Tenzij je brutaal genoeg bent om kleren weg te gooien nadat je ze gedragen hebt, is een wasdag onvermijdelijk. Hoewel moderne wasmachines en drogers het proces veel handiger maken, vinden de meeste mensen het nog steeds een hele klus om de was te doen.

Hieronder geven we 5 tips om van je wasdag een gestroomlijnde en bevredigende ervaring te maken die je sprankelend schone resultaten geeft zonder gedoe.

#1 Pas je wasdag aan je routine aan

wasmachine-voorlader

Veel mensen doen de was van de hele week in één keer – als ze geen kleren meer hebben. Hoewel je de wasdag niet helemaal kunt overslaan, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het proces te stroomlijnen. De eerste van deze kleine veranderingen kan de saaiheid en frustratie van de meest saaie taken, zoals voorsorteren en opvouwen, drastisch verminderen.

Sommige georganiseerde gezinnen doen kleine ladingen door de week, en dit is een geweldige manier om de druk te verminderen als je een druk huishouden hebt. Het is veel gemakkelijker dan het overweldigende gevoel van massa’s kleding en linnengoed in één keer wassen en opvouwen. Het werkt echter niet voor iedereen.

Als je er de voorkeur aan geeft om van één dag een speciale wasdag te maken, zul je er versteld van staan hoeveel tijd je kunt besparen en hoeveel beter je je voelt als je een paar voorbereidingen voor de dag van tevoren doet. Waarom zou je de routine niet eens opschudden als je het gevoel hebt dat je vastzit in een sleur met bergen kleding? Een alternatieve strategie zou je kunnen verrassen met een betere efficiëntie, en jij bent de enige die kan beslissen wat werkt voor jouw gezin.

#2 Doe sokken bij elkaar in een netzak

Sokken matchen is een van de meest tijdrovende wasdagtaken. Een eenvoudige manier om de frustratie van ontbrekende sokken te verminderen is om ieder gezinslid zijn eigen sokken in een daarvoor bestemde netzak te laten doen. Het houdt de sokken van die persoon bij elkaar en zorgt ervoor dat ze snel bij elkaar passen of opgevouwen kunnen worden.

Waarom breid je dit idee niet uit door iedereen zijn eigen waszak te geven of de was van één persoon tegelijk te doen? Het biedt een geweldige controlemaatregel, zodat je je wasschema kunt aanpassen om alleen ladingen te doen wanneer dat nodig is. Door ladingen op deze manier te scheiden, wordt opvouwen en organiseren ook een fluitje van een cent.

#3 Gebruik manden om de was voor te sorteren

white plastic laundry basket beside black front load washing machine

Het sorteren van wasgoed in een grote mand kan rommelig en tijdrovend zijn, en het zou misschien niet zo erg zijn als je niet te maken had met de geur. Een sorteerder met drie bakken neemt het gedoe met voorsorteren weg en houdt het washok netjes en opgeruimd. Zelfs twee manden maken een verschil – één voor kleuren en één voor wit.

Als je kiest voor de suggestie per persoon, kun je zelfs elk lid van het huishouden twee manden geven, zodat ze gemakkelijk hun eigen was kunnen sorteren. Deze opzet werkt het beste als je het prettig vindt om meerdere kleine ladingen in de week te doen, maar het aantal waszakken kan overweldigend lijken als je maar één dag hebt.

#4 Gebruik je vrije tijd verstandig

De wasdag kost tijd en moeite, maar er zijn ook genoeg pauzes terwijl je wacht tot de kleding gewassen en gedroogd is. Waarom gebruik je deze tijd niet om te ontspannen in plaats van te proberen andere klusjes te doen? De snelste wascyclus duurt meestal ongeveer een half uur, een perfecte hoeveelheid tijd om je favoriete podcast te luisteren of een kopje thee te zetten op het zonnigste plekje van je huis.

Als je een dag aan de was besteedt, heb je genoeg mogelijkheden om je in audioboeken en video’s te verdiepen. Je kunt naar podcasts of muziek luisteren terwijl je de was opvouwt om het proces aangenamer te maken. Je zult waarschijnlijk merken dat de tijd een stuk sneller gaat als je hersenen met iets leuks bezig zijn terwijl je handen de was van de week schudden, vouwen en gladstrijken.

Je kan ook denken aan een wasservice zoals Laundryheap. Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken over vlekken op je favoriete overhemd en hou je zelf nog veel vrije tijd over. Ze bieden een wasserij, stomerij en strijkservice volgens een schema dat bij jouw levensstijl past!

#5 Gebruik speciale bakken voor speciale behandelingen

wasmachine-groot

Als je speciale items hebt die chemisch moeten worden gereinigd of voorzichtig moeten worden gewassen, voorkomt een speciale waszak ongelukken. Je zult je delicate items niet beschadigen als er een specifieke plek voor is die je consequent gebruikt. Stomerij spullen zijn ook snel in de auto te laden als ze al in hun eigen tas zitten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *