Behang is lang niet zo moeilijk om te onderhouden als we allemaal denken en het is zelfs mogelijk om er heel lang plezier aan te beleven.

Als jij overweegt om behang te gaan gebruiken, vind je in dit artikel enkele tips om je een beetje gerust te stellen en om ervoor te zorgen dat de klus, van het begin tot het eind, op de juiste manier kan worden voltooid. Mocht je nog een beetje inspiratie nodig hebben, check dan https://www.photowall.nl/magazine.

1. Let op bij het kiezen van een print

woonkamer-groene-bladeren-behang

Je zult merken dat verschillende merken hun behang op verschillende manieren vervaardigen, dus als je een behang vindt wat naar je zin is, kun je (helaas) de achterkant niet kiezen.

Als je een speciale ruimte wilt gaan behangen of een bepaald budget hebt, moet je misschien bij het kiezen van het behang kieskeuriger zijn.

2. Bekijk het gewenste patroon

Als je eenmaal hebt besloten dat je de tijd en het budget hebt om te gaan behangen, moet je het ontwerp en het patroon gaan bekijken. Een grootschalig patroon zal veel duidelijker zichtbaar zijn als je brede stukken muur hebt, die je onbedekt wilt houden. Zo niet, dan is een klein patroon over het hele papier (of verf!) misschien een betere keuze.

3. Overweeg om de klus uit handen te geven

woonkamer-beige-behang

Ken de waarde van het inhuren van een ervaren persoon om het behang op maat te knippen en op de muur te gaan plakken. Het gebruik van zo’n professional zorgt ervoor dat de juiste stappen worden genomen om de muren voor te bereiden. Het zorgt er ook voor dat het papier op de juiste manier wordt aangebracht en lang kan blijven zitten – maar ook, mocht dat nodig zijn, dat het weer gemakkelijk te verwijderen is.

Het inhuren van een ervaren behanger is goed besteed geld. Als je toch besluit om het behang zelf op de muur te gaan plakken, zorg er dan wel voor dat je wat onderzoek doet en een goede lijmsoort koopt.

Ongeacht wie het behang ook op de muren plakt, zorg ervoor dat de instructies op de verpakking goed worden gelezen en dat het soort behang ook voor je muren geschikt is.

Meer onderzoek doen naar je muren (en misschien ook de geschiedenis van je huis) is de gemakkelijkste manier om problemen te voorkomen.

4. Bereken het totale oppervlak van de muren die moeten worden bedekt

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar hoe groter de kamer en hoe meer wandruimte, hoe duurder je project zal worden. Dit komt omdat je voldoende behang moet kopen en omdat de behanger langer bezig is om de klus te klaren. Wil je toch de kosten maken voor het behangen van de woonkamer of wil je dat geld liever uitgeven aan mooie lakens en in plaats daarvan de kleine hal laten behangen?

5. Voorbereiden en primen is het halve werk

groen-planten-behang

Ervoor zorgen dat je muren goed zijn voorbehandeld, zodat het behang goed kan hechten, is het halve werk.

Door de muren te behandelen voordat het behang wordt aangebracht, zorg je voor een goede hechting en de mogelijkheid om de naden perfect uit te kunnen lijnen. Je wilt niet dat het behang na verloop van tijd verschuift, afbladdert of aan de naden gaat trekken.

Poreuze muren moeten mogelijk eerst worden afgedicht, anders kan er te veel (of juist niet genoeg) hechting zijn, waardoor je muren een inconsistent of niet-uniform uiterlijk krijgen. Dit is een reden om te overwegen om toch een ervaren behanger in te huren.

6. Het gebruik van lijm van goede kwaliteit is echt een must

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is behang echt niet voor altijd.

In het verleden werd behanglijm vaak van tarwepasta gemaakt, die niet gemakkelijk oplost en het was dus ook erg moeilijk om het papier ooit weer van de muur te krijgen. Tegenwoordig is door het gebruik van lijmen op cellulosebasis, die door water worden geactiveerd, zowel het plak- als het stripproces veel gemakkelijker.

Door lijm op cellulosebasis te gebruiken, hoef je niet bang te zijn dat je het behang niet meer kunt verwijderen. Als je over een paar jaar toch besluit om je huis te verkopen of om het ontwerp te veranderen, loop je in elk geval geen risico om je muren te beschadigen als je het papier wilt gaan verwijderen.

7. Niet al het behang is hetzelfde

open-haard-donker-blauw-patroon-behang

Als het gaat om het kiezen van je behang, is het handig om te weten dat er verschillende soorten behangpapier zijn, waarvan sommige soorten gemakkelijker te verwijderen zijn dan andere.

Het meest gebruikte soort behang voor in woningen is vinyl, dat zeer duurzaam en gemakkelijk afwasbaar is waardoor het veel onderhoudsarmer is, dan je zou denken.

Binnen de categorie vinylbehang zijn er over het algemeen drie soorten achterkanten, die elk van invloed op de duurzaamheid zijn en hoe gemakkelijk het ook weer te verwijderen is. Deze soorten zijn zijn geweven, niet-geweven en paperback.

Geweven en niet-geweven achterkanten zijn beide zeer duurzaam en gemakkelijk afwasbaar. Ze zijn ook gemakkelijker te verwijderen dan paperback soorten, die gemakkelijker kunnen beschadigen en scheuren.

Als het echter om de kosten gaat, zijn de geweven en de niet-geweven soorten wel duurder, waardoor paperback voor bij een klein budget misschien wel de beste keuze is.

8. Denk ook aan de kindvriendelijkheid

Sommige papiersoorten zijn erg kindvriendelijk (denk aan donkere kleuren! vinylbehang!) anderen zien er gewoon net zo kwetsbaar uit zoals ze zijn (er is een heel assortiment van op kinderen gerichte patronen). Anderen soorten zoals bijvoorbeeld grasdoek, dat is gemaakt van natuurlijke vezels en niet kan worden gewassen of worden afgeveegd of delicaat vintage behang kunnen een aanval van een peuter, die gewapend met een krijtje of een stift is, echt niet overleven. Ter vergelijking: geverfde muren zouden altijd overschilderd kunnen worden als de vlekken er niet afgaan, maar opnieuw behangen zou een veel grotere klus zijn.

9. De indeling van de kamer

Als je kamer van binnen de vorm van een kegel heeft, zal het behangen best wel moeilijk gaan. Maar naast de vorm van de ruimte is ook belangrijk hoeveel deuren en ramen er zijn. Als er veel deuren of ramen in een kamer zijn of veel grote kunstwerken, die veel visuele muurruimte in beslag nemen, kun je je afvragen of behangen wel echt de moeite waard is. Er is gewoon niet genoeg ruimte over voor behang om voor de juiste impact te zorgen. Met andere woorden, als je maar een paar stukjes van het zichtbare ontwerp ziet, is het dan wel de moeite waard om behangpapier te gaan gebruiken? (Je zou natuurlijk alsnog ja kunnen zeggen!)

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *