Als je iets wilt vieren, is een feest bij jou thuis de perfecte optie. Je kunt er vrienden en familie ontvangen, voor heerlijk eten zorgen, en je favoriete muziek draaien. Maar dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je buren in de buurt hebt, zoals in een appartementencomplex.

Een eigen huis voorkomt ook geen klachten van buren. In de meeste steden is een lawaaiverordening van kracht die harde geluiden in bepaalde zones na een bepaald uur illegaal maakt. Als je feestje te luidruchtig is, kun je te maken krijgen met contractuele geschillen met je huisbaas, boze buren, of zelfs de politie.

Als attente buur wil je je buurt niet overstuur maken met een uit de hand gelopen feest. Dat betekent niet dat je het feest moet afblazen. Het betekent alleen dat je eerst bepaalde afwegingen moet maken.

Silent disco

Wil je echt los kunnen gaan op je feestje met harde muziek? Dan is silent disco huren de ideale oplossing. Iedereen krijgt namelijk een eigen koptelefoon waarop de muziek draadloos te luisteren is en er geen harde muziek in de hele kamer aan hoeft te staan, waardoor je buren geen last hebben van overlast!

Laat je buren het van tevoren weten

Verrassingsfeestjes zijn leuk als er iemand jarig is, maar laat je buren niet in het ongewisse over wat er aan de hand is. Als je meer dan een paar mensen uitnodigt, en je denkt dat het luidruchtig kan worden, geef je buren dan een seintje.

Dat hoeft geen formele opdracht te zijn. Stuur een sms naar je buren of laat een briefje op hun deur achter. Geef je naam en contactgegevens, zodat buren die zich zorgen maken contact met je kunnen opnemen, vooral als het feest rumoerig wordt.

Wijs parkeren aan

Buren zullen klagen als je de parkeersituatie niet aanpakt. Als een feestgast je oprit blokkeert, zou jij je ook ergeren. Wijs de beste parkeerplaatsen in de buurt van je huis of gebouw aan.

Moedig de aanwezigen aan om te carpoolen als er weinig plaats is. Stel ook openbare parkeerplaatsen in de buurt voor. Als de kans bestaat dat gasten die op je parkeerplaats parkeren worden weggestuurd of weggesleept, waarschuw hen dan van tevoren.

Je buren kunnen het goed vinden dat gasten voor hun huis parkeren (zolang het hun oprit of brievenbus niet blokkeert), maar je moet eerst met hen overleggen. Veel buren zullen je graag helpen, vooral als je de gunst teruggeeft als ze een feestje willen geven.

Zet de muziek zachter

speaker-geluid-bass

Voor de meeste feestjes zal het muziekniveau de meeste klachten opleveren, vooral als de bas op hoog staat. Muziek is een belangrijk onderdeel van het feest; het hoeft niet zo zacht te zijn dat je het niet kunt horen, maar het moet ook niet op vol volume staan.

Let evenzo op de plaatsing van je luidsprekers. Probeer ze in een ruimte te zetten die wat van het geluid absorbeert, en houd ze uit de buurt van ramen en deuren. Zo beperk je de geluidsuitbreiding zowel buiten als door je hele gebouw als je in een complex woont.

Maak een gastenlijst

Als je veel mensen uitnodigt, overweeg dan een gastenlijst te maken om je aantallen onder controle te houden. Vraag een vriend om bij de deur te gaan staan, en laat alleen degenen binnen die uitgenodigd werden.

Dit klinkt misschien een beetje arrogant, maar het is een goede gewoonte voor grote feesten in het algemeen, niet alleen voor black tie evenementen. Als je vrienden vertelt dat je een feest geeft, nodigen ze misschien hun collega’s en familie uit, waardoor het feest snel uit de hand loopt. Door je gastenlijst in de hand te houden, kun je lawaai tot een minimum beperken en je gasten beter in de gaten houden.

Vraag storende gasten te vertrekken

Soms heb je geen andere keuze dan mensen eruit te trappen als ze te luidruchtig zijn. Je kunt niet alles controleren wat er op je feest gebeurt, maar je kunt wel voorkomen dat het uit de hand loopt door ze te vragen te vertrekken voor de buren boos worden.

De kans op storende gasten neemt toe als je een open bar hebt. Als je weet dat sommige van je gasten bekend staan als wild als ze een paar drankjes op hebben, overweeg dan de bar te beperken of ze gewoon niet uit te nodigen.

Houd feestjes onregelmatig

Je buren zullen minder snel klagen als je feestjes weinig en ver van elkaar zijn. EΓ©n avond per jaar waarop je luide muziek hebt en gasten over de vloer hebt is vrij gemakkelijk te tolereren. Als je echter elke week of maand feestjes geeft, kunnen je buren snel hun geduld verliezen.

disco-ballen

Overweeg het feest te verplaatsen

Als je buren het type zijn dat bij het minste lawaai klaagt, of als je op je feest lekker los wilt gaan en je niet druk wilt maken over je omgeving, overweeg dan andere locaties. Het huis van een vriend, bijvoorbeeld, kan ver genoeg van de buren zijn dat je kunt feesten zonder iemand te storen.

Er is ook de mogelijkheid om een zaal te huren. Je zou je feest kunnen houden in een gebouw aan een drukke stadsstraat of in een schuur midden op het platteland. Het is niet waarschijnlijk dat je hier iemand stoort, en je kunt zo onhandelbaar zijn als je wilt.

Deze stappen kun je op elke feestgelegenheid toepassen. Geniet van je feest, in de wetenschap dat je buren er geen last van hebben en dat je na afloop je leven in alle rust kunt voortzetten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *