57% van de Nederlandse bevolking heeft last van zweetvoeten. Het slecht ruikende voeten zweet is vaak erg onaangenaam en gênant voor de betrokkenen. In de warme zomermaanden zweten onze voeten nog sneller in de schoenen dan normaal, waardoor stinkende voeten niet ongewoon zijn. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat slechte hygiëne de oorzaak is van onaangename geuren aan de voeten, maar voetengeur kan veel verschillende oorzaken hebben. Waarom de voeten zweten en wat je tegen onaangename zweetvoeten kunt doen, lees je in dit artikel.

Waarom worden de voeten zweterig?

Zweten is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam, omdat zweet bij het verdampen van de huid warmte afvoert en afkoelt. Onze voeten hebben ongeveer 350 – 370 zweetklieren en zijn daarmee een van de lichaamsregio’s met de meeste zweetklieren. Deze worden actief door hoge buitentemperaturen of stress en er ontstaan zweetvoeten. Zweet is inderdaad geurloos, en de onaangename geur ontstaat pas als bacteriën op de huid het zweet afbreken. Boterzuur, het bijproduct, heeft een zeer sterke en onaangename geur. Bovendien wordt zweet opgesloten in schoenen en biedt zo ideale omstandigheden voor slecht ruikende zweetvoeten.

Regelmatig voeten wassen

voet-zeewater

Zweetvoeten moeten dagelijks worden schoongemaakt. Het beste is om je ’s morgens en ’s avonds te wassen met warm water en zeep en daarna af te spoelen met koud water. Het is vooral belangrijk om het gebied tussen de tenen te wassen en daarna goed af te drogen. Als de voeten daardoor droog of broos worden, kunnen ze behandeld worden met een voedende voetcrème. Mocht dit toch niet genoeg zijn, dan kan je Pedifris tegen zweetvoeten gebruiken. Pedifris bevat namelijk Aluminiumzout wat zorgt dat zweetkanalen vernauwen en minder zweet afscheiden waardoor je voeten droog blijven.

De juiste sokken en schoenen kiezen

De keuze van sokken en schoenen is vooral belangrijk als je zweetvoeten hebt. Sokken kunnen het beste gemaakt zijn van een absorberend materiaal, dus draag liever dunne katoenen sokken dan sokken van synthetische vezels. Schoenen moeten goed passen en gemaakt zijn van een ademend materiaal zoals canvas of leer. Het is raadzaam je schoenen regelmatig te ventileren, ze goed te laten drogen en ze vaker te verwisselen.

Voetbad tegen zweetvoeten

person's feet with flowers

Een voetenbad zorgt voor de nodige verfrissing van je voeten, vooral op warme zomerdagen. Bepaalde toevoegingen, zoals baking soda of lavendelolie, kunnen effectief zijn tegen zweetvoeten. Baking soda is een populair huismiddeltje, dat de pH-waarde van de huid iets verhoogt om de ophoping van bacteriën op de voeten te stoppen. Bacteriën geven de voorkeur aan een zure omgeving en kunnen zich daarom niet vermenigvuldigen in een licht alkalische omgeving. Voeg voor een voetenbad met zuiveringszout 2 eetlepels zuiveringszout toe aan 2 liter warm water en laat je voeten er ongeveer een half uur in weken. Droog ten slotte je voeten weer goed af. Een paar druppels lavendelolie kun je toevoegen voor een geurig voetenbad. De olie heeft een antibacteriële werking en verzorgt ook de huid of voetschimmel.

Draag elke dag schone sokken

Een heel eenvoudige maar doeltreffende tip is om elke dag schone sokken aan te trekken. Zoals hierboven uitgelegd wordt de onaangename geur van zweet veroorzaakt door bacteriën die zweet afbreken. Als sokken meerdere dagen gedragen worden, wordt dat de perfecte omgeving voor bacteriegroei. Daarom moet je je sokken elke dag verschonen, ook als ze (nog) fris ruiken.

Deodorant voor voeten en schoenen

Als de schoenen na het drogen nog steeds een zweetgeur hebben, kan een schoenen deodorant helpen. Een deodorant kan ook extra ondersteuning bieden bij hardnekkige zweetvoeten. Een voet- en schoendeodorant bevat hoogwaardige essentiële oliën zoals tea tree, tijm, eucalyptus en pepermunt. Deze hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking, zodat voetengeur op een natuurlijke manier kan worden behandeld. Voor vrijetijds-, sport- en werkschoenen is de spray ook ideaal voor onderweg. 100% zonder aluminium.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *