hebt overwonnen en wat die je hebben geleerd. Erken dat het OK is om niet volledig te slagen als je je persoonlijke best hebt gedaan.

9. Wees je bewust van je vooroordelen

Vooroordelen beïnvloeden hoe we informatie interpreteren en kunnen oordelen of stereotypen veroorzaken. Je meer bewust worden van onze eigen vooroordelen is de eerste stap om ze uit te dagen en open te staan voor nieuwe ideeën.

Als je nieuwe informatie tot je neemt, bedenk dan hoe je vooroordelen je interpretatie van die informatie beïnvloeden. Als je je klaar voelt om de extra informatie te accepteren, denk dan na over hoe deze informatie je bestaande overtuigingen zou kunnen bevestigen. Als je reactie is om de informatie af te wijzen, bedenk dan wat het voor jou een uitdaging maakt om de informatie te accepteren.

10. Erken dat je aan het leren bent

Toegeven wanneer je het mis hebt kan een uitdaging zijn, maar het vermogen om je fouten te erkennen kan je helpen om meer open minded te worden. Beseffen dat je ideeën onjuist kunnen zijn, kan je helpen uit te zoeken hoe je van de ervaring kunt leren en het in de toekomst beter kunt doen. Als iemand je helpt je mening over een onderwerp te veranderen, toon dan waardering en bedank hem of haar voor de tijd en moeite die hij of zij erin steekt om je te helpen je geest te openen en jezelf te onderwijzen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *