Wanneer je op zoek bent naar een bedrijfspand, let je waarschijnlijk vooral op de prijs. Schrik je van het prijskaartje dat aan bedrijfspanden hangt? Dan besluit je mogelijk om de aankoop nog enige tijd voor je uit te schuiven. Zonde, want je kunt een bedrijfspand financieren met een zakelijke hypotheek. Als je nog niet eerder zo’n lening hebt aangevraagd, kunnen wij ons voorstellen dat je nog met de nodige vragen zit over deze financieringsvorm. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk uit hoe een bedrijfshypotheek werkt.

Hoeveel kan je lenen?

accountant-financien

Als ondernemer wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel je kunt lenen als je een bedrijfshypotheek afsluit. Veel geldverstrekkers hanteren een maximaal bedrag van 1 miljoen euro. Heb je een pand op het oog dat minder kost? Dan reken jij je mogelijk al rijk. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat je ook het maximale bedrag kunt lenen. Een geldverstrekker kijkt namelijk altijd eerst naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Op basis hiervan bepalen zij of je een bedrijfshypotheek kunt krijgen en hoeveel je kunt lenen. Vandaar dat het op voorhand nooit te zeggen is hoeveel je kunt lenen als je een bedrijfshypotheek afsluit.

Aflossen van een bedrijfshypotheek

Voor wat betreft het aflossen heeft een bedrijfshypotheek veel overeenkomsten met een zakelijke of persoonlijke lening. Je betaalt namelijk iedere maand een deel van het geleende geld terug. Los je iedere maand keurig het afgesproken bedrag af? Dan heb je de bedrijfshypotheek aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Je hoeft een zakelijke hypotheek overigens niet volledig afgelost te hebben aan het einde van de looptijd. Als je de lening slechts gedeeltelijk hebt afgelost, herfinancier je het openstaande bedrag met een nieuwe lening. Wanneer je dit liever niet wilt, kun je er ook voor kiezen om het openstaande bedrag in één keer af te lossen.

Hoe zit het met de rente

modern-groen-huis

Het bedrag dat je iedere maand terugbetaalt nadat je een bedrijfshypotheek hebt afgesloten, bestaat niet alleen maar uit aflossing. Een geldverstrekker brengt namelijk ook rente in rekening. Door deze rente is het voor zo’n partij namelijk interessant om jou geld te lenen. Bovendien dekken zij op deze manier het risico in dat een bedrijfshypotheek niet terugbetaald kan worden. Dit staat ook wel bekend als risicokosten. De hoogte van dit deel van de rente is afhankelijk van het risicoprofiel van jouw bedrijf. Als je volgens een geldverstrekker een gemiddeld risicoprofiel hebt, betaal je meer rente dan bij een heel goed risicoprofiel.

Wie een bedrijfshypotheek afsluit, hoeft overigens niet bang te zijn dat hij iedere maand een andere rente betaalt. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Hierdoor kun je van tevoren precies berekenen hoe hoog jouw maandlasten uitvallen. Als je de maandlasten wilt drukken, kun je extra aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je ieder jaar een bepaald percentage van een bedrijfshypotheek kosteloos extra aflossen. Wanneer je dit met enige regelmaat doet, dalen jouw maandlasten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *