Natuurlijk zijn wekkers voor de meesten van ons in de moderne wereld een noodzaak, of we dat nu leuk vinden of niet. Maar wakeup lights beloven ons te wekken met een methode die zonlicht nabootst, in plaats van mechanisch gekrijs.

Onderzoek suggereert dat deze manier van wakker worden voordelen kan hebben. Maar is een wake-up light je geld echt waard? Laten we ons erin verdiepen en de voordelen van de nieuwste wekker tech afwegen.

Wat is een wake up light?

wake-up-light-philips-hf3506

Wakeup lights werden voor het eerst gepopulariseerd door het grote elektronicamerk Philips, maar veel andere merken bieden nu een soortgelijk product aan.

Het idee achter wakeup lights is dat ze geleidelijk beginnen te gloeien gedurende ongeveer een half uur voordat de wekker afgaat. Met een gestage toename van het licht beogen deze dubbele lamp-en-wekker combinaties de zonsopgang na te bootsen. Tegen de tijd dat de wekker afgaat, heeft het toenemende licht je wakker worden al een kick gegeven, zodat je gemakkelijker uit bed kunt komen zonder op snooze te slaan.

Op sommige van deze toestellen biedt het alarmgeluid zelf ook een geleidelijker ontwaken. In plaats van meteen te blèren, begint het met een zacht geluid en wordt het langzaam luider. Het hele idee is om je een zacht, natuurlijk duwtje in de richting van waakzaamheid te geven, in plaats van het harde piepen waaraan de meesten van ons gewend zijn.

Natuurlijk kan het idee een beetje overbodig lijken, want de zon komt ’s morgens tenslotte nog steeds op. Maar de zonsopgang gebruiken om het ontwaken aan te sporen is gewoon niet voor iedereen praktisch. Misschien woon je in een gebied waar je ’s nachts je jaloezieën niet open wilt laten, of waar lichtvervuiling de zonsopgang minder duidelijk maakt vanuit je slaapkamer. Hoe verder je van de evenaar woont, hoe meer de zonsopgang ook varieert in de loop van het jaar.

Het onderzoek achter lichtgevende wekkers

slapen-koppel

Philips, in het bijzonder, biedt onderzoek aan om zijn claims over wake-up lights op goede poten te zetten. Volgens het merk gaf in een klinisch onderzoek 88 procent van de gebruikers van wakeup light er de voorkeur aan boven hun vorige wekkermethode. Met slechts 477 mensen in de studie zijn de bevindingen niet bepaald uitputtend, maar het is gemakkelijk te zien hoe mensen liever wakker worden van zacht licht dan van hard lawaai.

Ons lichaam is immers afgestemd op natuurlijk licht als signaal om wakker te worden. Licht wekt onze hersenen op voor alertheid en activiteit. Wetende dat het licht van telefoons en computers ons ’s nachts wakker kan houden, is het niet moeilijk te zien hoe soortgelijk licht ons ’s morgens kan helpen wakker te worden.

Wakker worden bij fel licht geeft je hersenen het signaal dat het dag is, terwijl proberen wakker te worden in een schemerige kamer bijna onmogelijk kan aanvoelen, hoe luid je wekker ook staat. Ondanks al onze technologische vooruitgang vertelt duisternis onze hersenen nog steeds dat het tijd is om te slapen.

Hoe krijg je meer voor je geld met een wake up light

supreme-geld-pistol

Klaar om de deur uit te gaan en een nieuwe wake-up light te kopen? Een wake-up light van het merk Philips kost je ergens van € 50 tot ruim €175, afhankelijk van welk model je kiest. De investering kan voor sommige mensen de moeite waard zijn, maar het is een behoorlijk hoge prijs om voor een wekker te betalen.

Een andere manier om de wakeup light ervaring te bereiken maar meer voor je geld te krijgen is door een Phillips smart bulb starter kit te kopen. Voor ongeveer dezelfde prijs als een van de chiquere wakeup lights van het merk krijg je zoveel meer.

Je kunt dan je slimme lampen met je telefoon verbinden en ze zo instellen dat ze op dezelfde manier branden als een wekker – terwijl je ook alle andere voordelen van slimme lampen voor je huis krijgt. Als je toch al zoveel geld gaat uitgeven, geeft de keuze voor de slimme gloeilampen je iets veelzijdigers dan alleen een wekker. Bovendien zorgt het plaatsen van meerdere lampen rond je slaapkamer ervoor dat, hoe je ook woelt en draait, er helder, gesimuleerd licht je kant op komt om je te wekken.

Natuurlijk is smart-home technologie niet voor iedereen weggelegd, dus als je echt alleen de verlichte wekker wilt, ga er dan voor. Hoe dan ook, wakker worden met licht levert je misschien veel betere resultaten op dan wakker worden met alleen geluid. Naarmate de technologie voortschrijdt, blijkt dat we onze evolutionaire gewoonten toch niet zo goed kunnen bestrijden – dus kunnen we net zo goed wekmethodes gebruiken die die waarmee we geëvolueerd zijn nabootsen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *