De belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een TV zijn schermgrootte, beeldkwaliteit, geluidskwaliteit en aansluitmogelijkheden. De komst van smart TV’s heeft echter een andere dimensie van mogelijkheden aan je tv-ervaring toegevoegd.

Smart televisies worden gemaakt door allerlei fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die van LG, Samsung, Panasonic en Sony. Maar waarom zou je eigenlijk een smart tv willen kopen? Lees hieronder eens verder, voordat je door alle Samsung tv aanbiedingen heen scrollt.

Wat is een smart tv eigenlijk?

hd-tv

In een notendop bevat een smart TV een besturingssysteem/platform waarmee je online en netwerkgebaseerde media-inhoud kunt openen, beheren en bekijken zonder dat je een extra kastje hoeft aan te sluiten.

Hoe werken smart tv’s?

Smart TV’s krijgen toegang tot online inhoud door verbinding te maken met dezelfde breedband router en hetzelfde Ethernet of Wi-Fi netwerk dat je gebruikt om je computer met het internet te verbinden. Ethernet geeft de meest stabiele verbinding, maar als je TV in een andere kamer staat of op grote afstand van je router, is Wi-Fi misschien handiger.

Zodra je TV verbonden is en aan staat, wordt je gevraagd om eventuele inloggegevens in te voeren die je ISP (Internet Service Provider) vraagt. De smart TV toont een menu op het scherm met een lijst van beschikbare internet kanalen die als apps worden aangeboden (vergelijkbaar met de apps op een smartphone). Sommige apps zijn al voorgeladen en je kunt er meer downloaden om aan de app bibliotheek van de TV toe te voegen.

Als je op het icoon voor een bepaald kanaal/app klikt, kom je bij het inhoudsaanbod ervan, dat je kunt selecteren en bekijken.

Hoe je precies door het smart TV menu navigeert en je apps beheert varieert met het merk en model.

Het voordeel van smart tv’s

moderne-woonkamer-tv-muur

Het belangrijkste voordeel van een smart TV is de toegang tot vele kanalen die TV programma’s, films en muziek aanbieden zonder dat je een TV antenne hoeft aan te sluiten of een abonnement op een kabel/satelliet dienst hoeft te nemen. Ook bieden sommige smart TV’s web browsing, gaming en toegang tot compatibele media-inhoud die op je computer is opgeslagen.

Extra Smart TV functies

Sommige smart TV’s kunnen zelfs het omgekeerde doen: inhoud van de TV naar een compatibele smartphone sturen. Na het zenden kan de gebruiker die inhoud op de smartphone blijven bekijken, weg van de TV.

Extra kosten en beperkingen

De hype rond smart TV’s is meeslepend, maar er zijn enkele kostenoverwegingen en beperkingen om rekening mee te houden.

Hoewel smart TV platforms toegang geven tot veel gratis kanalen en diensten, vereisen vele een maandabonnement of een pay-per-view vergoeding. Als je die kosten gaat optellen, kun je uiteindelijk evenveel, of meer, uitgeven dan een maandelijkse kabel/satellietrekening. Aan de andere kant betaal je alleen voor de kanalen en inhoud die je wilt.

Het merk/model smart TV bepaalt de diensten en functies waartoe je toegang hebt. Hoewel alle smart TV’s toegang hebben tot veel van dezelfde kerndiensten, zijn veel extra en niche kanalen misschien niet toegankelijk op sommige smart TV platforms.

Kunnen smart tv’s zien wat jij doet?

smart-tv-spotify

Het gebruik van een smart TV kan tot privacy problemen leiden. Smart TV’s en aanbieders van apps houden meestal je kijkgewoonten bij om je kijk suggesties te geven. Telkens als je inlogt op Netflix bijvoorbeeld, laat het menu zien wat je onlangs hebt bekeken en ook bijgewerkte suggesties voor verwante films of programma’s die je misschien leuk vindt.

Je zou kunnen denken dat dit soort tracking een goede zaak is omdat het de zoektijd naar films of programma’s om naar te kijken verkort, maar een smart TV doet misschien wel meer dan je kijkgewoonten bijhouden. Als je smart TV een webcam of spraakbesturing heeft, is er een mogelijkheid dat iemand inbreekt en je ziet/hoort. Ook eventuele creditcard aankopen die je met je TV doet kunnen door derden gevolgd worden. Als je spraakbesturing of webcam aan staat, zeg of doe dan niets wat je in het openbaar ook niet zou doen of zeggen – en wees voorzichtig met je online credit card aankopen.

Smart TV Alternatieven

Als je onlangs een TV zonder smart functies hebt gekocht, of momenteel een oudere smart TV met beperkte mogelijkheden hebt, hoef je geen nieuwe smart TV te kopen als je TV nog goed werkt en aan je beeldkwaliteitseisen voldoet. Je kunt tegen minimale kosten smart functies aan je huidige TV kijkervaring toevoegen.

Media streamers

  • Een mediastreamer is meestal een klein kastje dat je in de HDMI poort van je TV steekt en via Ethernet/Wi-Fi met je internet router verbindt. Als je een oudere TV zonder HDMI ingang hebt, zijn je mogelijkheden beperkter.
  • Een ander type mediastreamer is een stick die iets groter is dan een USB flash drive en die je in een beschikbare HDMI ingang steekt. De stick-type mediastreamer biedt Wi-Fi-toegang tot je TV, dus zorg dat je een draadloze internet router hebt. De stick moet ook op een USB of wisselstroombron worden aangesloten.

Blu-ray Disc Spelers

  • Naast het afspelen van fysieke media zoals Blu-ray discs, DVD’s, en CD’s bieden bijna alle Blu-ray Disc spelers toegang tot vele internet streaming kanalen (afhankelijk van merk en model).
  • De keuze aan internetkanalen is meestal niet zo uitgebreid als bij een mediastreaming box of stick. Toch is het ongetwijfeld handig: Je hoeft niet zowel een mediastreamer als een Blu-ray speler op je TV aan te sluiten, wat de kabelrommel beperkt. Als je een fan bent van dvd’s, Blu-ray discs en cd’s maar streaming als extra bron van inhoud wilt toevoegen, is een Blu-ray disc speler misschien de oplossing voor jou.

DVR’s

Net als bij Blu-ray disc spelers kan de keuze aan internetkanalen beperkt zijn. Het biedt echter wel een andere optie waar cord-cutters hun voordeel mee kunnen doen. DVR’s zijn duurder dan mediastreamers en Blu-ray disc spelers.

Stereo ontvangers 

Hoewel smart TV’s en mediastreamers enkele online muziekkanalen omvatten, waarderen muziekfans de mogelijkheden van op het netwerk aangesloten stereo of home theater ontvangers. Deze optie geeft toegang tot verschillende streaming muziekdiensten en speelt die muziek terug via de stereo of home theater luidsprekeropstelling. Het resultaat is een luisterervaring van veel hogere kwaliteit dan ingebouwde TV luidsprekers of zelfs een TV gecombineerd met een soundbar kunnen leveren.

Conclusie

Bij het kopen van een TV bieden zowat alle merken/modellen een zekere mate van smart functionaliteiten die je kijkmogelijkheden uitbreidt. Wees je echter bewust van variaties in toegang tot inhoud, extra abonnements/pay-per-view kosten, mogelijke privacy problemen, en de noodzaak om de aantrekkelijkheid van een bepaalde smart TV af te wegen tegen andere belangrijke factoren zoals beeldkwaliteit, geluidskwaliteit en fysieke aansluitmogelijkheden. Je kunt in ieder geval de beste aanbiedingen op het internet makkelijk vinden.

Als je TV, films, muziek streaming, en andere smart functies aan je home entertainment ervaring wilt toevoegen maar niet weet of je een smart TV nodig hebt, volgen hier enkele richtlijnen:

Wanneer je aan het winkelen bent voor een nieuwe TV en geen andere apparaten hebt die toegang geven tot internet streaming, dan is een smart TV kopen een goede keuze. Heb je al een smart TV die geen toegang biedt tot het aantal of soort streaming kanalen dat je zou willen, overweeg dan een externe mediastreamer, streaming stick, of internet-geschikte Blu-ray disc speler toe te voegen in plaats van een nieuwe smart TV te kopen.

Als je al een TV zonder smart functies bezit maar tevreden bent over de beeldkwaliteit en andere functies, hoef je geen smart TV te kopen. Voeg gewoon een mediastreamer, streaming stick, of internet-geschikte Blu-ray disc speler toe aan je huidige opstelling.
Als je je zorgen maakt over privacy kwesties, overweeg dan een extern media streaming apparaat. Het zal niet voorkomen dat je aankopen of kijkgewoonten kunt volgen, maar wel dat je rechtstreeks audio/video kunt bespioneren.

Als je geïnteresseerd bent in alleen audio streaming, zal een op een netwerk aangesloten stereo of home theater receiver een betere geluidskwaliteit bieden voor het luisteren naar muziek dan een smart TV.
Een smart TV is maar één manier om internet streaming en aanverwante functies aan je TV kijkervaring toe te voegen. Gebruik de bovenstaande richtlijnen om te beslissen of het voor jou de beste keuze is.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *