Het Oktoberfest is een bijzondere tijd van het jaar. Begonnen in Duitsland terwijl het nu wordt het gevierd in grote steden over de hele wereld. Mensen hoeven niet altijd naar Duitsland te reizen om alleen maar van de Duitse cultuur te proeven. Er gaat echter niets boven het echte werk. Zodra het herfstseizoen aanbreekt, maken de mensen zich op voor de festiviteiten. Wij hebben 10 dingen die iedereen moet weten voor hij of zij de tocht naar München maakt voor dit massale festival dat gevierd wordt met live muziek en vers bier.

1. Ga door de weeks

Het Oktoberfest ziet elk jaar miljoenen mensen, uit alle lagen van de bevolking. De meeste plaatselijke bewoners nemen door de week vrij van hun werk om naar het festival te gaan, maar mensen die van overzee komen willen meestal in het weekend gaan. De weekends zijn echter meestal de drukste dagen, gevuld met tonnen rijen, geen zitplaatsen en een lange wachttijd om iets te krijgen. Als het mogelijk is, is op een dinsdag of woensdag gaan het beste.

2. Je kunt een dirndl of lederhosen vinden op het treinstation

Een van de meer opwindende dingen waar toeristen zich op voorbereiden voor ze naar het Oktoberfest in München gaan, is het dragen van de traditionele kledij. Lokale vrouwen dragen dirndls (jurken) terwijl mannen lederhosen (korte broeken met jarretels eraan) dragen. Hoewel het leuk is je te verkleden om bij de cultuur te passen, is het niet nodig om voor de reis online een duur exemplaar te kopen. In plaats daarvan spaar je de ruimte in je koffer en koop je er een in het treinstation.

Het treinstation in München is vrij groot en heeft een paar winkels en verkopers die memorabilia en outfits voor het festival verkopen. Het is een perfecte, snelle stop voor toeristen om een outfit te pakken voor ze naar het fest gaan.

3. Wees bereid om te delen

Als je naar een restaurant gaat en twee open stoelen ziet aan een tafel waar twee mensen dineren, neem je meestal geen plaats. Je wacht gewoon tot er een andere tafel vrij komt. Op het Oktoberfest 2021 echter zit iedereen bij iedereen, wat sommige mensen op het verkeerde been kan zetten. Het is ook belangrijk er vroeg bij te zijn, want als mensen op het festival eenmaal zitten, staan ze niet meer op – wat het 10x moeilijker maakt een last van je af te zetten.

4. Het is gratis

Make It Rain Money GIF by SpongeBob SquarePants

Verrassing! Er is geen toegangsprijs voor het Oktoberfest in München! Dit is meestal een verrassing voor de meeste reizigers, die grote prijzen verwachten zoals in de meeste pretparken, maar dat is hier niet het geval! Het meeste geld van de bezoekers gaat naar eten en bier…

5. Laat grote tassen thuis

Als je door de hoofdingang het Oktoberfest binnenkomt, staat er een stel politieagenten en leden van de beveiliging klaar om je op onfatsoenlijkheden te controleren. Tassen worden gecontroleerd en zakken worden gevoeld. Dus als je van plan bent een rugzak vol met water en snacks mee te nemen, denk dan nog maar eens na. Bezoekers mogen alleen kleine tassen en portefeuilles meenemen – alles wat te groot is kan een risico vormen en zal gevraagd worden buiten te blijven. Er zijn geen kluisjes buiten, dus als je je spullen bij de poort achterlaat, zijn ze er misschien niet meer als je vertrekt.

6. Er zijn geen kleine biertjes

munchen-bier-oktoberfest

De meeste Oktoberfestgangers zullen merken dat er hier geen kleine biertjes zijn. De Duitsers hebben een bierzuiverheidswet, wat betekent dat het bier lokaal en 100% authentiek is.

Niet alleen is het bier anders, maar wordt het ook geserveerd in glazen van een liter. Ze zijn massief, ze zijn zwaar, en ze kosten ongeveer 10 euro per stuk. Het is ook slim om te onthouden dat Duits bier sterker is dan ons bier, dus zorg ervoor dat je tussen de glazen door wat brood kauwt!

7. Je kent iemands relatiestatus aan zijn kleding

Als er baby’s uit ’90 zijn, herinneren ze zich vast nog wel die armbanden die mensen op de middelbare school droegen om te laten zien op welk geslacht ze vielen of dat ze bezet of vrijgezel waren. Duitsers hebben een andere manier om hun relatiestatus te verkondigen: via hun dirndls! Om het middel van de dirndl van een vrouw zit een lint en de manier waarop de vrouw haar lint positioneert, verraadt haar relatiestatus.

Als de strik rechts zit, heeft ze een relatie. Als de strik links staat, is ze vrijgezel. Als de strik in het midden staat, is ze te jong (maagdelijk). Als de strik achteraan staat, is ze weduwe.

8. De laatste avond is het tofst

Hoewel het Oktoberfest een paar weken duurt, is de laatste dag van het festival (6 oktober) het meest magisch. Er is een heleboel live muziek gedurende het hele festival en aan het eind van de avond doet iedereen zijn lichten uit en krijgen de gasten fonkelaars overhandigd. Iedereen steekt zijn fonkelaars op en de nacht wordt een verenigd front met mensen van allerlei verschillende culturen.

9. Het is niet in oktober

chevy chase dancing GIF

Hoewel Oktoberfest “oktober” in de naam heeft, wordt het in München niet traditioneel in oktober gevierd. In 2019 wordt het feest gevierd van 21 september tot en met 6 oktober. In de jaren 1800 trouwde koning Ludwig I met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. Het huwelijk was een enorme toeristische attractie voor velen en werd gebruikt als een manier om meer te weten te komen over Beieren – de lagere regio van Duitsland (waar München ligt).

10. Het is meer dan biertenten

Mensen die nog nooit op het Oktoberfest of in München geweest zijn, verwachten dat het Oktoberfest bestaat uit een paar grote tenten met bier. Maar het is veel meer dan dat. Deze “tenten” zijn eigenlijk tenten – het zijn van tevoren gebouwde bouwsels met een tent die de buitenkant bedekt. Bij elke tent staan rijen en rijen picknicktafels, waar bezoekers een plaatsje kunnen pakken en van het feest genieten. Maar als de hele dag bier drinken niet je ding is, vrees niet, er is nog veel meer.

Behalve de biertenten zijn er rijen en rijen voedselverkopers met plaatselijke lekkernijen. Van Beierse pretzels tot gebakken vis op een stokje tot gebak – er is genoeg eten om rond te gaan op het Oktoberfest. Als je klaar bent met eten, loop dan over het grote terrein om spelletjes te spelen, in attracties te gaan, en een paar souvenirs te pakken te krijgen!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *