De levering van je nieuwe bestelauto is best spannend, zonder twijfel! Hoewel het gemakkelijk is je te laten meeslepen en het papierwerk af te tekenen, is het toch belangrijk de bestelauto grondig te controleren en te zien of alles volgens het contract is. Je dealer neemt misschien geen verantwoordelijkheid als je merkt dat er iets niet in orde is met je auto nadat je de showroom verlaten hebt. Maak een checklist voor de levering van een nieuwe auto en neem (indien mogelijk) een vertrouwde monteur mee voor de inspectie vóór de levering. Wat ook belangrijk is om op tijd af te sluiten is een bestelautoverzekering. Een bestelautoverzekering voor schade aan anderen (Wettelijke Aansprakelijkheid) is namelijk wettelijk verplicht.

Dit is wat je moet controleren als je je nieuwe bestelauto in ontvangst neemt:

1. Buitenkant

Soms kan een nieuwe auto beschadigd raken tijdens het vervoer van de fabrikant naar de voorraadplaats van de dealer. Loop langzaam om de auto heen en kijk of er krassen of deuken zijn, vooral in de bumpers en langs de zijkanten van de auto. Controleer ook het lakwerk. Als je plekjes, krassen of deuken ziet, breng het dan onder de aandacht van de dealer.

2. Kilometerteller en brandstof

bestelauto-wit-busje

De kilometerstand van een nieuwe bestelauto mag niet meer dan 100-150 kilometer zijn. Als je merkt dat de aflezing daarboven ligt, vraag dan de dealer om uitleg. Ook geeft de dealer meestal vijf liter gratis brandstof mee. Controleer het brandstofpeil, kijk of het voldoende is om tenminste de dichtstbijzijnde benzinepomp te bereiken.

3. Maak een proefrit

Maak samen met de vertegenwoordiger van de dealer een kort ritje en controleer de besturing, de versnellingsbak, de remmen en de vering. De vering moet oneffenheden in het wegdek moeiteloos opvangen en het geluidsniveau moet binnen aanvaardbare grenzen liggen.

4. Bekleding

auto-interieur-zwart-bruin

Als je klaar bent met het controleren van de buitenkant, stap dan in de auto en controleer op vlekken in het dashboard, de bekleding, de stoelen en het handschoenenkastje. Verwijder de vloermatten en controleer of er vocht in het tapijt zit. Controleer ook of er barsten/krassen op de glazen en spiegels zitten.

5. Motor

Open de motorkap en controleer op vloeistofniveaus. De motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof moeten vol zijn. Start de motor en laat hem stationair draaien. Controleer of er lekkage onder de motorkap is en kijk of je een ongewoon geluid of trilling hoort. De uitlaat mag geen zwarte dampen uitstoten.

6. Elektriciteit

Controleer of alle elektrische apparaten goed werken. Soms kunnen knaagdieren de bedrading beschadigd hebben. Zet de koplampen, remlichten, achteruitrijlichten,

parkeerlichten, mistlampen, richtingaanwijzers, cabinet verlichting, ruitenwissers, elektrische ramen en de muziekinstallatie aan.

7. Banden

cars parked on parking lot during daytime

Als een auto lang stilstaat, kunnen de banden lekke plekken krijgen. Dit kan vroegtijdige slijtage tot gevolg hebben. De autobanden moeten nieuw zijn met voldoende profiel. Controleer het reservewiel, de krik en ander gereedschap.

8. Documentatie

Als je tevreden bent over de auto, is de volgende stap het controleren van de papieren. Vraag de dealer naar het motornummer, het chassisnummer en de maand en het jaar van fabricage. Ga na of het Voertuig Identificatie Nummer (VIN), het motornummer en het chassisnummer van de auto overeenstemmen met de door de dealer gegeven

documenten. Last but not the least, zorg ervoor dat je naam, adres en andere gegevens foutloos en consistent zijn over de documenten heen.

9. Air-Conditioning

Zet de AC aan en kijk of de cabine snel afkoelt. Meestal staan de auto’s op het terrein van de dealer in een stoffige omgeving. De luchtkanalen kunnen verstopt raken en een broedplaats voor bacteriën worden. Als je nieuwe auto maandenlang op het erf stond, kan de benzine op zijn en bijgevuld moeten worden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *