SEA staat voor Search Engine Advertising (zoekmachine optimalisatie). Samen met Search Engine Optimization (SEO) maakt SEA deel uit van Search Engine Marketing (SEM). Met SEO zorg je ervoor dat de inhoud op je website voldoet aan de behoeften van zoekmachines. Zo kom je zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten. Maar naast de organische zoekresultaten zijn er ook de betaalde zoekresultaten, beter bekend als advertenties. Deze staan meestal boven de organische zoekresultaten en zijn te herkennen aan de toevoeging ‘advertentie’. Dit kan je zelf realiseren of door een SEA bureau laten uitbesteden.

Zoekwoorden kiezen en bieden

google-zoeken-analytics

Je kiest ook de zoekwoorden waarop de advertentie moet verschijnen. Zorg ervoor dat de advertentie ook echt relevant is voor de zoekresultaten. Misleiden door een hondenvoer advertentie te tonen als iemand zoekt naar een “hondenbed” zal resulteren in een lagere Click-Through-Rate (CTR) en uiteindelijk een lagere plaats in de advertentie resultaten. Dan kies je het maximale CPC bod. Dat staat voor Cost Per Click (kosten per klik). Zodra iemand op de advertentie klikt, betaal je een maximum van dit bod. Hoe hoog dit bod moet zijn, hangt natuurlijk sterk af van je concurrentie.

Wanneer SEA in plaats van SEO?

seo

Hoewel SEO in principe gratis is, betaal je met SEA per bod. Vaak is een combinatie van SEO en SEA de beste strategie. Als je website al bovenaan staat in de organische zoekresultaten voor bepaalde termen, is een advertentie niet altijd zinvol. Maar SEA heeft ook voordelen, waardoor het in bepaalde gevallen voordelig is om het te gebruiken. Bijvoorbeeld, met SEA heb je onmiddellijk resultaat, terwijl je daar met SEO een paar maanden op moet wachten. In die periode is het verstandig om SEA te gebruiken. Ook als je concurrenten voor zoekmachine advertenties gaan, is het verstandig om mee te doen. SEA staat immers altijd boven SEO. Bovendien is SEA nuttig voor tijdelijke campagnes en aanbiedingen. Je hebt immers niet de tijd om op SEO resultaten te wachten. Vaak is een combinatie van SEO en SEA de beste strategie.

Advertentie maken

meeting-laptop

Met SEO zorg je ervoor dat je website organisch in de zoekresultaten verschijnt. Met SEA betaal je voor advertentieruimte in de zoekresultaten van een zoekmachine. Als je aan de slag wilt, is het belangrijk om eerst te bedenken via welke zoekmachine je gevonden wilt worden. In het algemeen is, als de meest gebruikte zoekmachine, Google een goede keuze. In dat geval gebruik je Google Ads. Via Google Ads maak je een advertentie die uit een paar regels bestaat. Google Ads specificeert precies hoe lang die regels mogen zijn. Daardoor ziet de advertentie er min of meer hetzelfde uit als de snippets uit de organische zoekresultaten.

SEA gebruiken voor SEO

dame-werkt-laptop-google-remote

SEA heeft nog een groot voordeel boven SEO: je hebt veel meer controle. Je weet precies welke zoekwoorden naar je advertentie zullen leiden, want dat heb je zelf ingesteld. Bovendien weet je ook precies hoeveel mensen de advertentie zien en wat de CTR per trefwoord is. Je kunt deze informatie gebruiken voor je SEO. Als blijkt dat er een grotere CTR is voor ‘hondenvoer’ dan voor ‘hondenvoer’, dan is het ook voor de SEO van je website nuttig om dit trefwoord te gaan gebruiken. Zo kun je de informatie die de relatief snelle SEA je geeft gebruiken voor de langzamere SEO.

Extra tips voor een goede SEA

Zorg ervoor dat de zoektermen waarin je advertentie voorkomt ook verschillende keren in de tekst van de advertentie voorkomen. Dat verhoogt de relevantie ervan. Niet alleen de zoekmachine vindt dit prettig, maar ook de gebruiker. Wie op zoek is naar hondenvoer zal immers sneller op een advertentie klikken als die daar duidelijk over gaat. Denk ook na over je call-to-action (CTA). Hoe overtuig je mensen om daadwerkelijk op je advertentie te klikken? ‘Lees hier meer’, ‘koop nu met korting’, ‘bereken meteen je premie’: allemaal voorbeelden van CTA’s die ervoor zorgen dat zoekers niet naar de concurrentie gaan. Kom je er zelf niet uit of heb je hier geen tijd voor? Dan kan je er nog je online marketing uitbesteden.

Een laatste tip: onderzoek en testen is ook nodig voor SEA. Denk bijvoorbeeld aan zoekwoorden onderzoek om uit te zoeken welke zoekwoorden de minste concurrentie hebben en het hoogste zoekvolume. Maar je kunt ook denken aan A/B testen om uit te zoeken welke variant van een advertentie de hoogste CTR heeft.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *