Laten we, om de lucht wat te klaren, eerst bespreken wat een Renaissance man niet is. Hij is geen manusje-van-alles die in staat lijkt elke taak aan te pakken, van het grillen van een perfecte steak tot het vervangen van een lamp, het verversen van de olie of het bouwen van een meubelstuk. In feite is de uitdrukking “manusje van alles, meester in niets”. Nauwelijks ambitieus.

Evenmin is een Renaissance man iemand die een encyclopedische kennis lijkt te hebben van alle onderwerpen. Dat kunnen we een polymaat noemen of, in het pejoratief, een betweter. Natuurlijk weten betweters meestal heel weinig, omdat ze het te druk hebben met praten om zinvol te luisteren. Maar we dwalen af.

Eenvoudig gezegd is een Renaissance man iemand met echte bekwaamheid op en begrip van meerdere verschillende gebieden, die elkaar allemaal aanvullen om hem tot een getalenteerder en productiever persoon te maken.

Een echte Renaissance man zal nooit beweren dat hij alles kan bereiken, maar hij zal alles bereiken waar hij zijn tijd en energie aan besteedt. Met andere woorden, hij doet zijn uiterste best.

Wat is een renaissance man?

elon-musk-weed-roken-gif

Zoals je waarschijnlijk al bedacht hebt, is de term Renaissance man bedacht als verwijzing naar enkele van de meest getalenteerde kunstenaars, uitvinders, wetenschappers en denkers die leefden tijdens (en de drijvende kracht waren achter) de Renaissance, een periode van bloeiende vooruitgang in de kunsten, wetenschap en filosofie waarvan algemeen wordt aangenomen dat die begon in de 14e eeuw en duurde tot de 16e. Tot de eerste werken uit de Renaissance behoren de geschriften van Dante Alighieri en de schilderijen van Giotto di Bondone; tegen het einde van het tijdperk had de wereld de schilderijen van Caravaggio en de toneelstukken van William Shakespeare.

Het meest emblematisch voor de Renaissance was echter Leonardo di ser Piero da Vinci, een man die op meerdere terreinen uitblonk. Hij werd geboren in 1452 (en leefde tot 1519) en was schilder, beeldhouwer, botanicus, wiskundige en nog veel meer. Hij vond prototypes van vliegmachines uit, hij bestudeerde de menselijke anatomie, en hij verwierf grote (en duidelijk blijvende) roem tijdens zijn eigen leven.

Wat onderscheidde da Vinci van de andere mannen? Eén stukje van de puzzel is dat hij een absoluut genie was. Maar het feit dat hij onvermoeibaar zijn interesses nastreefde is wat leidde tot zijn vele prestaties in het leven en zijn nalatenschap als Renaissance man.

Wie zouden we, ter referentie, een hedendaagse Renaissance man kunnen noemen? Elon Musk zou een perfect voorbeeld zijn. Hij heeft jaren van zijn leven gewijd aan een handvol revolutionaire projecten, waaronder de productie van enkele van ’s werelds beste elektrische auto’s en een ruimtevaartbedrijf, die perfect gebruik maken van de technologieën van onze tijd. Hij probeert niet alles te doen; hij slaagt in zijn bezigheden omdat hij ze verbeten nastreeft. Ook is hij echt slim en zo.

Je hoeft echter niet zo briljant te zijn als da Vinci of Musk om een Renaissance man te zijn; je hoeft alleen maar bereid te zijn om je uiterste best te doen voor een reeks ondernemingen die je kennis vergroten, je vaardigheden geven die je kunt gebruiken om je leven en dat van anderen te verbeteren, en die je als natuurlijk bijproduct een interessanter mens maken.

Hoe wordt je een Renaissance Man

Francesco Melzi - Portrait of Leonardo.png

Je kunt niet in een tijdmachine springen, teruggaan naar het 15e-eeuwse Florence en je bekwamen in fresco schilderkunst, oude Griekse filosofie en burgerlijke architectuur, toch? Nee.

Maar weet je wat je wel kunt doen? Een cursus volgen over kunstwerken uit de Renaissance. Of neem een cursus biologie. Of de geschiedenis van China.

Een Renaissance man stopt nooit met leren

Of je nu weer voltijds naar school gaat, je inschrijft voor een avondcursus, of een online of audiocursus volgt, leren is een cruciaal aspect van het bouwen aan het ideaal van de Renaissance man. Een onderwerp aansnijden door een artikel of zelfs een boek te lezen is niet voldoende – je moet diep genoeg studeren om de concepten en de kennis van het onderwerp volledig te begrijpen en in staat te zijn een ander de grondbeginselen ervan te leren voordat je hierin slaagt.

Als je eenmaal onderlegd bent in Renaissance kunst, biologie en/of Chinese geschiedenis, leer dan nog wat meer. Misschien je natuurkunde bijspijkeren? Of metafysica? Of 19e-eeuwse Amerikaanse literatuur?

Kortom, een Renaissance man is in alles geïnteresseerd en houdt nooit op met leren.

Een Renaissance man verwerft praktische vaardigheden

Je hoeft geen motor te kunnen herbouwen of een perfecte vliegvis knoop te leggen om een Renaissance man te zijn, maar je moet wel de praktische vaardigheden beheersen die in het dagelijks leven nodig zijn. Daartoe behoren het omgaan met basale huishoudelijke zaken zoals kleine reparaties aan het sanitair, het vermogen om een aantal gerechten te koken, en bekwaamheid met het beheer van je budget, agenda, enzovoort.

Naast de basis van volwassenheid moet je de kunst van het praten oefenen. Je zou de regels van spellen als schaken en poker moeten kennen en de grondbeginselen van de belangrijkste sporten moeten begrijpen. En je zou bekwaam moeten zijn met alle gangbare vormen van technologie, van mobiele apparaten tot telefoons en camera’s.

Een Renaissance man reist

reizen-bergen-hike

Je kunt geen echte waardering krijgen voor de rijkdom en diversiteit van deze planeet die we hier hebben, tenzij je jezelf op verschillende delen van de planeet zet buiten je gebruikelijke achtervolgingen. Je hoeft niet te vliegen naar Afrika, Azië en andere continenten die beginnen met de letter “A”, noch hoef je een grote rondreis door Europa in Victoriaanse stijl te maken om het niveau van een Renaissance man te bereiken, maar je moet wel uit je comfortzone stappen en nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe plaatsen zien.

Nederland is meer dan uitgestrekt en gevarieerd genoeg om dit alleen met de auto te doen, maar als het in je budget past, moet je echt overzee gaan – en wel zo vaak mogelijk.

Een Renaissance Man blijft geïnformeerd

Om een Renaissance man te zijn, moet je een man van kennis zijn. Daarvoor moet je op de hoogte blijven van gebeurtenissen, trends in kunst en cultuur, en ook wat weten over de laatste stand van de wetenschap. Met al je reizen, je studie van middeleeuwse literatuur en plantkunde, en je tijd die je besteedt aan schaken en cribbage, kun je niet verwachten dat je elke ochtend de krant leest, maar je kunt altijd manieren vinden om betrouwbare nieuwsmedia in je dag in te passen. Stream een podcast terwijl je rijdt of werkt, kijk overdag naar de krantenkoppen en lees de verhalen van duidelijk belang. En duik ’s avonds dieper in een paar kritieke kwesties van de dag.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *