Een van de grootste voordelen van internet is de vrijheid die het gebruikers biedt. Wil je een film streamen? Kies uit honderden bibliotheken. Geen enkele TV selecteert voor jou wat je moet kijken. Als gevolg daarvan geven miljoenen mensen de voorkeur aan het online bekijken van video’s en entertainment content.

Voordat online televisie midden jaren 2000 een ding werd, bracht iemand radio naar het internet. Die man was Carl Malamud, een auteur en technoloog. Tegenwoordig streamen mensen om tal van redenen steeds vaker online radio. Hieronder volgen er enkele.

Gemakkelijke toegang

koptelefoon-macbook

Online radiostations zijn overal toegankelijk op elk apparaat, zolang je maar een internetverbinding hebt. Of je nu met de trein naar je werk gaat of op een vakantielocatie bent, je hebt toegang tot muziek apps. Als je breedbandverbinding sterk is, zijn er geen beperkingen aan waar je naar kunt luisteren.

Een meerderheid van de gebruikers van online radio heeft toegang tot de stations via hun mobiele apparaten. De meeste Nederlanders streamen hun muziek online, meestal met behulp van tablets of smartphones. De muziekstations zijn te downloaden via app stores of simpelweg te bereiken via het web, wat de toegang nog gemakkelijker maakt.

Invloed van sociale media

Online radiostations zijn zeer populair op sociale media. In feite kunnen sociale netwerken als Facebook en Snapchat worden gecrediteerd voor de groei van sommige van deze stations. Luisteraars selecteren liedjes om naar te luisteren op apps als Shazam. De app vergelijkt vervolgens jouw selectie met die van je Facebook-vrienden. Daarbij ontdek je meer liedjes die populair zijn bij je vrienden.

Het is niet ongebruikelijk dat sommige mensen streamers zelf naar muziekapps op Facebook luisteren. Anderen zetten hun favoriete deuntjes op hun profiel om volgers aan te trekken die naar hetzelfde soort muziek luisteren als zij.

Makkelijker nieuwe artiesten ontdekken

podcast-opname-mannen

Naast het delen van hun favoriete nummers op sociale media, houden muziekfans ervan om nieuwe muziek te ontdekken. Weinig aardse radiostations bieden het gemak van het ontdekken van nieuwe muziek zoals online radio’s dat doen. Een eenvoudige test bewijst dit. Kies een willekeurige grote muziek streaming app. Scroll door hun menu en kans dat er een categorie is voor nieuwe artiesten.

In tegenstelling tot traditionele radio bepalen online radiostations niet naar welke nummers je moet luisteren. Ze sommen alle beschikbare nummers op en laten je je favoriete nummers kiezen, Uit onderzoek blijkt dat 42% van de muziekfans terugkomt om te zoeken naar nieuwe hits, terwijl 53% van de mensen ook komt om te luisteren naar nummers die ze al kennen.

Diversiteit

De top online radio apps bieden meer muziek dan waar je ooit tijd voor zou kunnen hebben. Op een vergelijkbare manier als traditionele radio’s stellen muziek-apps artiesten in staat om hun nummers in te zenden. Maar in tegenstelling tot aardse radio’s ligt de lat voor wat voor soort muziek online gepubliceerd kan worden laag.

Iedereen met een stem en een opnameapparaat kan zichzelf zingend opnemen en de liedjes indienen bij muziekapps. Natuurlijk moet je een beetje moeite doen om indruk te maken op luisteraars, maar dat wil niet zeggen dat je de enige zult zijn die dat doet.

De grote verscheidenheid aan liedjes en de uitputtende lijst van categorieën zorgen ervoor dat meer mensen de traditionele radio’s dumpen voor hun online tegenhangers. Met internet maakt het niet uit hoe uniek je muzieksmaak is. Ergens op een online radiostation speelt iemand het. Of je nu houdt van klassieke R&B of lokaal wat wilt luisteren zoals omroep zeeland bijvoorbeeld: online muziekstations hebben muziek en artiesten waar je zeker van zult houden.

Invloed op stemmingen en geluk

blije-werknemers

Een niet verrassende reden waarom mensen niet van online radio af kunnen blijven is de invloed die muziek op hun leven heeft. Uit onderzoek van de Daily Mail blijkt dat mensen die naar de radio luisteren vinden dat muziek hun geluksniveau verhoogt. Muziek heeft ook invloed op het energieniveau van mensen en verbetert dat met wel 300%.

Dus, waarom online radio? Dat heeft alles te maken met de vrijheid die internet biedt. Mensen laten hun humeur niet oplichten door zomaar wat muziek. Zoals je waarschijnlijk zelf hebt ervaren, voel je je gelukkiger als je luistert naar liedjes waar je van houdt.

De beste muziek streaming apps laten je de liedjes en artiesten kiezen waarnaar je wilt luisteren. Van daaruit kun je online naar liedjes luisteren als een manier om ontspanning te vinden. Omdat mensen die muziek gebruiken om te ontspannen veel tijd aan hun radio besteden, hebben ze de neiging om de altijd beschikbare online radiostations te kiezen. Radiogebruikers genieten ook van de mogelijkheid om online naar muziek te luisteren zonder onderbrekingen van reclame of nieuwsuitzendingen.

Goedkoop

Behalve in zeer zeldzame gevallen brengen de meeste FM-stations de luisteraars niets in rekening. Online radio’s zijn bezig met een snelle inhaalslag, waarbij de meeste nieuwe stations mensen de vrijheid bieden om gratis naar muziek te luisteren. Met dat in gedachten kunnen muziekfans niet meer klagen over het feit dat ze moeten betalen om naar radio’s te luisteren. Zeker, sommige, zoals de Apple Music app zijn nog steeds premium diensten- -maar online radio’s zijn meestal gratis.

De enige zorg die gebruikers van online radio’s hebben betreft het dataverbruik. Van sommige muziek-apps is bekend dat ze data slurpen. Om dat te omzeilen vertrouwen fans op de grote verscheidenheid aan gratis apps om te proeven en het dataverbruik voor het gebruik van de verschillende diensten te vergelijken.

Gemak

aziatische-man-gebruikt-telefoon

Online radio’s en podcasts bieden onbeperkt gemak aan moderne luisteraars. In de drukke wereld waarin we leven, willen mensen veel inhoud tegelijk consumeren. Ze willen misschien naar hun favoriete podcasts luisteren zoals tijdens pauzes op het werk. Ze willen nieuwe nummers opslaan en ze daarna beluisteren.

Niets biedt meer gemak voor het consumeren van radio-inhoud zoals online radio’s dat doen. Of het nu gaat om podcasts of muziek-apps, bepalen wat je consumeert en wanneer je dat doet kan met een klik op een pictogram. Schakelen tussen nummers en favorieten opslaan om ze daarna te beluisteren is gemakkelijker dan ooit tevoren.

Tot slot

De populariteit van radio op internet groeit gestaag, zij het langzamer dan bij TV. Toch stijgen de aantallen aanzienlijk, vooral onder jonge luisteraars. De uitputtende lijsten met muziek om naar te luisteren, de betaalbaarheid en de gemakkelijke toegang zijn de belangrijkste redenen die mensen in de richting van streaming apps drijven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *