Onze huizen zijn de plek waar we uitrusten, ons opladen en ons complete zelf zijn. En de afgelopen jaren hebben we er veel van gevraagd. Onze huizen zijn veranderd in klaslokalen, kantoren en huisgymnastiek. Onze huizen moeten onze heiligdommen zijn, maar zo vaak voelen ze meer chaotisch dan rustig aan. Onze fysieke omgeving heeft een direct verband met hoe we ons voelen en levert een belangrijke bijdrage aan ons emotioneel welzijn.

Of je nu hoopt het visuele lawaai in je huis tot rust te brengen, of een ruimte te creëren die je helpt te vertragen, je bent op de juiste plaats. Hieronder vind je tips en inzichten over hoe je een rustig huis kunt creëren, gevuld met ontspannende kamers die je welzijn ondersteunen. Door onze eigen praktische renovatie-ervaring en adviezen uit interieur boeken en interviews met stylisten en interieur goeroes hebben we een aantal nuttige technieken verzameld om thuis rust te creëren.

Voordat we erin duiken, is het goed om één heel belangrijk punt te onthouden: wat voor jou rustgevend is, is dat misschien niet voor anderen. En een rustig interieur dat je op Instagram of Pinterest ziet, ziet er misschien uit als een oase van rust, maar het werkt misschien niet met de stijl van je huis of de natuurlijke verlichting en oriëntatie ervan. Het creëren van een ontspannende ruimte is dus heel persoonlijk voor jou, je levensstijl en je huis, en het is zeker niet zo eenvoudig als alles in een neutrale tint schilderen. In feite is dat voor sommigen juist het tegenovergestelde van hun idee van rust.

Een rustig kleurenpalet kiezen

rustgevende-kleuren-materialen-interieur

Bron: https://www.instagram.com/p/CTzwRPtj72H/

Voor velen hebben neutrale tinten, vooral die uit de natuur, inderdaad een kalmerend effect, omdat ze het oog niet afleiden zoals maximalistische schema’s en kleuren dat doen. Maar voor sommigen is een volledig neutraal kleurenpalet veilig en voorkomt het dat ze hun persoonlijkheid in hun huis weerspiegelen. Er zijn veel manieren om een rustig kleurenschema te maken, zonder plichtmatig vast te houden aan beige, grijs en greige:

 • Gebruik kleurenpsychologie om je kleurseizoen te bepalen – dit zijn groepen harmonieuze kleuren die je het meest aanspreken.
 • Houd je aan beproefde complementaire contrasterende kleuren (tegenpolen op het kleurenwiel).
 • Gebruik de 60 / 30 / 10 regel waarbij het grootste deel van het schema (60%) één kleur is, ongeveer 30% van het schema (misschien patronen en prints) een andere kleur en slechts 10% een contrasterende of accentkleur.
 • Probeer een monochroom kleurenschema – dit betekent dat je decoreert met schakeringen van één kleur.
 • De muren en het plafond in dezelfde kleur schilderen kan visuele onderbrekingen verminderen en een gevoel van rust bevorderen.

Een opmerking over de keuze van witte verf

De kans is groot dat je een of andere witte tint in je schema verwerkt of als hoofdkleur voor de muren gebruikt. Wit met een groene ondertoon is veel koeler dan bijvoorbeeld wit met een rode ondertoon. En deze ondertonen zullen meer uitgesproken zijn, afhankelijk van het aspect van de kamer. In een kamer op het zuiden, met veel licht en zon, zal een wit met een rode ondertoon romiger ogen. In een kamer op het noorden zal een koel wit nog koeler worden door het donkere, blauwere licht dat de kamer vult. Het licht in een kamer verandert gedurende de dag, waardoor ook het uiterlijk van het wit verandert, en ook de voorwerpen in de kamer veranderen hoe het wit eruit ziet. Kortom, het is belangrijk testers te gebruiken om te zien hoe het licht in een kamer gedurende de dag verandert en de tint te vergelijken met de andere kleuren en stoffen die je van plan bent te gebruiken. Wit op Instagram foto’s en in tijdschriften zal er niet hetzelfde uitzien op je eigen muren, of noodzakelijkerwijs werken voor het unieke karakter van je eigen huis.

Verminder rommel en visuele afleiding

Weerstaan aan de drang om een ruimte vol te proppen, je ontwerp gronden in de natuur, en vasthouden aan een moeiteloos minimalistische stijl helpt om een kalmerend gevoel van rust uit te stralen. Het kan moeilijk zijn om te ontspannen als je stapels ‘spullen’ ziet die gesorteerd moeten worden. Als elk voorwerp zijn plaats heeft, zijn ruimtes gemakkelijker netjes te houden. Zelfs als het niet zichtbaar is, kun je soortgelijke dingen in manden en vakken in lades en wandkasten groeperen, zodat je losse spullen gemakkelijker netjes kunt houden en altijd weet waar je ze kunt vinden. Opruimen voelt goed (zelfs als je er spijt van hebt als je er middenin zit).

Maar visuele afleiding gaat niet alleen over rommel en troep. Denk aan de merkverpakkingen die in je keuken of badkamer staan uitgestald. Er zijn logo’s en slogans die om onze aandacht vragen en die met hun schreeuwerige letters en kleuren afleiden van onze weloverwogen interieur plannen. Door droge waren of reserve toiletartikelen in aantrekkelijke glazen voorraadpotten of -manden te doen, voorkom je dat het oog wordt getrokken naar de lawaaierige verpakking die het meest opvalt.

Textuur en textiel toevoegen

huiselijk-interieur-natuurlijke-kleuren-stenen-plafond

Kleur werkt hard om een interieur interessant te maken, maar het zijn natuurlijke elementen als steen, hout, jute, linnen en ruwe baksteen die het een organische, gelaagde uitstraling geven. Het toevoegen van textuur lagen met natuurlijke materialen of handgemaakte voorwerpen kan helpen om een rustgevende kamer te creëren, omdat deze onvermijdelijk onvolkomenheden bevatten. Dit begrip wordt ondersteund door het concept van wabi-sabi, wat betekent het onvolmaakte en vergankelijke te accepteren en te waarderen. In rustige interieurs is het omarmen van wabi-sabi door middel van natuurlijke texturen en voorwerpen met leeftijd en patina, het creëren van een authentiek huis. Het is geen perfect showhuis, maar een verzachte ruimte waarin we ons kunnen ontspannen en ons complete onvolmaakte zelf kunnen zijn.

Biofiel interieur

Biofilie heeft betrekking op ons menselijk instinct om ons te verbinden met de natuur en andere levende wezens. Omdat onze natuurlijke habitat tegenwoordig in de bebouwde omgeving bestaat, probeert biofiel design deze verbinding in gebouwen en steden te bevorderen. Thuis betekent dit herhaalde en duurzame interacties met de natuur.

Natuur gaat over verbinding, het herinneren van de wereld waarin we leven, het minimaliseren van onze voetafdruk en het opmerken van het verstrijken van de tijd. Het heeft een zacht ritme en is een essentiële overweging bij het creëren van ontspannen, tijdloze ruimtes.

Kamerplanten zijn een goede keuze, maar ook andere natuurlijke elementen zoals gedroogde grassen en bloemen, hout en natuurlijk textiel kunnen helpen om die verbinding met het buitenleven tot stand te brengen. Met accessoires uit de natuur kunnen we ook gemakkelijk onze ruimtes opfrissen naargelang de seizoenen, wat de band met de patronen van de natuur nog versterkt.

Verlichting gebruiken om een rustgevende sfeer te creëren

minimalistisch-interieur-verlichting

bron: https://www.instagram.com/p/CjA5G8qKJTK/

Hoewel veel natuurlijk licht de productiviteit en onze stemming bevordert, hebben onze huizen goede verlichting nodig om ons te helpen navigeren in onze ruimtes of taken uit te voeren op donkere dagen en ’s avonds. Het is echter belangrijk om de tweede laag van zachtere verlichting, of ‘sfeerverlichting’, niet over het hoofd te zien; die speelt een belangrijke rol bij het helpen van onze huizen om rustig en kalm te voelen. In plaats van te vertrouwen op één helder licht boven je hoofd of een reeks spots, moet je bedenken hoe je wilt dat de ruimte aanvoelt om te ontspannen. En wat belangrijk is, hoe de verlichting in de kamers samengaat tijdens deze ontspanningstijd.

Het overschakelen op zachte, warme lampen en zijlichten in je woonkamer een uur of twee voor het slapengaan kan je helpen tot rust te komen, maar zorg er ook voor dat je slaapkamer soortgelijke zachte gelaagde verlichting heeft, zodat je goede werk niet teniet wordt gedaan door een hard slaapkamerlicht.

Denk er bij het kiezen van verlichting dus aan of de lamp warm of koel is. Zoals Joanna zegt, is warme verlichting het beste voor de avond, om ons circadiane ritme te ondersteunen. Onze ogen en hersenen zijn geëvolueerd om de wereld te bekijken door het licht van de zon en reageren op de verandering in warmte van het licht naarmate de dag vordert van zonsopgang naar middag naar zonsondergang.” Verlichting gebruiken om dit natuurlijke proces aan te vullen betekent dat we ons ’s morgens alert en geconcentreerd voelen en ’s avonds kalm en voorbereid op de slaap. Als je je verlichting in een bepaalde ruimte niet in lagen kunt indelen, onderzoek dan Dim tot Warm verlichting die bij dimmen de lichttemperatuur verandert van koel naar warm, waardoor de lamp multifunctioneel wordt.

Een rustig heiligdom voor de slaap creëren

slaapkamer-betonnen-plafond

Als je bedenkt hoe je een ontspannende kamer kunt creëren, is warme, gedimde verlichting nog maar het begin als het gaat om het creëren van een rustige sfeer voor de slaap. Een andere belangrijke overweging is het aannemen van een slow tech houding en het oriënteren van je slaapkamer rond rust in plaats van schermen. Het blauwe licht van schermen kan ook ons circadiane ritme verstoren en ons alert houden, plus meldingen of gewoon de verleiding om naar onze telefoon te grijpen, kunnen leiden tot een gebroken slaap.

Belangrijke tips om een rustig en vredig huis te creëren

Dit artikel staat vol met ideeën en deskundige inzichten over het creëren van een rustig huis. Dit is wat je moet weten in een notendop:

 • Ontdek welke kleuren je een rustig gevoel geven en vergeet niet je verfstalen op verschillende momenten van de dag te testen
 • Verminder visuele afleiding door merknamen en etiketten te verbergen
 • Investeer in slim opbergen en gebruik interne opbergruimte in kasten en lades om ervoor te zorgen dat alles een plaats heeft waar het kan worden teruggevonden, zodat rommel wordt geminimaliseerd.
 • Omarm het concept van wabi-sabi en breng lagen natuurlijke texturen en textiel aan in je ruimtes om een zachte en uitnodigende sfeer te creëren.
 • Stimuleer een band met de natuur door natuurlijke elementen in je schema’s op te nemen.
 • Gebruik verlichting die het circadiane ritme van je lichaam nabootst – warmer, zachter licht in de avond helpt je te ontspannen voordat je naar bed gaat.
 • Creëer een schermvrije slaapkamer die een goede slaap bevordert

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *