Sinds je een relatie hebt of getrouwd bent, heb je als man aardig bij mogen leren. Als je partner je vraagt om pantysokjes voor haar te kopen, weet je dat het aantal denier belangrijk is. Je weet waar je op moet letten als je voor je geliefde een mooie lingerieset koopt, puur om haar te verrassen. Nu hebben jullie samen een wolk van een dochter, die zich als een typisch meisjes-meisje ontwikkelt. Als vader wil je je dochter verwennen met een doe-het-zelfproject waar jullie beiden plezier aan beleven en waarmee je haar belangrijke levenslessen kunt leren. Wat dacht je van het zelf maken van een poppenhuis?

Hoe groot mag je poppenhuis zijn?

Teatro Calderon, Madrid during day

Je hebt ongetwijfeld een aantal interessante hobby’s. Voor doe-het-zelfwerk draai jij je handen niet om. Begin met een goede planning en vraag je dochter voor welke poppen je een poppenhuis moet maken. Een poppenhuis voor poppetjes van Playmobil-formaat is immers veel kleiner dan een villa voor haar Barbies. Een goed poppenhuis moet op zijn minst een woonkamer, keuken en een of twee slaapkamers hebben. Een zolderetage is zo gemaakt, als je poppenhuis een schuin dak heeft. Maak je poppenhuis ook zeker niet te klein. Je zult ook aan meubilair moeten werken en dat moet zeker niet té priegelig worden.

Plannen en voorbereiden

De verschillen tussen jongens en meisjes zijn kleiner dan velen vroeger dachten, maar ze zijn er wel degelijk. Verplaats jezelf in de belevingswereld van je dochter en leer haar spelenderwijs het belang van een goede voorbereiding en planning. Dat is ook wat ze van je verwacht. Neem de tijd om een droompoppenhuis te ontwerpen en betrek haar zoveel mogelijk bij alle stappen. Als je hout op maat wilt zagen met een decoupeerzaag, laat je haar toekijken. Details zagen met een figuurzaag, dat mag je haar leren. Zo leert ze dat ze pas een mooi resultaat krijgt, als ze er zelf ijverig aan bijdraagt. Die houding komt haar later zeker van pas.

Meubilair voor je poppenhuis – ook zelf maken?

meisje-speelt-pop

Jij leert je dochter dat planmatig werken beter is dan snel werken. Waarom zou je de binnenmuren van het poppenhuis pas behangen of beschilderen als het poppenhuis al staat? Dit doe je juist als je de onderdelen nog in elkaar moet zetten. Voor de inrichting van je poppenhuis gebruik je op een creatieve manier verschillende materialen. Van ijsstokjes en tandenstokers kun je de mooiste meubeltjes maken. Schuimrubber of sponsjes lenen zich prima voor sofa’s en bedden, mits netjes bekleed. Een open haard met natuursteen? Wat dacht je van geverfde spliterwten? Voor het aanbrengen van de details gebruik je het beste een snel werkende secondelijm.

De grote voordelen van het zelf maken van een poppenhuis

Je dochtertje wil zo snel mogelijk met haar poppenhuis spelen, maar leert van jou hoe mooi het is om samen met haar vader hier veel tijd in te steken. Wat zijn daar de voordelen van?

  • Je kind leert het belang van planning en voorbereiding
  • Je dochter kan haar creativiteit de vrije loop laten
  • Samen iets maken is een proces dat zorgt voor emotionele binding
  • Later heeft ze iets moois om op terug te kijken, ook al speelt ze niet meer met poppen
  • Grote kans dat je doe-het-zelf poppenhuis wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Probeer je voor te stellen hoe trots en dankbaar je dochter is, als haar poppenhuis eenmaal af is. Daar doe je het toch voor?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *