Of het nu gaat om het gebruik van interactieve dashboards om belangrijke statistieken te consolideren of om het gebruik van uitgebreide rapporten om datasets van workloads met elkaar te verbinden, Power BI is een belangrijke tool om met bedrijfsdata om te gaan. Met Power BI kun je data uit een breed scala aan ongelijksoortige bronnen halen en slimmere datagestuurde beslissingen mogelijk te maken.

Power BI biedt in één oplossing datavoorbereiding en -detectie, interactieve dashboards en rijke visualisaties. Dankzij de Power BI Self-service is dit een intuïtieve tool voor interactie met data en om deze gemakkelijker in inzichten om te zetten. Hier zijn onze 9 belangrijkste redenen waarom jij Power BI voor data-analyse en self-service zou moeten gebruiken.

1. Het is gemakkelijk om jouw data met elkaar te verbinden

statistieken-business

Power BI maakt het ongelooflijk eenvoudig om voor meer toegankelijkheid, organisatie en zichtbaarheid in jouw rapportage-inspanningen jouw data op één plek samen te brengen.

Deze tool ondersteunt momenteel standaard meer dan 70 connectoren, waardoor bedrijven naast Excel-spreadsheets, CSV-bestanden en on-premise data, zoals SQL Database data, uit een breed scala aan veelgebruikte cloudgebaseerde bronnen zoals Azure (Azure Data Warehouse), DropBox, Google Analytics, OneDrive en SalesForce kunnen laden.

Met deze ingebouwde connectoren kun jij binnen enkele seconden van vooraf gebouwde Power BI-dashboards laden en binnen enkele minuten krachtige data-analyses uitvoeren. Plus dat je elementen ook altijd verder naar wens kunt aanpassen of jouw dataexperts helemaal opnieuw kunt laten beginnen door jouw datasets te importeren en het ontwikkelen van jouw eigen dashboard en rapportages.

De interface voor het ’drag and drop’ systeem van Power BI betekent ook dat je niets hoeft te coderen of te kopiëren en te plakken om aan de slag te kunnen gaan want Power BI kan meerdere bestanden (zoals Excel-spreadsheets) combineren en jou de samengevoegde data in één rapport laten analyseren.

2. Het is krachtig en goed presterend

De Power Pivot data-analyse van Power BI (die wordt gedeeld met Excel) is een zeer performante kolomvormige database, die moderne databasetechnologieën gebruikt om databases te comprimeren en ervoor te zorgen dat ze voor de best mogelijke prestaties volledig in het geheugen worden geladen.

Het is niet ongebruikelijk dat jouw Power BI-werkmap (.PBIX-bestand) aanzienlijk kleiner is dan jouw oorspronkelijke datasets, want in feite worden databases van 1GB meestal tot ongeveer 50 – 200MB gecomprimeerd.

Terwijl Excel bij het omgaan met grote modellen begint te vertragen, is Power BI geoptimaliseerd om moeiteloos tabellen met meer dan 100 miljoen bestanden te verwerken.

Power BI implementeert ook geautomatiseerde, incrementele vernieuwingen, waardoor de data altijd up-to-date zijn, wat een onschatbaar voordeel is en dat de visuele rapportage voor eindgebruikers verder stroomlijnt. Kortom, Power BI condenseert en laadt op een efficiënte wijze miljoenen bestanden in het geheugen, wat een snellere en vlottere data-analyse ervaring voor eindgebruikers mogelijk maakt.

3. Het heeft aangepaste, open-source visuals

power-bi-statistieken

Power BI wordt met een heleboel voorverpakte standaard datavisuals geleverd, die je kunt gebruiken in jouw interactieve rapporten, zoals staaf-, kolom-, lijn-, kaart-, matrix-, cirkel- en spreidingsdiagrammen, testtabellen en watervaldiagrammen – elk met hun eigen verscheidenheid aan aanpassingsopties voor een verbeterde presentatie en functionaliteit.

Voor net dat beetje extra kun jij echter ook gratis aangepaste visuals gebruiken, die zijn gemaakt door ontwikkelaars (of intern) en die met de Power BI-community worden gedeeld om jouw data op een manier weer te geven, dat jouw dataverhaal het beste vertelt.

Met de aangepaste visuele bestanden, die zowel bij Microsoft als bij de community op AppSource Marketplace beschikbaar zijn, is er een indrukwekkende reeks rijke en complexe visuals om van te profiteren, waaronder bullet-grafieken, correlatieplots, beslissingsbomen, hittekaart-widgets, sparklines en meer.

Als jij jouw data op een heel specifieke manier wilt presenteren, maakt Power BI het heel gemakkelijk om jouw eigen visuals te maken in plaats van gebonden te zijn aan het gebruikelijke. Het is ook ongelooflijk handig om te zien wat de bredere Power BI community gebruikt om jouw eigen ontwerptechnieken te verbeteren.

4. Geavanceerde data-experts kunnen van de native R-integratie gebruikmaken

De kracht van Power BI ligt in de eenvoud, maar het is ook zeer geschikt voor gevorderde data-experts. Een manier waarop het dit bereikt, is data-experts kunnen gebruikmaken van R-integratie. De R-taal heeft een open source-community, die meer dan 7000 invoegtoepassingen heeft ontwikkeld. Daarnaast bevat de community een groot aantal R-gebruikersgroepen, die voornamelijk door data miners en statistici wordt gebruikt.

R-scripts gebruiken voor datamanipulatie, machine learning en statistische modellering complexe grafische technieken en statistische berekeningen. Dit omvat datavisualisatie en natuurlijk laat Power BI je deze gedetailleerde R-visualisaties rechtstreeks in een standaard dashboard integreren.

Power BI is op zichzelf al geweldig voor het inzoomen en het segmenteren van data om relaties, belangrijke statistieken en hiërarchieën beter weer te geven, maar met native ondersteuning voor R-scripts kunnen gebruikers geavanceerdere bedrijfsanalyses presenteren, zoals AI en machine learning en voorspellende analyses.

5. Schakel geavanceerdere analyses in met vertrouwde Excel-functies

Coda no facepalm excel GIF

Geavanceerde Excel-gebruikers, met kennis van de formuletaal van Data Analysis Expressions (DAX), kunnen dieper in hun data graven en met de vertrouwde functies in Power Pivot zoals snelle metingen, groepering, prognose en clustering gemakkelijker patronen vinden.

De ingebouwde Self-service Power Query tool zal ook bij Excel-gebruikers bekend zijn, waardoor het vanaf het begin gemakkelijk is om bedrijfsdata in Power BI op te nemen, te transformeren, te integreren en te verrijken.

Een ander onderschat voordeel is dat Power BI naadloos met Excel integreert, waardoor het niet nodig is om bestanden te exporteren. Klik gewoon op ‘Analyseren in Excel’ en Power BI presenteert een interface, die bijna identiek aan Excel is. Als je problemen hebt gehad om jouw zakelijke gebruikers naar een nieuwe tool te krijgen, kan de native integratie van Excel met Power BI niet worden genegeerd.

Samengevat: de krachtige toolset van Power BI is voor MS Excel-gebruikers gemakkelijk op te pikken, waardoor je bestaande organisatorische expertise kunt benutten en sneller Power BI kunt invoeren.

6. Het brengt databeheer en beveiliging samen

Met Power BI kun jij de beveiliging en de gebruikerstoegang en -beveiliging binnen dezelfde interface beheren, waardoor het niet meer nodig is om andere tools te gebruiken om ervoor te zorgen dat je aan de strikte nalevings- en regelgevingsnormen voldoet.

De service heeft ook ingebouwde Azure Active Directory (AAD) voor gebruikersverificatie, zodat je samen met jouw normale Power BI-inlogdata om toegang te krijgen tot jouw data te krijgen van Single Sign-On (SSO) gebruik kunt maken.

7. Je kunt over je data vragen stellen en antwoorden krijgen

data-laptop

Power BI bevat, met behulp van zoektermen in gewoon Engels, zoekinterfaces in een natuurlijke taal waarmee gebruikers visualisaties kunnen maken en inzichten kunnen ontdekken, zonder dat er een code of syntaxis nodig is.

Met de Q&A-functie kun je meer specifieke inzichten verkennen door te dubbelklikken op een leeg gedeelte van jouw rapportcanvas en door het vak ‘Stel een vraag’ te gebruiken om dataspecifieke vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld ‘wat waren de verkopen voor [regio] per kwartaal’.

Terwijl je typt, geeft Power BI automatisch gerelateerde zinvolle query’s weer en een voorbeeld van een diagram- of tabelvisualisatie, die het beste de data weergeeft waarnaar jij op zoek bent. De mobiele Power BI-applicaties ondersteunen nu ook spraakherkenning Q&A, waardoor het mogelijk is om onderweg informatie op te vragen.

In het begin klinkt het misschien allemaal als een gimmick, maar in gebruik is de natuurlijke taal query van Power BI zeer intuïtief en werkt het buitengewoon goed. En met constante updates van Microsoft kan het met de tijd alleen maar beter en nauwkeuriger worden.

8. Je kunt Power BI-tegels in jouw aangepaste PowerApps-apps insluiten

Gebruik je PowerApps? Als dat het geval is, kun je de aangepaste Power BI-visual gebruiken om jouw Power BI-tegels in jouw app in te sluiten.

Dankzij de native integratie van Power BI met PowerApps kun je contextuele data naar jouw PowerApps-app sturen, die in realtime dan worden bijgewerkt. Terwijl jij wijzigingen in jouw Power BI-rapport aanbrengt, geef jij jouw eindgebruikers toegang tot live datainzichten terwijl jij jouw intern ontwikkelde aangepaste applicaties binnen dezelfde interface gebruikt.

PowerApps een krachtige bedrijfstool, die wordt gebruikt om zakelijke apps te maken, die op bijna alle webbrowsers en besturingssystemen draaien – Android, iOS en Windows – met een vereenvoudigde interface, die geen codeerervaring vereist en die in bruikbaarheid vergelijkbaar met Power BI is.

Met native integratie tussen de services betekent dit dat het nog eenvoudiger is om met behulp van jouw in-house apps op maat belangrijke inzichten met het personeel te delen zonder dat je toegang tot Power BI zelf nodig hebt. Eindgebruikers kunnen, indien openbaar, bovendien dieper in de data graven door simpelweg op de ingesloten Power BI-tegel te klikken (of te tikken, indien mobiel) om naar het dashboard te gaan.

9. Power BI is een leider in Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms (ABIP)

Power BI is naast populaire concurrenten zoals Qlik en Tableau in 2018 opnieuw opgenomen in Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms en wordt dit jaar voor het tweede jaar op rij erkend als één van de toonaangevende softwareoplossingen voor data-analyse.

Conclusie

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Power BI bij bedrijven, die op zoek zijn naar betere inzichten, interactieve dashboards en uitgebreide rapportage, steeds populairder wordt. Dit is het moment om gebruik te maken van de vele beschikbare tools en services waarmee jij je kunt voorbereiden op een succesvolle toevoeging van Power BI en jouw datainzichten in de hele organisatie kunt verbeteren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *