Laptops voor studenten worden niet alleen gebruikt voor het afwerken van college opdrachten en casestudies. Ze worden ook gebruikt om te surfen op het web, films te kijken, spelletjes te spelen en nog veel meer. Er zijn zo veel laptops om uit te kiezen, van instapmodel tot high-end game laptops. Als student hangt de keuze van een laptop ook af van het budget dat ze toegewezen krijgen. Het kiezen van een laptop is niet eenvoudig als er zoveel te overwegen valt. Hopelijk kunnen we de zaken vereenvoudigen door middel van deze beknopte blog.

Bepaal je budget

Er zijn laptops met verschillende specificaties en mogelijkheden die vanaf €150 geprijsd zijn. Het is belangrijk om een globaal bedrag te bepalen over hoeveel je gaat uitgeven. Dit zal helpen om een keuze te maken uit de verschillende studenten laptops.

Kies het besturingssysteem

Windows is een van de populairste besturingssystemen van vandaag. Je vindt het tegenwoordig in vrijwel elke laptop voorgeïnstalleerd. Het is gemakkelijk te gebruiken. Je kunt er alle software op installeren, van productiviteit tot ontspanning tot spelletjes. Afhankelijk van wat je studeert, kunnen er specifieke systeemeisen zijn, zoals Mac OS of Linux.

Dit is iets om rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld een softwarepakket nodig hebt dat op een Mac draait, kun je dat niet op een Windows laptop doen. Een MacBook of een MacBook Pro is echter duur, maar je kunt ervoor kiezen er ook Windows op te installeren. Laptops met Linux zijn misschien betaalbaarder dan die met Windows voorgeïnstalleerd. Dit kan je geld besparen, maar je zult iets meer moeten uitgeven om een exemplaar van Windows te krijgen.

Kies de processor en het RAM geheugen

Laptops werken op Intel en AMD processors. Het kiezen van de juiste is een beetje moeilijk. Als je je laptop vooral gaat gebruiken voor college opdrachten, basis speltitels en software, volstaat een Intel Core i3 of AMD A-serie A6 of AMD A8 processor. Voor studenten die zware programmeer- of grafisch-intensieve software draaien, kan het de moeite waard zijn meer uit te geven voor laptops met Intel Core i5, Intel Core i7 of AMD A10 processors.

De meeste laptops worden tegenwoordig geleverd met minimaal 4 GB RAM, wat prima is als je dagelijkse taken wilt uitvoeren zoals Microsoft Office gebruiken, surfen op het web en films kijken. Als je bereid bent net iets meer uit te geven, vind je misschien opties met 8GB RAM. Meer RAM betekent dat multitasken tussen zware software eenvoudiger wordt.

Zoek uit hoeveel opslag je nodig hebt

laptop-spotify

Als student zul je veel op te slaan hebben. Er zijn documenten, presentaties, foto’s, films, muziek, en nog veel meer. De meeste laptops worden tegenwoordig geleverd met harde schijven met capaciteiten van 500 GB tot 2 TB en meer. Een harde schijf van 500 GB is voldoende voor alle software die je zult moeten installeren, maar als je spelletjes gaat installeren en films gaat opslaan, heb je iets hogers nodig. Als je een budget hebt en genoegen neemt met een 500GB schijf, maak je dan geen zorgen. Je kunt later een externe harde schijf kopen met een grotere opslagcapaciteit

Kies de grafische kaart

Er zijn twee soorten grafische oplossingen voor laptops – geïntegreerde en discrete. De geïntegreerde zijn meestal trager, terwijl de discrete meer op prestaties gericht zijn. Als je je laptop gaat gebruiken voor het spelen van basisspelletjes of gewoon om te browsen, films te kijken, is een laptop met een geïntegreerde grafische kaart prima. Discrete grafische kaart oplossingen op laptops worden meestal aangedreven door AMD of NVIDIA. AMD noemt hun kaarten Radeon, terwijl NVIDIA hun oplossingen GeForce noemt.

Deze GPU’s (grafische verwerkingseenheid) worden geleverd met speciaal grafisch geheugen, waarmee ze grafisch intensieve software en spellen aankunnen. Als je een cursus 3D of computergrafiek volgt, is een discrete grafische kaart onmisbaar. Het andere voordeel is natuurlijk dat je high-end spellen op je laptop kunt spelen. NVIDIA’s instap grafische oplossingen worden gelabeld als GeForce 930M, 940M, terwijl het mid-range aanbod begint met de GTX 950M en hoger. AMD’s low-end grafische oplossingen beginnen bij de Radeon R5 oplopend tot de R9 serie GPU’s.

Batterij

hp-laptop-batterij

De batterij op een laptop is even belangrijk als de processor en het RAM geheugen. Als student moet je je laptop misschien naar college dragen en weer terug. Je krijgt misschien niet altijd de kans om hem op college op te laden. Een batterij met een goede capaciteit kan urenlang meegaan. Een gemakkelijke manier om de capaciteit van de batterij van de laptop te weten te komen is door naar de rating te kijken. Meestal staat er aangegeven of het een 3-cells, 6-cells of 9-cells batterij is. Je vindt deze informatie meestal bij de winkelier of op de website van de fabrikant.

Kies er een die draagbaar is

Na het kiezen van de hardware specificaties voor je laptop zijn er nog andere elementen die je niet kunt negeren, zoals ontwerp, afmetingen, gewicht en de grootte van het beeldscherm. Als je je laptop dagelijks naar school en terug gaat dragen, zoek dan een lichtgewicht laptop. Als je in een hostel verblijft, en het is een full-time machine die je gebruikt, is een groter beeldschermformaat misschien aan te bevelen. Dat is ook handig om films te kijken, spelletjes te spelen met je vrienden, notities te lezen en presentaties te maken. Een groter schermformaat betekent ook een breder toetsenbord, dat ergonomischer is.

Must-have laptop accessoires

laptop-koptelefoon

Er zijn sommige accessoires bedoeld om je laptop te beschermen, terwijl andere de productiviteit verhogen. Het dragen van een laptop is niet zo gemakkelijk als het dragen van je boeken. Een laptoptas is het eerste waar je aan moet denken. Deze tassen zijn ontworpen met vakken waarin je de laptop en accessoires veilig kunt dragen. Wees je ervan bewust dat sommige fabrikanten een gratis laptoptas bij de laptop bundelen, zodat je er niet altijd een hoeft aan te schaffen.

Windows komt met een ingebouwde anti-virus om je laptop te beschermen tegen malware bedreigingen en virussen. Sommige fabrikanten bieden ook voor geïnstalleerde software aan. De meeste hiervan zijn pakketten op abonnementsbasis waarbij je elk jaar of zo een vast bedrag betaalt. Als je extra beveiliging wilt, kun je antivirus en internet beveiligingssoftware van derden voor je nieuwe laptop overwegen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *