Als het erom gaat je huis een frisse verfbeurt te geven, ben je misschien geneigd je roller tevoorschijn te halen en het zelf te doen. Maar zou je dat wel doen? Hoewel het oprollen van een laagje verf of twee eenvoudig lijkt, zijn er een paar serieuze overwegingen wanneer je zelf wilt verven. Het hangt echt af van het vaardigheidsniveau van de persoon, het gereedschap dat hij heeft, de gedetailleerdheid van het project, en de hoeveelheid voorbereiding die gedaan moet worden. Dus, hoe bepaal je nu precies wanneer je een doe-het-zelf schilderklusje moet doen en wanneer je beter een vakman kunt inhuren?

Huur een schilder in als…

Je hoge plafonds hebt

verven-koppel

Veiligheid is iets waar mensen vaak niet aan denken. Als je met een trapladder niet comfortabel kunt bereiken wat je aan het schilderen bent, is het niet de moeite waard. Loop niet het risico dat je je inspant – of erger nog, valt – omwille van een laagje verf. Bovendien is de kans groot dat je slordige fouten maakt als je met moeite bij je doek kunt komen. Je kan er ook beter een vakman bij halen als je plafond waterschade heeft. Als je een groot lek in je plafond had en de textuur laat los, kan je beter een gipsplaten bedrijf inschakelen.

Je gebruikt een speciale afwerking

Tenzij je zelf ervaring hebt met speciale verven, laat je het lakken en hoogglanzen over aan de vakmensen. Lakken worden meestal alleen met een spuitbus aangebracht. Die weg wil je niet eens bewandelen. Een hoogglanzend product zal snel onvolkomenheden accentueren. Zelfs vakmensen moeten voorzichtig zijn met het aanbrengen van dit soort verf, vanwege de kans op vlekken. In plaats daarvan stelt hij voor vlakke of matte afwerkingsverven te kiezen. Die zijn meer vergevingsgezind en geven die oneffenheden en putjes niet zo duidelijk aan. Daarnaast is de kwaliteit van de verf uiteraard ook belangrijk en raden wij daarom Wijzonol verf aan.

Je muren zijn in slechte staat

Deze is vrij eenvoudig: Als het niet met een beetje plamuur te repareren is, neem dan een vakman in de arm. Een paar kleine deukjes en sneetjes is niet erg. Maar als je begint te praten over grote gaten in gipsplaten, is dat iets wat je zou kunnen overwegen uit te huren.

Je moet oude verf strippen

verven-felle-kleuren

Als je huis meer dan 40 jaar geleden gebouwd werd, is er een kans dat je muren bedekt zijn met verf op loodbasis. Bij inademing kan dat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals loodvergiftiging, wat je des te meer reden geeft om er de profs bij te halen. Elke vorm van schuren of schrapen of schaven kan lood veroorzaken. Waarom dan toch oude verf strippen? Verf is maar zo goed als wat er onder zit,  dus het verwijderen van eeuwenoude verflagen is een must. Zonder geschikt voorwerk nieuwe verf gewoon bovenop de oude laag zou gaan zitten – schuren en gronden bieden iets waar de verf aan kan hechten. Je moet het echt strippen en het goed doen-het zal een langere tijd meegaan. Vooral als je bijvoorbeeld Wijzonol Aqua zijdeglans verf gebruikt.

Wanneer je prima zelf kan verven

Als je muren in goede staat zijn en je alleen een eenvoudige kleurverandering wilt, ga dan je gang en doe zelf. Kleine plekjes bijwerken of de kamer van een kind opnieuw verven, bijvoorbeeld, hoeft niet per se door een vakman gedaan te worden. Iets als een slaapkamer verven is zo simpel als je meubels uit de kast halen en een trapladder tevoorschijn halen. Het kost niet veel tijd of energie. Maar dat je geen pro gebruikt, betekent niet dat je op gereedschap moet beknibbelen. Je hebt €80 uitgegeven aan een liter verf, maar je gaat het aanbrengen met een roller van een euro? Als je naar een kwaliteitsniveau gaat, investeer dan in kwaliteitsgereedschap. Als je de juiste uitrusting gebruikt, kan je resultaat net zo goed zijn als het werk van een vakman.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *