Of het nu een weekendochtend is en je een partij pannenkoeken maakt, of een restaurant runt met verschillende soepen, een manier vinden om het eten warm te houden is vaak een noodzaak. Gelukkig zijn er in je eigen keuken verschillende methoden beschikbaar om die wentelteefjes, gefrituurde gerechten en zelfs aardappelpuree niet koud te laten worden.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden is dat eten dat buiten staat en niet voldoende warm of koel wordt gehouden gevaarlijk kan zijn om te consumeren. Houd een thermometer bij de hand om de temperatuur van het eten te controleren.

Je oven

gegrilde-kip-oven

Sommige ovens hebben een “warme” stand, die meestal 75 tot 95 graden is, of een warmhoudlade, die bedoeld is om eten op een gelijkmatige, warme temperatuur te houden. Als je oven geen van beide heeft, dan kan je ook nog denken aan een professionele au bain-marie. Breng het gekookte eten over op een bakplaat, een ovenveilige steelpan, of een ovenschaal en dek het af met aluminiumfolie voordat je het in de oven zet.

Als je probeert pannenkoeken, wafels, ei of andere gebakken eten warm te houden, leg ze dan in een enkele laag op een koelrek boven een bakplaat om te voorkomen dat ze klef of zacht worden. Je kunt ze ook losjes afdekken met folie om te voorkomen dat de buitenkant verder bruin wordt.

Voor eten dat langer dan 15 of 20 minuten warm moet worden gehouden, controleer met een instant-thermometer of het minstens 60 graden is; als dat niet zo is, verhoog dan de oventemperatuur een beetje. Bedenk dat als je probeert het eten langer dan een uur of twee warm te houden, de textuur van het eten sponzig kan worden of het smaakprofiel kan veranderen. Overweeg in plaats daarvan dichter bij het opdienen opnieuw op te warmen.

Aluminiumfolie

cooked food in foil pack

Als je eten op korte termijn warm moet houden, kun je het inpakken of bedekken met aluminiumfolie. Houd er wel rekening mee dat de folie de warmte slechts ongeveer 30 minuten vasthoudt.

Als je een braadstuk, biefstuk of een hele kip warm wilt houden, is het vlees op twee manieren gebaat bij aluminiumfolie terwijl het rust: Het houdt het op een warme temperatuur terwijl de sappen zich kunnen verspreiden. Zorg ervoor dat je het losjes afdekt met folie; als je het strak afdekt, zal het hete vlees zweten en het waardevolle vocht verliezen dat je probeert vast te houden. Een gebraad is het lekkerst als het 10 tot 20 minuten rust voordat je het aansnijdt, maar de rusttijd hangt af van de grootte. Een kip kan 20 tot 45 minuten rusten, afhankelijk van de grootte (hoe groter de kip, hoe langer de rusttijd). Biefstukken moeten 5 minuten staan, afgedekt met folie, voordat ze worden opgediend.

Koeler of geïsoleerde tas

We denken misschien aan het gebruik van onze koelbox of geïsoleerde boodschappentas bij het vervoer van eten dat koud moet worden gehouden, maar beide zijn ook geweldig in het warm houden van eten. Als het eten niet in een afgedekte schaal zit, doe het dan over in een afgedekte bak of wikkel het in aluminiumfolie en bewaar het in de koelbox of tas. Controleer af en toe de temperatuur van het eten om er zeker van te zijn dat het niet onder de 60 graden zakt.

Slow Cooker

white rice cooker on brown wooden table

Voor warme groenten, sauzen, stoofschotels en soepen kan een slow cooker gebruikt worden op de lage stand om het eten warm te houden. Net als bij een oven kun je, als je van plan bent eten langer dan een uur te bewaren, een verandering in textuur of smaak opmerken. Hoewel het apparaat is ingesteld op warm, kan het eten in lichte mate doorgaan met langzaam garen.

Rijstkoker en andere stoomkokers

Als je een rijstkoker gebruikt om rijst te maken, dan zal de rijst waarschijnlijk een uur of langer warm en vochtig blijven terwijl hij op de stand “warm” staat. Als je een stoomkook methode gebruikt, kun je een gerecht meestal warm houden als je het verwarmingselement uit de stoompan haalt (van het fornuis haalt of de elektrische stoomkoker uitzet) en het kookvat opzij zet. Misschien wil je het deksel even openen om de stoom te laten ontsnappen, zodat het eten niet verder kookt. Plaats het deksel terug en zet het kookvat opzij tot je klaar bent om te serveren.

Warme borden voor het opdienen

stainless steel plates

Als er niet veel tijd zit tussen wanneer het eten klaar is en wanneer je het gaat serveren, maar wel genoeg tijd om het eten enigszins af te laten koelen, is het verwarmen van de borden waarop het eten geserveerd gaat worden een oplossing. Zorg ervoor dat je borden ovenbestendig zijn – keramische borden houden de warmte goed vast.

Om borden op te warmen voor het serveren, zet je ze 15 minuten in een oven op de laagste oventemperatuur, zoals 65 graden. Je kunt ook een warmhoud lade of broodrooster oven gebruiken, als die groot genoeg is. Je kunt de borden ook één tot twee minuten in de magnetron opwarmen. Als je veel met mensen omgaat, kun je misschien investeren in een elektrische bordenwarmer.

Als je borden in de oven opwarmt, zorg er dan voor dat je altijd een ovenwant gebruikt, informeer anderen dat het bord heet is, en geef het bord geen schok door het op een koude plaats zoals een koelkast te zetten. De thermische schok van heet naar koud kan het bord doen breken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *