Nu het jaar langzaam ten einde loopt, is het tijd om eens serieus na te gaan denken over het aldaniet overstappen van je zorgverzekeraar. Ieder jaar zien we namelijk dat er ontzettend veel mensen zijn die de keuze maken om over te stappen. Waar dit voor de één een kwestie van geld is, gaat het de ander om het stukje zorg dat wel of niet geboden kan worden. Verzekeraars passen namelijk niet alleen hun premie ieder jaar (naar boven) aan, maar kunnen ook schuiven in de dekkingen die binnen de verschillende verzekeringen vallen. Wat ondanks het feit dat er minimale verplichtingen zijn in het basispakket, zijn er ook verzekeraars die meer bieden dan dat. Dit wordt vaak gedaan om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Een goed voorbeeld hiervan is enkele extra behandelingen bij de fysio. Dit kost je normaal al snel tussen de 50 en 60 euro per keer. Heb je dan 4 behandelingen extra, dan is een tientje per maand aan extra premie dus helemaal niet zo erg. Om je een idee te geven waar je rekening mee moet houden tijdens het zoeken naar een andere verzekeraar, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Weet wat je nu verbruikt

man-dokter-controle

Stel dat je momenteel 8 keer per jaar naar de fysio gaat, dan kan het zijn dat dit volledig binnen het basispakket valt. Maar stel dat je om financiële redenen de keuze maakt om die 4 sessie die je eigenlijk ook nodig zou hebben, niet doet omdat ze niet worden gedekt. Dan kan het een verstandige keuze zijn om te kijken naar een verzekeraar die wel die 12 behandelingen per jaar vergoed. Veel verzekeraars proberen zich namelijk te onderscheiden door net dat beetje extra te bieden, dan wat de concurrent niet doet. Want ondanks het feit dat het over zorg gaat, is en blijft het voor verzekeraars natuurlijk een kwestie van geld verdienen. Breng dus voor jezelf in kaart wat je nu allemaal voor zorg gebruik, zodat je uiteindelijk online tijdens je zorgverzekering vergelijken een goed beeld hebt en een keuze kunt maken op basis van de juiste informatie.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Niemand kan in de toekomst kijken, maar soms kan het handig zijn om een bepaalde behandeling of aanschaf even uit te stellen tot het nieuwe jaar. Stel dat je een nieuwe bril nodig hebt, maar deze kan in principe nog wel een aantal maanden mee. Dan is het verstandiger om in januari je aanvullende verzekering aan te passen, zodat je een nieuwe bril aan kunt schaffen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je jezelf in de nesten werkt, doordat je de nodige zorg blijft uitstellen. Want ook voor mensen in financiële benarde situaties zijn er altijd oplossingen te bedenken.

Vergelijk verschillende verzekeraars

man-kijkt-laptop-werken

Om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaald, is het belangrijk om een lijstje te maken met verzekeraars die voldoen aan jouw wensen. Nadat je dit hebt gedaan, is het tijd om ze stuk voor stuk goed te onderzoeken om te kijken welke eventuele randvoorwaarden er door deze verzekeraars worden gesteld. Het kan namelijk heel goed zijn dat een bepaalde dekking veel lager uitvalt, dan bij de andere verzekeraar. Kijk hier dus kritisch naar.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *