Biefstuk kan nogal intimiderend zijn om te bereiden. Als je het te weinig bakt, kun je mogelijk een geval van voedselvergiftiging veroorzaken. Als je het te veel bakt, eindig je met een droge en taaie bende. Te rauwe of gare biefstuk verpest automatisch je maaltijd. Met dit artikel kom je erachter of je biefstuk nou te gaar of te rauw is.

Te gare biefstuk

Als je biefstuk lang op de grill laat liggen en lage temperatuur gebruikt om dunnere stukken te garen, kan het te gaar worden. Dit geldt uiteraard ook voor BBQ vlees. Voor veel biefstuk liefhebbers verpest te gare biefstuk alle kwaliteiten die biefstuk zo lekker laten smaken. Enkele van de problemen die je met overgare biefstuk kunt krijgen zijn een taaie textuur en droogheid, in plaats van wat sappige en malse biefstuk zou moeten zijn. Je kunt zulke biefstuk het beste gebruiken in gerechten waarbij de mate van gaarheid niet zo essentieel is.

Wat te doen met overgare biefstuk

Vlees bestaat uit drie hoofdbestanddelen: vet, eiwit, en vocht. Het vocht zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig smaakt, terwijl het vet bijdraagt tot de smaak. Als biefstuk lang gekookt wordt, vervliegen al het vocht en vet. Zonder deze bestanddelen blijf je achter met taai en smaakloos eiwit, dat nogal onsmakelijk is.

Nu al het vocht en vet op is, kun je alleen nog andere vloeistoffen en vetten aan je biefstuk toevoegen. Dit helpt om degenen die van de biefstuk zullen genieten af te leiden. Om je biefstuk een sappige oppepper te geven, kun je overwegen hem in warme bouillon te dompelen. Je zou de ongekookte biefstuk ook kunnen bedekken met wat van de saus die je van plan was te serveren.

EΓ©n ding dat je nooit moet doen als je overgare biefstuk probeert te verhelpen is hem aan soep toevoegen. Dit klinkt misschien als een goede oplossing, maar het werkt helaas niet.

gesneden-biefstuk-asperges

Te rauwe biefstuk

Te rauwe biefstuk is meestal bijna rauw. Het is zo weinig mogelijk gekookt en moet warm door het midden zijn, rondom bruin aan de zijkanten, licht verkoold aan de buitenkant en helderrood in het midden. Deze biefstuk moet zacht aanvoelen, net als rauw vlees, maar aan de buitenkant gebruind zijn.

Wat te doen met te rauwe biefstuk

Hoewel te rauwe biefstuk gevaarlijker is dan de overgekookte, is hij vrij gemakkelijk te verhelpen. In feite hoef je het alleen maar meer te bakken. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt, want je moet het doen op een manier die je biefstuk niet uitdroogt. Je moet je te rauwe biefstuk niet zomaar in de grill, pan of oven leggen, maar overwegen om het in kleinere stukken te snijden om de kooktijd te bekorten. In feite is het zo dat hoe rauwer het is, hoe dunner je het moet snijden. Als de biefstuk niet meteen opgediend wordt, kan hij bovendien opnieuw gebruikt worden in andere gerechten die opnieuw gekookt moeten worden, zoals curry’s, en soepen.

Hoe kun je zien of je biefstuk goed gaar is

cooked meat on tray

Bij het bereiden van biefstuk moet je weten wanneer hij goed gaar is om gevallen van overbakken of te weinig garen te voorkomen. Een vleesthermometer is hiervoor heel belangrijk, want daarmee kun je het gemakkelijkst bepalen of je biefstuk goed gaar is. Als je goed doorbakken biefstuk wilt, moet de temperatuur ongeveer 75Β°C zijn. Alles onder deze temperatuur leidt tot een rauwe biefstuk, terwijl een temperatuur boven die markering betekent dat je biefstuk overgaar is.

Als je geen vleesthermometer hebt kan je met je vinger of een tang op het buitenste midden van je biefstuk drukken om de mate van gaarheid te beoordelen. Is je biefstuk erg zacht, dan betekent dit dat je biefstuk te weinig gaar is. Is hij stevig, dan heb je een goed doorbakken biefstuk.

Hoe je je biefstuk bereidt kan je totale maaltijd ervaring maken of breken. Als je hem goed klaarmaakt, zal iedereen genieten, en krijg je lof van je gasten. Als het echter niet gaat zoals gepland, en je biefstuk ofwel te gaar of te weinig gaar kookt, kan dat je lunch of diner verpesten. Dit is iets dat een slechte indruk op je gasten kan achterlaten. Het hoeft echter niet altijd slecht met je af te lopen, want je kunt onze tips gebruiken om je te rauwe of gare biefstuk te verhelpen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je biefstuk van hoge kwaliteit koopt, zoals bijvoorbeeld bij Bollensteak.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *